Connect with us

Bűnügy

MOSOLYGÓS GYILKOS: Magyarországnak adták ki Dér Csabát, aki Budapesten is ölt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

der caba more barselona holandija
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Csehország kiadta Magyarországnak Dér Csaba csantavéri születésű bérgyilkost, akit Szerbiában mosolygós gyilkosként is emlegetnek. A férfi Hollandiában, Magyarországon és Szerbiában is ölt. Elmondása szerint a bűncselekmények elkövetésekor egyetlen indítéka volt: a pénz.

Két kérője is volt

A magyar és szerb állampolgársággal rendelkező Dér Csaba kiadását Szerbia is kérte. Marie Benešová cseh igazságügyi miniszter Magyarország mellett döntött

tekintettel a két országban elkövetett bűncselekmények eltérő súlyára, és az ezekért járó büntetések mértékére.

A prágai bíróság, amely a magyar és a szerb kiadatási kérelmet megvizsgálta, ezt megelőzően úgy találta, hogy az érintett mindkét országnak kiadható. A végső döntést ezért a cseh igazságügy-miniszternek kellett meghoznia.

Dér Csaba a prágai bíróságon egyetértett azzal, hogy a hatóságok kiadják őt Magyarországnak, ahol szerinte a családja is él. Szerbiának történő esetleges kiadatása ellen viszont tiltakozott, de álláspontját nem indokolta meg.

A férfit július 18-án a Terrorelhárítási Központ Rajkánál vette át a szlovák kommandósoktól, majd a fővárosban átadta a BRFK-nak.

Dér Csabát március 1-jén a prágai Amadeus szállóban vette őrizetbe a cseh rendőrség. Az akkori közlemény szerint hamisított iratokat, két pisztolyt és lőszert találtak a bűnözőnél, akit a csehek azóta fogságban tartottak.

Jugoszláv egység a bűnözésben
der csaba2019 március végén öt ország képviselői találkoztak Hágában, hogy tárgyaljanak a prágai Amadeus szállóban elfogott Dér Csaba további sorsáról. A találkozón a holland, a spanyol, a cseh, a szerb és a magyar bűnüldöző- és igazságügyi szervek képviselői vettek részt. A találkozó titokban zajlott. A spanyolok azért mentek el Hágába, mert feltételezik, hogy Dér Csaba Barcelonában gyilkossági kísérletet hajtott végre Nebojša Stojković Stojke ellen, aki Szerbiában kábítószerrel való kereskedés miatt ült. Stojk­ović a rakovicai klán vezetője volt, és montenegrói bűnözői csoportokkal működött együtt.

Miért éppen Csehország?

Nem véletlenül Csehországban próbált megbújni Dér Csaba az utóbbi egy évben végrehajtott gyilkosságsorozatot követően.

A rejtőzködésben valószínűleg szerbiai bűnözők segítették, akiknek erős bázisuk van cseh földön, és nem a „mosolygós gyilkos” volt az első, akit igyekeztek eltüntetni a rendőrök szemei elől.

Szerbiai biztonsági források szerint főleg az újvidéki bűnözők fordulnak meg gyakran Csehországban, ahol már körülbelül két évtizede működik a Szerbiában körözött rossz fiúk „befogadó központja.”

A cseh rendőrség is tud a szerb bűnözői kolóniáról, amely kábítószerek terítéséből, betörésekből és leszámolások végrehajtásából él, de ritkán sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni ellenük.

A leleplezett szerb bűnözők közé tartozott az újvidéki Dragan Radivojević. Az általa vezetett betörői csoport 65 cseh nevezetesség villáját fosztotta ki. A károsultak között volt Vaclal Klaus volt cseh elnök és a közismert cseh énekes, Karel Gott is.

A szerb bűnözők elleni nyomozásba gyakran besegít a spanyol rendőrség is, a szerbek ugyanis a Csehországban előállított kábítószereket Spanyolországban teszik pénzzé.

Az újpalotai eset

Dér Csabának volt is miért rejtőzködnie. Budapesten 2018. szeptember 20-án éjszaka egy kétes hírnevű vállalkozóval, V. Lászlóval végzett a Pólus Center közelében.

A férfit térdre kényszerítette, majd fejbe lőtte, testét pedig bedobta a Szilas patakba.

Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó, 49 éves V. László holttestére kora reggel bukkant rá egy kutyasétáltató a patak melletti bokros, fás területen.

polus center

Fotó: a Pólus Center melletti terület. Forrás: Bors Online

A környékbeliek szerint a parkolóban gyakran köttetnek „furcsa üzletek”, korábban gyengén volt bekamerázva a környék, a patak mentén pedig nyilvánvalóan egyáltalán nincsenek kamerák.

A feltételezések szerint az újpalotai gyilkosság megrendelésre történt.

Szerbiában és Hollandiában is gyilkolt

A szerb rendőrség január elején adott ki elfogatóparancsot a 38 éves csantavéri származású Dér Csaba ellen. A férfit azzal gyanúsították, hogy január 5-én Belgrád Banovo brdo városrészében meggyilkolta a 37 éves Nebojša Markovićot.

A gyilkosság délelőtt 11 óra körül történt, amikor az áldozat a háza előtt egy babakocsit akart betenni az autójába.

Nem hivatalos értesülések szerint Nebojša Markovićot tévedésből ölték meg. A célpont valószínűleg az áldozat feleségének testvére, a 30 éves Aleksandar Š. volt, aki európai ékszerboltokat rabolt ki.

Megrázó felvételek következnek!

A holland rendőrség is körözőlevelet adott ki Dér Csaba ellen, mert alapos gyanú merült fel, hogy a férfi 2018. július 30-án világos nappal lelőtt egy kétes múltú horvát üzletembert egy amszterdami étteremben.

Ivan Serdarušić a kokainbizniszben volt érintett, és azért kellett meghalnia, mert adós maradt annak a 100 kiló dél-amerikai eredetű kokainnak az árával, amelyet a horvát rendőrség 2018 elején foglalt le a „Nana” fedőnevű akcióban.

Hosszú eljárás

Dócs András, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztályának vezetője a csantavéri származású bérgyilkos Budapestre szállítását követően közölte, hogy a magyar rendőrség több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást D. Csaba szerb-magyar kettős állampolgár ellen.

Dócs azt mondta, hogy egyelőre két gyanúsítást közöltek a feltételezett elkövetővel, de sok más emberölési ügyet is megvizsgálnak még.

Sajtóhírek szerint D. Csaba Szerbiában és Spanyolországban is bűncselekményt követett el. A férfit a két emberölésen kívül csalással is meggyanúsították, a nyomozás várhatóan hosszú lesz – jelezte az ezredes.

Bérgyilkosi karrier

Dér Csaba fiatal korában kisstílű tolvaj volt, de a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) büntető-nevelő intézetben igazi bérgyilkossá „nőtte ki magát”.

Szávaszentdemeterben 12 évig ült egy újvidéki bűnöző, Branislav Jelačić megölése miatt,

szabadulását követően pedig megkezdte „bérgyilkosi karrierjét”.

Amikor prágai elfogását követően megkérdezték Dér Csabát, hogy miért végzett áldozataival, a bérgyilkos röviden csak annyit válaszolt, hogy „a pénzért.”

A közösségi média fogságában
der csaba mosolygosDér Csaba igencsak aktív volt az interneten. Az Instagramon – ahol most éppen 4290 követője van – sok fényképet és több videót posztolt magáról, amint a gyilkolászást a tengerparton piheni ki bulizás közben vagy fiatal lányok társaságában. Nem vetette meg a hajókázást és a drága autókat sem. Szívesen pózolt rendőrautók és rendőrkordon előtt is.
Fotók: Dér Csaba Instagram oldala

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis-Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

OSTROMÁLLAPOT A BELGRÁDI REPTÉREN: Spanyolország kitoloncolta a zimonyi klán vezetőjét, akit Szerbiában az alvilág fejének tartanak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

2bojovic 2ndard scale
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Spanyolország kitoloncolta a zimonyi klán vezetőjét, aki tegnap este tért vissza Szerbiába, miután letöltötte 18 éves büntetésének nagyobbik részét. Luka Bojović a mellette ülő rendőrrel sorozatokat nézett egy tableten a Madrid és Belgrád közötti háromórás repülőút során. A maffiózó a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Željko Ražnatović Arkan követője és barátja volt. A zimonyi klán ölte meg Zoran Đinđić volt szerbiai miniszterelnököt, a csoport tagjait Bojović is bújtatta.

Ostromállapot a belgrádi reptéren

Bojovićot a spanyol kommandósok kísérték a madridi repülőtérre, és adták át annak a két szerb rendőrnek, aki érte ment. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren erős rendőri biztosítás közepette fogadták a Spanyoloroszágból kitoloncolt bűnözőt, aki a Pék (Pekar) ragadványnéven ismert a szerb alvilágban.

Bojović ellen Szerbiában nem folyik bírósági eljárás, és elfogatóparancsot sem adtak ki ellene. Érkezése után az igazságügyi hatóságok szerint „szabad ember”.

Az „egykori” maffiafőnök 20 óra 30 perc körül érkezett meg a Nikola Tesla belgrádi repülőtérre. A leszállást követően a reptéri rendőri kirendeltségre kísérték, ahol „elbeszélgettek” vele. A rendőrök nyilván arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tervekkel érkezett haza, erről kérdezték az újságírók is.

Egyelőre nyilvánosan nem mondhatok semmit, de hamarosan lesz rá alkalom. Köszönöm a megértésüket

– jelentette ki Bojović, aki egy újságírói kérdésre válaszolta úgy fogalmazott, hogy örül a hazatérésnek, habár korábban azt mondta, hogy sohasem akar visszatérni Szerbiába, oda csakis koporsóban vihetik vissza. Erről még a spanyolországi fogságban beszélt, miután Szerbiában felmentették az összes vád alól.

Örülök a felmentő ítéletnek, mert bebizonyítottam, hogy nem vagyok bűnöző, és végre szabad ember vagyok a hazámban. De soha nem térek vissza Szerbiába

– közölte egy barátjával folytatott telefonbeszélgetés során Luka Bojović, aki Spanyolországban szerette volna folytatni az életét a szabadulása után, mert úgy gondolta, hogy Szerbiában sem ő, sem a családja nem érezheti magát biztonságban. Ebben van némi tapasztalata, mert a maffiaharcok során ellenfelei 2013-ban húsz golyóval megölték a testvérét, Nikola Bojovićot, hogy így okozzanak neki fájdalmat.

Csalódtam néhány barátomban és általában abban, ami a hazámban uralkodik

– üzente akkortájt Bojović, akit Szerbiában a zimonyi klán vezetőjének, Spanyolországban pedig az Arkan-féle „Tigrisek” nevet viselő félkatonai alakulat parancsnokának tartanak. Ez a félkatonai formáció Kelet-Szlavóniában gyilkolt és hajtott végre rablásokat a kilencvenes években.

A fentieknek ellentmond, hogy Bojović ügyvédjei négy évvel ezelőtt kérelmezték a bandavezér hazaszállítását, miután az kifejezte szándékát, hogy maradék büntetését egy szerbiai börtönben töltse le, amint annak a feltételei teljesülnek.

A belgrádi repülőtéren egykori védőügyvédje Borivoje Borović és egy ismeretlen férfi várta. Borović a Tanjug szerb állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Bojović átesett a reptéri azonosítási eljáráson, és miután a dokumentumai körül minden rendben volt, „elment haza”, amiről azonban nemigen tudni, hogy pontosan mit is kell alatta érteni.

Miután a volt maffiafőnököt a szerbiai sajtó a montenegró škaljari klánnal hozza összefüggésbe, aligha zárható ki, hogy hallunk még róla, sokan ugyanis attól tartanak, hogy Bojović hazatérése újabb lendületet ad a szerbiai, illetve a belgrádi bandaháborúnak, amely egyre inkább elfajultóban van, és amelyben eddig a kavači klán volt előnyben.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: