Connect with us

Szerbia

A szerbiai ellenzék szerint brutális csalások történtek a december 17-i választásokon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az ellenzék brutális csalásokról beszél, Miroslav Aleksić demokratikus harcot hirdetett a kormányzat ellen (Forrás: Scereenshot)
A LEVERT CSAPAT: Az ellenzék brutális csalásokról beszél, Miroslav Aleksić demokratikus harcot hirdetett a kormányzat ellen (Forrás: Scereenshot)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Előző cikkünkben arról számoltunk be, hogy a Szerbiai Haladó Párt elsöprő győzelmet aratott, és a szerb elnöki ismertetés szerint mindent megnyert, amit csak lehetett: megnyerte az országos parlamenti választásokat, szinte teljesen kiebrudalta az ellenzéket a vajdasági tartományi parlamentből, és Belgrádban is diadalmaskodott, bár ott az eredmények kevésbé erőteljes győzelemről szólnak. A Szerb Haladó Párthoz hasonló eredményeket hozott ki a szerbiai választási bizottság és a független CeSID is, az ellenzék viszont nem sokkal éjfél előtt tartott sajtótájékoztatóján brutális csalásokról beszélt, amelyek nem a szavazatok számlálásakor történtek, hanem a nap folyamán, amikor a szavazás folyt. Az ellenzéki táborban akkora volt a felháborodás, hogy a kampányban elkövetett szabálytalanságok már jóformán szóba sem kerültek. A választási bizottság adatai szerint az előrehozott parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak 58,65%-a vett részt, ebből 46,89 százalék a Szerb Haladó Pártra szavazott, és csak 23,33% adta a voksát az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen tömörülésre. A parlamentbe bejutott még három párt, amelyek közül kettő veszélytelen a kormányra, egy pedig a nacionalizmus terén jobbról előzi a belgrádi vezetést.

Felháborodás és elkeseredettség

Az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen mozgalmat alkotó szövetség sajtótájékoztatója jóval 23 óra után kezdődött, a kamerák elé kiállt vesztes csapat eléggé letargikus, már-már lesújtó képet mutatott, igazi erőt és dinamikát csak a listavezető és vezérszónok Miroslav Aleksić, a Szerbiai Népi Mozgalom (Narodnik Pokret Srbije, NPS) vezetője tudott prezentálni, aki a mondandóját azzal kezdte, hogy példátlan csalások sora történt a választások előtt, de még inkább a szavazás során, főleg ami a fővárost illeti.

– Nem fogadhatjuk el demokratikus és tiszteséges választási eredménynek a közzétett számokat amiatt, ami Szerbia szerte történt

– jelentette ki Aleksić, aki mindenekelőtt arra utalt, hogy a kormányzat utaztatta a szavazókat, és Belgrádban olyanok is az urnákhoz járultak, akik korábban soha életükben nem jártak a szerbiai fővárosban.

– Autóbuszokkal, kombikkal és személyautókkal hordták az embereket Belgrádba, akik nem élnek a fővárosban, és először járnak itt. A gyűjtőközpont az Aréna sportcsarnok volt

– közölte az ellenzéki vezető, aki szerint a kormányzat által közzétett adatok egyébként sem pontosak, és szó sincs arról, hogy a Szerb Haladó Párt jelentős különbséggel nyert a fővárosban.

A BALK korábban arról írt, hogy a CRTA ellenőrei szerint Újbelgrádban olyan szavazók tűntek fel, akik a Bosznia-Hercegovinából, vagyis a boszniai szerb entitásból érkeztek, a Koszovóból származó választókat pedig a Palilula városrészbe szállították, de utaztatott szavazókat figyeltek meg a Voždovac és a Zvezdara városrészben is.

Ana Brnabić ügyvivő miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök ezzel kapcsolatban azzal érvelt, hogy a választásokon azok szavazhattak, akik igazolni tudták magukat és szerepelnek a választási listákon, így semmiféle csalás nem történt.

Aleksić az éjszaka ugyanakkor arról beszélt, hogy a kormányzat az utóbbi időben negyvenezer személyi igazolványt adott ki azoknak, akik nem élnek Belgrádban, viszont az új okmányaiknak köszönhetően a fővárosban szavaztak.

A BALK egyik korábbi cikkében arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a részleges választások kitűnő táptalajt szolgáltatnak a szavazók utaztatásához, vagyis azok átjelentkeztetéséhez azokba a városokba, ahol új önkormányzatokat választanak.

– Ezt nem fogadhatjuk el, és minden rendelkezésünkre álló demokratikus eszközzel harcolni fogunk a választási csalások ellen, ami Belgrádban és az egész országban történt

– jelentette ki az ellenzéki politikus, aki jelezte, hogy az országos és a helyi választási bizottságoktól is betekintést kérnek minden választási dokumentumba.

Ugyanez a helyzet a többi városban is(?)

Az ellenzéki sajtóértekezleten felszólalt Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság Pártjának helyettes vezetője, aki Aleksić mellett az ellenzéki lista másik frontembere.

– Ugyanez a helyzet Újvidéken, Szabadkán, Užicében, Čačakban és Kragujevácban is

– közölte Tepić, aki szerint az ellenzék nem szeretné a Szerbiai Haladó Párt által projektált számokat végeredménynek tekinteni.

Az ellenzéki politikus szerint brutális választási csalásokra történtek kísérletek, miután szinte minden szavazóhelyen ellenőrzött szavazás folyt, ami alatt azt kell érteni, hogy szervezett csoportokban érkeztek a szavazók.

Tepić arra is felhívta a figyelmet, hogy több olyan esetet is feljegyeztek, hogy a szavazók pénzt kaptak a leadott voksokért, illetve hogy a szavazás a szavazóhelyeken kívül történt, amiről a CRTA megfigyelői is beszéltek az úgynevezett “bolgár vonat” jelenségre utalva.

– Teljesen világos, hogy abszolút nem fogadjuk el a Szerb Haladó Párt által közzétett eredményeket, és már több tucat jogász dolgozik azon, hogy panaszt tegyünk az eredmények ellen

– közölte Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság Pártjának helyettes vezetője, aki megerősítette, hogy minden egyes szavazat és a választási akarat megvédésére készülnek.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava