Connect with us

Horvátország

Amelyik kakas korán kukorékol, az a fazékban fejezi be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kakas választások
Antalfalvi (Ковачица / Kovačica / Covǎcița / Kowatschitza) szlovák naiv festő képe a magyarkanizsai Békavár vendéglőben
A cikk meghallgatása

A délszlávok, vagy legalábbis a horvátok és a szerbek közös bölcs mondása szerint az a kakas, amely a többieket megelőzve jelzi a napkeltét, általában a fazékban fejezi be, mert annyira felbőszíti a háziasszonyt a hangoskodásával, hogy nem kerülheti el a sorsát. A képzeletbeli szárnyassal való példálódzás azt hivatott szemléltetni, hogy az elhamarkodott, elkapkodott intézkedéseknek, megnyilvánulásoknak ritkán van jó végük.

Nem kakas ez, csak kakaskodik ?

Valami ilyesmi történt szombaton a zágrábi polgármester Tomislav Tomašević Možemo! (Bírunk!) “progresszív” eszméket hirdető mozaikpártjával is, amely Sandra Benčićnek, a párt parlamenti képviselőjének a személyében bejelentette miniszterelnök-jelöltjét a jövő évi választásokra.

Az Index.hr azonnal megtámogatta a jelölést egy kisded ankéttal, amelynek értelmében a portál olvasói – ha igaz, olyan 60 ezer ember – 38 százaléka Benčićre szavazna, míg az időszerű miniszterelnökre, Andrej Plenkovićra csak a 24 százalékuk.

kakas választások

Amelyik kakas korán kukorékol, az a fazékban fejezi be 6

A mai (hétfői) találós kérdésre, hogy “le tudja-e győzni Sandra Benčić Andrej Plenkovićot?” a válasz egyenlőre döntetlen, vagyis 50-50 százalék.

Mielőtt még továbblépnénk, annyit azért hozzá kell fűzni, hogy ezek az indexes körkérdések országos szinten abszolút irrelevánsak, és nem tükrözik a választótestület egészének a hangulatát.

Érdemes volt-e kiugrani?

A választási kampányok történetében nem példátlanok a hosszú hadjáratok, amelyek során kitartóan bombázzák a választókat a jelölt nagyszerűségével, ennek gondosan megkonstruált üzeneteivel, és a legalkalmasabbnak tartott mézes madzagok elhúzogatásával, amelyeket közönségesen választási ígéreteknek nevezünk.

Az ilyesmivel általában az éppen hatalmon lévő jelöltek szoktak élni, akik ezáltal igyekeznek biztosítani újraválasztásukat, kihasználva, hogy hivataluknak köszönhetően gyakorlatilag biztosítottnak lehet tekinteni a médiák figyelmét.

Ez többnyire rejtett kampánynak minősül, mert még jóval a választások meghirdetése előtt kezdődik az igehirdetés, de arra is volt már példa, hogy a választási törzsek úgy ítélték meg, hogy csak hosszú fárasztással tudják ledolgozni az ellenjelölt előnyét.

Akárhogy is, az ilyesmi komoly gépezetet, országot lefedő pártstruktúrát, rengeteg pénzt, és lehetőleg kellő mértékben karizmatikus jelöltet igényel, aki országjáró körútján gyerekeket puszilgat, és megpróbál jópofa lenni azzal, hogy nagyokat mond.

Ha hiszik, ha nem, a Možemo! az imént felsoroltakból semmit sem tud felmutatni – legfeljebb a fővárosi költségvetésből elkommunizált némicske eszközöket.

A jobbára mindenféle urbánus aktvistákat tömörítő Možemo! a végeredményben még csak nem is igazi politikai párt, a Jutarnji list-es kollégák bölcsen “politikai platformként” emlegetik, amely Zágrábon kívül vajmi kevés támogatottsággal rendelkezik, nincs kézzelfogható választási programja, de híján vannak a kormányzati, politikai tapasztalatnak is.

Nem beszélve a jelöltről. A szóbanforgó hölgy számomra kifejezetten ellenszenves, de ezt nem kívánom tovább feszegetni, mert rám sütik, hogy nőgyűlölő vagyok, vagy mittudomén.

Mit mondanak a helyi politikai elemzők?

Az Index.hr, amelyet úgy tetszik bennsőséges szálak fűznek a Možemo!-hoz (Soros-hálózat?), két politikai elemzőt is megszólaltatott dr. Žarko Puhovskit és Ivan Rimacot (nincs rokoni kapcsolatban Mate Rimaccal, a horvát techmogullal).

Ők türelmesen elmagyarázták, hogy Benčić esélyei körülbelül olyanok, mint a hógolyónak a pokolban – hogy az amerikai sógorok szófordulatát idézzük.

kakas választások

Sandra Benčić itt valószínűleg azt mutatja, hogy mekkora esélye van (Forrás: X-platform)

Puhovski, aki 77 évével igazán régi bútordarabnak számít, felidézte Franz Josef Strauß nyugatnémet politikus példáját. Mint elmondta, sokan őt tartották a legjobb kancellárjelöltnek, de pártja, a CSU csupán Bajorországon belül tudott érvényesülni. Strauss 1969-ben simán elveszítette a parlamenti választásokat, és Willy Brandt politikájának heves kritikusaként vonult be a történelembe.

– A válasz arra a kérdésre, hogy ki lenne jobb miniszterelnök jelenleg, nem lényeges. Ez egy másodrendű kérdés, ennél sokkal fontosabb az, hogy tudnak-e 5 mandátumot szerezni minden választókerületben. Ahogy én látom, ez lehetetlen, és egyáltalán nem Sandra Benčić minőségén múlik

– mondta lovagiasan Puhovski, aki hajlott kora ellenére is megadja a tiszteletet a nőknek.

Ivan Rimac politikai elemző és a zágrábi jogi kar professzora szerint a jelenlegi körülmények között semmi másra nem számíthatunk, mint a HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica – Horvát Demokratikus Közösség) győzelmére.

Rimac véleménye szerint az ellenzékben nincs domináns politikai opció, és előválasztási megállapodás sincs a láthatáron, ami egyértelműen a HDZ győzelmét vetíti előre.

Plenković ?, a szegény emberek őrangyala (Hűha!)

A mindennemű mórickák mozgolódása teljesen hidegen hagyta az időszerű miniszterelnököt, aki ott folytatta, ahol abbahagyta, a szociális jellegű intézkedések foganatosításával.

Miután a kormány tárgyalásokat folytatott a kiskereskedelmi láncokkal és a bankokkal, és kicsikart belőlük némi ármérséklő intézkedéseket, illetve a lakossági takarékbetétek kamatainak emelésére vonatkozó ígéreteket, a kormány még mindenesetre árstopot is bevezetett 30 alapvető élelmiszerre.

A szokásos csirkehús, cukor, liszt, olaj, ilyesmi mellett meghosszabították a villamos energia árának jelenlegi szinten történő befagyasztását is azzal, hogy 500 kilowattórával megnövelték a háztartások féléves fogyasztásának küszöbét, 2500-ról 3000 kilowatt-órára.

A kisnyugdíjasoknak egyszeri segélyt ítélt oda a kormány, amely a 300-tól 700 euróig terjedő nyugdíjak esetében 160 és 60 euró között mozog, de a gyermekes családokról sem feledkeztek meg, a családi pótlékban részesülő, mintegy 112 ezer család számára szintén egyszeri segélyt hagyott jóvá a kormány az iskolaév kezdetére, illetve az ezzel kapcsolatos költségekre.

A segélyt egy gyermek után 50 euró, kettő után 100, 5 és ennél több gyermek esetén 300 euró.

Szóval, kedves Olvasó, vajon ki nyeri meg a horvátországi parlamenti választásokat, Andrej Plenković vagy bárki más az ellenzéki jelöltek közül?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava