Connect with us

Szerbia

Két koszovói albán férfi fegyvereket akart becsempészni Szerbiába külföldi utasításra(?)

Lehet, hogy David Cameron kért meg személyesen két pristinai albán fegyvercsempészt, hogy vigyen át néhány pisztolyt Szerbiába, annak destabilizálása érdekében?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A pristinai rendszámú Audi ülése alatt elrejtett fegyverek
A pristinai rendszámú Audi ülése alatt elrejtett fegyverek a Novosti szerint (Forrás: Novosti)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az ellenzékhez közeli liberális média kivételével szinte minden szerbiai hírportál beszámolt arról, hogy a merdarei átkelőnél két koszovói albán férfi nagyobb mennyiségű fegyvert akart becsempészni Szerbiába. Miután ma van az ortodox karácsony előestéje, amikor a szerbek tüzeket gyújtanak, egy ilyen esemény másképp visszhangzik, mint máskor. A Tanjug szerb hírügynökség által közzétett hírre – az ellenzéki portáloktól eltérően – természetesen lecsapott a Szerbiában működő két orosz portál, amelyek gyakran idéznek egy kormánybarát híroldalt, amelynek a főszerkesztője harminc éve élesztgeti a szerb nacionalizmust.

A kormánybarát portálok többet tudnak

A valahol középen elhelyezkedő Blic szerint a szerb vámosok a merdarei adminisztratív átkelőnél – Szerbiában így kell nevezni a koszovói-szerbiai határátkelőket – két pristinai férfit tartóztattak le, az egyik 22 éves, a másik 30, akik nem kevesebb, mint 45 tűzfegyvert, továbbá hangtompítókat és lőszert akartak átcsempészni a szerb oldalra.

A Blic úgy tudja, hogy a vámosok megállítottak egy koszovói rendszámú járművet, amelyben két pristinai igazolvánnyal rendelkező személy tartózkodott.

A szerb vámosok a fegyverek felfedését követően mindkét személyt átadták a rendőrkollégáknak, majd értesítették az illetékes ügyészt annak érdekében, hogy további lépéseket tegyen.

Miután szombat van, és rögtön itt az ortodox karácsony, a szerb rendőrségi portált ma nem frissítették, így sokkal többet nem lehet tudni, mint amennyit erről a Tanjug szerb hírügynökség közölt, hacsak az ember nem olvas kormánybarát oldalakat.

A Novosti és a fegyverek

Az orosz RT és még inkább a Szputnyik egyaránt idézte a belgrádi Novostit, amelynek a főszerkesztője, Milorad Vučelić a szerb elnök régi ismerőse még a kilencvenes évekből, igaz akkor a szocialista hadoszlopból, mert azidőtájt Slobodan Milošević volt szerb és jugoszláv elnök propagandistája volt, most viszont Aleksandar Vučićot támogatja.

Az RT és a Szputnyik egybehangzóan a Novostira hivatkozva közölte, hogy a két koszovói albán 45 pisztolyt, 31 hangtompítót és 300 darab lőszert akart becsempészni, bár ezt az adatot nem találtuk meg a szerbiai kormánybarát hírportál oldalán, lehet, hogy nem erősségünk a számítógépes keresés.

Azt viszont láttuk, hogy a Novosti szerint a szerb rendőrök és a vámosok a a nagy mennyiségű fegyvert és hangtompítót egy Audi hátsóülése alatt találták meg fóliába csomagolva.

A kormányközeli portál szerint felmerült a gyanú, hogy a két koszovói (vagy ahogy ezt Szerbiában kötelező használni, koszovó-metohiai) albán egy nyugati ország utasítására és segítségével, amelynek képviselője nemrégiben Koszovóban járt, fegyvereket akart átcsempészni egy Szerbiában működő bűnözői csoportnak, céljuk pedig az volt, hogy incidenseket idézzenek elő, és ezzel veszélyeztessék az ország lakosságának biztonságát, és destabilizálják Szerbiát.

A koszovói elnök a Fehér  Házat majmoló környezetben fogadta  a brit külügyminisztert

A koszovói elnök a Fehér Házat majmoló környezetben fogadta a brit külügyminisztert (Forrás: Twitter, Vjosa Osmani)

Angolok vagy németek?

A kormánybarát sajtó segítségével a belgrádi vezetés nagy erőkkel dolgozik a Nyugat lejáratásán, miután a szerbiai ellenzék kilátásba helyezte, hogy nemzetközi vizsgálatot kér a választási csalások kivizsgálása érdekében.

Aleksandar Vučić nem sokkal a választások után ígéretet tett annak feltárására, hogy szerinte milyen külföldi erők igyekeztek befolyásolni a szerbiai választásokat, ám azt követően sem történt semmi. Amikor ezt az ellenzéki média számon kérte, a szerb elnök hirtelen megint előhozakodott a külföldi befolyással, és ismételten bizonyítékokat ígért ország-világ előtt.

Ráadásul január 15-e körül várható az EBESZ/ODIHR jelentés közzététele, ezért meg kell ágyazni annak a narratívának, hogy a külföldi megfigyelők kinek az érdekeit képviselik, és hogy kinek a megbízatását képviselik, itt tessék végső pontként Albin Kurti koszovói miniszterelnökre gondolni.

Kézenfekvő lenne, hogy a belgrádi vezetés a németeket nevezze meg, miután több német politikus – Viola von Cramon EP-képviselő és Michael Roth, német külügyi bizottsági elnök – kérte a nemzetközi vizsgálat megindítását a szerbiai választások ügyében, az utóbbi ebben amerikai és európai közbenjárást is szívesen látna.

Az oroszok bizonyára jobban örülnének, ha Szerbia nem Németországot, hanem az általuk kimondottan gyűlölt Nagy-Britanniát nevezné meg.

Erre utalhat a Novosti megjegyzése, hogy a két koszovói albán annak a külföldi országnak a megbízásából akart fegyvert becsempészni Szerbiába, amelynek a képviselője nemrég járt Koszovóban (Koszovó-Metóhiában).

Ez pedig nem más, mint David Cameron, aki most külügyminiszterként szolgálja a brit hazát, és első idei külföldi útja során január 3-án Pristinát kereste fel, és találkozott Albin Kurti miniszterelnökkel, valamint Vjosa Osmani államfővel, az utóbbival egy karácsonyilag & újévileg szépen kidekorált, amerikai mintára kandallósított környezetben, és természetesen elbeszélgetett a KFOR kötelekében szolgálatot teljesítő brit katonákkal is.

És még az is lehet, hogy ő kérte meg személyesen a két pristinai albán fegyvercsempészt, hogy vigyen át a határon negyvenhárom pisztolyt Szerbia destabilizálása érdekében, miután megjegyezte, hogy az Egyesült Királyság büszke a Koszovóval fennálló partnerségére, és régóta támogatja annak függetlenségét.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava