Connect with us

Szerbia

Szerbia majdnem ingyen kapott egy gázvezetéket mindössze egy héttel a választások előtt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Átadták a bolgár-szerb interkonnektort, jöhet a vezetékes gáz Azerbajdzsánból (Forrás: Facebook, Aleksandar Vucic)
Átadták a bolgár-szerb interkonnektort, jöhet a vezetékes gáz Azerbajdzsánból (Forrás: Facebook, Aleksandar Vučić)
Listen to this article

Megnyitották a Szerbia és Bulgária közötti interkonnektort, így jöhet a vezetékes azeri gáz Szerbiába, amelynek ezáltal megszűnik az Oroszországtól való egyértelmű függősége, viszont az Azerbajdzsánból érkező gáz nem elegendő az oroszok kiváltására. A vasárnapi ünnepségen részt vett a három érintett ország – Szerbia, Bulgária és Azerbajdzsán – elnöke, és a szerbiai kormány apraja-nagyja öt miniszterrel súlyosbítva. Az Európai Unió – amely a legtöbb pénzt tette bele ebbe a projektbe – csak a belgrádi misszióvezető által képviseltette magát, ennek viszont lehet némi üzenetértéke, az átadásra ugyanis mindössze egy héttel a szerbiai választások előtt került sor. Az interkonnektor békés átadását követően a szerb elnök többedmagával megnézett egy hadgyakorlatot is, ami kedvenc szórakozásai közé tartozik.

Azeri gázt szállít a vezeték

Aleksandar Vučić az átadás alkalmával röviden és napirenden kívül szólt az újságírókhoz, ami miatt természetesen megszakították a Pink Televízió és egyéb baráti csatornák reggeli vagy délelőtti műsorait, mert – mint ezt megtudtuk az elnöki megnyilatkozásból – ez egy fontos nap Szerbia számára.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy három évvel ezelőtt gázvezeték sem volt az országban, miközben megjegyezte, hogy a választásokkal kapcsolatos buta vagy hülye (fordító válogatja) szabályok miatt ő személy szerint nem szólalhatott fel magán az átadóünnepségen, amelyen ezért Dubravka Đedović Handanović bányászati és energetikai miniszter képviselte, aki egyetlen pártnak sem tagja és egyetlen választási listán sincs rajta.

A szerb elnök egy drónt mutat az azeri elnöknek a niši katonai repülőtéren

A szerb elnök egy drónt mutat az azeri elnöknek a niši katonai repülőtéren a gázos átadást követően (Forrás: Facebook, Aleksandar Vučić)

– Ezzel a projekttel pótlólagos forráshoz jutunk

jelentette ki Đedović Handanović a hivatalos megnyitón, amelyen a gombot azonban már a szerb államfő nyomta meg a bolgár és az azeri elnök, valamint az uniós misszióvezető társaságában.

Vučić azonban nem maradt tévészereplés nélkül, merthogy előre eltervezett véletlenszerű sajtóértekezletet tartott, amelyet a négy országos televíziós csatorna közül három élőben közvetített, tehát az interkonnektor átadásából így is sikerült választási propagandát csinálni.

– Elnök úr, forog

– jelezték az operatőrök Vučićnak, aki azonnal elkezdte mondani, hogy három évvel ezelőtt volt valamennyi gáz a Vajdaságban és Belgrádban, Közép-Szerbiában viszont semmi.

– Kiépítettük a Balkáni Áramlat, vagy ahogy egyesek nevezik, a Török Áramlat 400 kilométeres szerbiai szakaszát, most pedig átadtuk az interkonnektort

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint ez növeli az ellátás biztonságát, és általa kedvezőbb árakhoz lehet jutni a piacon, nem beszélve a jobb levegőről és a zöld energiáról, miután a szerb elnök a gázt is annak tekinti.

Vučić arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia az utóbbi négy évben többet tett a vezetékek építése terén, mint az utóbbi hetven évben, ami persze nagy idő, és visszanyúlik a volt jugoszláv korszakra is. A szerb elnök egyúttal azt jósolta, hogy a következő tíz-húsz évben sem tesz senki ennyit, mint a jelenlegi kormányzat a gázosítást illetően.

Milyen irányból érkezhet gáz Szerbiába?

Milyen irányból érkezhet gáz Szerbiába? Piros betűs az orosz, a kék betűs az azeri gáz(Forrás: BBC)

Az EU nagy pénzeket tett bele

Đedović Handanović miniszterasszonyhoz hasonlóan a szerb elnök is hálát mondott az Európai Uniónak azért, hogy nagy pénzekkel támogatta a projektet, vagyis a költségek több, mint felét állta, vagyis vissza nem térítendő eszközként bocsátotta Szerbia rendelkezésére.

A bolgár-szerb interkonnektor 85,5 millió euróba került, ebből az Európai Unió 49,6 millió eurót adott Szerbiának, hogy a balkáni országot megszabadítsa az orosz gáztól való függőségtől, merthogy Ursula von der Leyen szerint – aki tavaly októberi látogatása alkalmával jóval kevesebb sárga rózsát kapott Vučić elnöktől, mint Giorgia Meloni vöröst – elengedhetetlen a szerbiai gázellátás diverzifikálása.

De a maradék pénzt sem a jelenlegi szerb kormány biztosította, mert hogy az Európai Beruházási Bank további 25 millió eurós hitelt folyósított Szerbiának, ami magyarán azt jelenti, hogy az EU megépítette az interkonnektort, így Szerbiának csak az előkészítő munkák és a projektek elkészítésnek költséget állnia egyszer 15, másszor 7,5 millió euró értékben.

Az azerbajdzsáni gáz Bulgárián keresztül jut el Szerbiába, de az éves szükségletnek csak egy részét tudja kielégíteni, kizárólag arra támaszkodni nem lehet, így a fő forrás továbbra is az orosz gáz marad.

Szerbia és Azerbajdzsán elnöke egy évvel ezelőtt, 2022 november közepén írt alá kétoldalú megállapodást Azerbajdzsánnal, amellyel kapcsolatban İlham Əliyev azeri elnök azt mondta, hogy bőséges lehetőségek nyílnak az együttműködésre a földgáz és a villamos energia területén.

A megállapodás alapján 2024 végéig akár 400 millió köbméter azeri gáz is eljuthat Szerbiába, ami eltörpül a 2022-es 2,7 milliárd köbméteres éves fogyasztás mellett, ennek pedig nagy részét az Oroszországból érkező gázzal elégítették ki az elenyésző hazai termelés mellett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava