Connect with us

Szerbia

Új gázvezeték épül Magyarország felé Niš és Horgos között, készülnek a tervek

Az új gázvezeték alapjait a Szerbia és Bulgária közötti gázösszeköttetés (interkonnektor) immár lefektette, a Niš és Horgos közötti csővezeték által pedig további üzemanyag-ellátási útvonal létesül, amely lehetővé teszi Szerbia számára a TAP-on és a TANAP-on keresztül érkező azeri, valamint az Alexandrúpoli melletti és a Revithoussa szigetén lévő görög LNG-terminálokban lefejtett gáz tranzitját Magyarország, illetve Közép-Európa felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
Aleksandar Vučić szerb elnök 2022 októberében azt mutatja Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy hol jön be a gáz Szerbiába (Forrás: X platform, Александар Вучић)
A cikk meghallgatása

A szerb kormány meghozta a döntést arról, hogy a Belgrád közeli Batajnica érintésével gázvezetéket épít Niš és Horgos között, vagyis kétirányú gázvezeték létesül a szerb-bolgár interkonnektor és a magyar határ között, amivel Szerbia és Szerbián keresztül Magyarország is diverzifikálhatja a gázellátását, és nem csak Oroszországból szerezhet be gázt a Balkáni Áramlaton keresztül, amely a Török Áramlat meghosszabbítása. Szerb szakemberek szerint a gázvezetékkel Szerbia jelentősen növelheti meglévő kapacitását, és fontos tranzitországgá válhat.

Készülnek a területrendezési tervek

Belgrádi sajtóértesülések szerint Ana Brnabić szerb miniszterelnök a múlt héten írta alá azt a dokumentumot, amellyel jóváhagyta a részletes tervek kidolgozását, valamint a terület rendezési, beépítési és használati szabályzat elkészítését.

Előzetes terv

Az új vezeték haladási iránya Niš és Horgos között

A dokumentum szerint a területrendezési terv kidolgozásának az a célja, hogy biztosítsa a kétirányú fővezeték megépítésének feltételeit Magyarország, illetve Bulgária és Észak-Macedónia között, Szerbia területén keresztül.

Ez a terv határozza meg azt is, hogy merre haladjon a gázvezeték a “lehető legnagyobb térbeli igazodás” elvének figyelembevételével, vagyis igazodni kíván a meglévő és tervezett védett természeti és kulturális övezetekhez, minden más infrastrukturális rendszerhez és az “útba ejtett” települések építési területeihez.

A területrendezési terv munkaváltozata várhatóan egy éven belül készül el. Tehát ez nem holnap lesz, viszont a jelek szerint szerb részről nem nagyon kívánják húzni az időt, mert nyilván pénztől esnek el, a munkaváltozatot ezért, miután elkészül, rövidített (sürgősségi) eljárással teszik közszemlére és közvitára a tervben szereplő települési önkormányzatok székhelyén.

A jelenlegi terv szerint ez Belgrád, Niš és Újvidék mellett érinti Adát, Óbecsét, Magyarkanizsát, Zentát, Zsablyát, Ingyiját, Ópazovát, Titelt, Aleksinacot, Batočinát, Varvarint, Velika Planát, Jagodinát, Lapovót, Paraćint, Ražanjt, Smederevska Palankát, Svilajnacot, Ćićevacot és Ćupriját.

Már korábban is szóba került az új gázvezeték

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója egy tavaly augusztusi interjúban megemlítette, hogy Szerbia új gázvezeték építését fontolgatja Niš és Horgos között, az építésügyi minisztérium pedig már döntött a gázvezeték környezeti hatásainak stratégiai vizsgálatáról.

Bajatović szerint az új gázvezeték alapjait a Szerbia és Bulgária közötti gázösszeköttetés (interkonnektor) immár lefektette, a Niš és Horgos közötti csővezeték által pedig további üzemanyag-ellátási útvonal létesül, amely lehetővé teszi Szerbia számára a TAP-on és a TANAP-on keresztül érkező azeri, valamint az Alexandrúpoli melletti és a Revithoussa szigetén lévő görög LNG-terminálokban lefejtett gáz tranzitját Magyarország, illetve Közép-Európa felé.

2022 első felében a Revithoussa LNG-terminál volt a fő földgáz beléptető kapu Görögországba az összes import 44,5%-át lefedve. Az orosz földgáz 34%-ot fedezett. A TAP vezeték a fogyasztás 19,19%-át fedte le. Az évroszi összekapcsolási pont 2,03%-ot fedezett.

2022 első felében a Revithoussa LNG-terminál volt a fő földgáz beléptető kapu Görögországba, az összes import 44,5%-át lefedve. Az orosz földgáz 34%-ot fedezett. A TAP vezeték a fogyasztás 19,19%-át fedte le. Az évroszi összekapcsolási pont 2,03%-ot fedezett (Forrás: X platform)

A Srbijagas igazgatója a kormányközeli Novostinak akkor azt mondta, hogy a magyar szállítási rendszer fejlettsége lehetővé teszi egy nagy kapacitású kétirányú gázvezeték létesítését az ausztriai Baumgarten felé, amely Európa legnagyobb gázcsomópontja, ezáltal pedig létrejön a kapcsolat Közép-Európa, valamint Görögország és Törökország között.

Bajatović úgy fogalmazott tavaly augusztusban, hogy az új gázvezeték kapacitása az északi és déli szállítási útvonalakon további kompresszorállomásokkal bővíthető, miközben rendelkezésre áll a Balkán Áramlat is.

Az interjú készítésekor még nem dőlt el, hogy Szerbia belemegy-e ennek a gázvezetéknek a megépítésébe, a Srbijagas igazgatója szerint ugyanis ez egy nagy invesztíció, de ennek ellenére megkezdték a környezeti hatástanulmányok készítését, és egy esetleges befektető felkutatását.

Az egyelőre nem világos, hogy megtalálták-e a befektetőt a dél-európai gázkorridorra támaszkodó gázvezeték megépítésére, viszont a múlt heti aláírás mindenképpen azt jelzi, hogy ezen a téren biztosan történt valami.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


16
Az új gázvezeték lehetővé teszi, hogy Magyarország a TAP-on és a TANAP-on keresztül érkező nem orosz gázt kapjon

Szükség van az új gázvezetékre?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava