Connect with us

Bosznia

A szerb miniszterelnök szerint az ellenzék forradalommal akar(t) hatalomra kerülni

Ami a miniszterelnök csúsztatását illeti, annak az a célja, hogy hamis adatok terjesztésével, és ezáltal az ország félrevezetésével gyanúsítsa meg az ellenzéket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A miniszterelnök szerint az ellenzék forradalmat akar
A miniszterelnök szerint az ellenzék forradalmat akar (Forrás: Screenshot, Pink)
A cikk meghallgatása

Szerbiában továbbra is a szavazók utaztatása a legfontosabb téma, miközben a kormányzat továbbra is arról győzködi a lakosságot, hogy ezidáig ezek voltak a “legtisztességesebb választások. Ana Brnabić ügyvivő szerbiai miniszterelnök szerint nem volt negyvenezer határátlépés a szavazás napján a boszniai-szerb határon, így ennyi boszniai nem is szavazhatott Belgrádban. Ez elsőosztályú csúsztatás, alább ezt részletesen is kifejtjük. A CRTA megfigyelőcsoport ugyanakkor azt állítja, hogy a “választói migráció” befolyásolta a belgrádi szavazás eredményét.

A szavazók utaztatása

Dragan Đilas, az ellenzéki Szabadság és Igazság Pártjának vezetője szerint ingyenesen tankolhattak azok a boszniai szerbek, akik szavazni indultak Szerbiába.

Az ellenzéki vezető az X-platformon azt írta, hogy a Szerb Köztársaság összes határmenti benzinkútján ingyenesen lehetett megtankolni azokat az autókat, amelyek legalább négy szavazót szállítottak Szerbiába.

Lopare a szerbiai elnök boszniai szavazóbázisa

Lopare a szerbiai elnök boszniai szavazóbázisa (Forrás: Novosti)

Đilas szerint csak a boszniai Szerb Köztársaság területén lévő Lopare nevet viselő településről 610 szavazó érkezett a belgrádi Aréna sportcsarnokba, ahonnan aztán szervezetten indultak a kijelölt szavazóhelyekre.

Lopare közismerten a szerb elnök “szavazóbázisának” számít, a belgrádi Novosti ugyanis a 2022-es szerbiai elnökválasztásokat követően arról számolt be, hogy az ott urnához járuló 730 szavazó közül nem kevesebb, mint 729-en Aleksandar Vučićra szavaztak.

A CRTA ellenőrei szerint a belgrádi szavazóhelyek tizennégy százaléka érintett a szavazók utaztatásában, ahova nem csak Boszniából, hanem több szerbiai városból, Pancsováról, Versecről és Újvidékről, valamint Valjevóból, Čačakból, Aranđelovacból és Szendrőről (Smederevo) migráltak a szavazók.

Az ellenzék “színes forradalma”

Brnabić pénteki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a CRTA és más civilszervezetek Szerbia destabilizálására és az alkotmányos rend aláásására tesztnek kísérletet azzal, hogy alaptalanul vádaskodnak a december 17-i parlamenti és helyhatósági választásokat meghamisításával.

Brnabić felszólította az ellenzéket és a civil szervezeteket, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot a boszniai Szerb Köztársaságban és az általában a Bosznia-Hercegovinában élő szerbektől, mert azt hazudták, hogy közülük 40-50 ezren vettek részt a vasárnapi belgrádi választásokon.

A Blic és az RT ugyanarról

A Blic és az RT ugyanarról. Az orosz RT Balkan azt írja, hogy Moszkva szerint “színes forradalom” készül Belgrádban, és egy majdani forgatókönyv van a láthatáron

A szerbiai miniszterelnök a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy aznap 20 360-an lépték át Bosznia-Hercegovina és Szerbia határát, az utasok jelentős része nem rendelkezett szerb állampolgársággal, és köztük gyerekek is voltak, akik nyilván nem szavaztak.

Brnabić a 2013-ban kezdődött kijevi tüntetésekre asszociálva azt állította, hogy az ellenzék egész idő alatt arra készült, hogy újabb Majdant idézzen elő, és hogy forradalommal jusson hatalomra.

Ezzel a tézissel a váratlanul igen jól szereplő “Mi – a Nép Hangja” nevű operettpárt vezetője, dr. Branimir Nestorović hozakodott elő az ellenzéki tiltakozásokra reagálva, amit aztán a kormányzat szereplők is átvettek, de inkább valószínű, hogy a kormányzati “forgatókönyvírók” az ő szájába adták ezeket a szavakat, hogy azok elhangzása után központilag is kiaknázhatók legyenek.

Ami a miniszterelnök csúsztatását illeti, annak az a célja, hogy hamis adatok terjesztésével, és ezáltal az ország félrevezetésével gyanúsítsa meg az ellenzéket.

Miroslav Aleksić a Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki lista vezetője a választások éjszakáján arról beszélt, hogy a kormányzat az utóbbi időben negyvenezer személyi igazolványt adott ki azoknak, akik nem élnek Belgrádban, viszont az új okmányaiknak köszönhetően a fővárosban szavaztak.

Tehát nem arról volt szó, hogy ennyi boszniai szerb érkezett szavazni, viszont a hivatalos határátlépési adatok és a kiadott igazolványok számának összemosásával Brnabić annak a látszatát kelti, hogy az ellenzék hamis számok terjesztésével vezeti félre a szavazókat, és netalán a nemzetközi közvéleményt.

Az ügyvivő szerb miniszterelnök a figyelemelterelés érdekében a csúsztatást azzal nyomatékosította, hogy bocsánatkérésre szólította fel a szerbiai ellenzéket, ezzel az általánosítással pedig a boszniai szerbeket igyekezett szembefordítani a szerbiai ellenzékkel.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava