Connect with us

Horvátország

Plenković: Nem lesznek előrehozott választások Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Plenković
Verőce-Drávamegye napja alkalmából Plenković részt vett a megyei közgyűlés ünnepi ülésén (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
A cikk meghallgatása

Szeptember elsején, bár még az ősz hivatalosan nem kezdődött meg, Andrej Plenković horvát miniszterelnök berúgta a motort, és véget vetett a belpolitikai vakációnak, amelynek idején egyes politikusok megkíméltek bennünket örökbecsű bölcsességeiktől. Verőce-Drávamegye napja alkalmából Plenković részt vett a megyei közgyűlés ünnepi ülésén, és az ülés utáni sajtótájékoztatón az újságírók Milanović köztársasági elnök nyilatkozatai nyomán mellének szegezték a kérdést, hogy akkor végül, mikor tartják a parlamenti választásokat? Plenxnek (Plenković bajtársnak) sem kellet több, készségesen elmagyarázta, hogy a parlamenti választások a tervezett időpontban kerülnek megrendezésre. Hozzáfűzte, hogy nem olvasta a köztársasági elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozatát, miszerint Milanović ellenzi az időpont előbbre hozását, megjegyezve, hogy az államelnök “hetet-havat összehord, követni sem könnyű, amit mond.”

Vegyes felvágott

Az újságírók ezután arra kérték, hogy kommentálja Milanović elnök azon kijelentését, miszerint csalásnak tekintené a parlament esetleges korai feloszlatását és a parlamenti választások időpontjának előbbre hozását.

Plenković miniszterelnök azt mondta, hogy nem hallotta a nyilatkozatot, hozzátéve, hogy Milanović “annyi mindent mond – a diplomáciai kinevezésektől kezdve a Görögországban fogva tartott állampolgárok bántalmazásán át az elmúlt másfél év oroszbarát megnyilvánulásaiig -, hogy nekik kormányszinten leginkább a károk szanálásával kell foglalkozniuk.

– A választások akkor lesznek, amikor ennek eljön az ideje

– mondta Plenković, aki szerint Milanović “azt mond, amit akar”, nem túl felelősségteljes hozzáállással, amivel folyamatosan csökkenti a politikai párbeszéd szintjét, és sajnos hozzájárul a politikai párbeszéd vulgarizálódásához Horvátországban.

Az N1 televízió újságírójának nyilatkozva a kormányfő – aki nem túlságosan szereti ezt a csatornát – hozzátette, hogy sajnos sok kommentátor, aki gyakori vendége a szóban forgó televíziónak, folyamatosan kiegyenlíti őt Milanovićtyal, merthogy a hírmagyarázók hajlamosak a tények valamiféle elfogult, rajongói elferdítésére.

– Még néhány volt nagykövetet is a politikai vonalak mentén rángatnak elő Ivica Račan baloldali kormányainak idejéből, akik ostobaságokat beszélnek a diplomaták és nagykövetek kinevezéséről. Úgyhogy arra kérem önöket, hívjanak már olyan vendégeket is, akik nem ezt a nézőpontot képviselik

– mondta a horvát miniszterelnök némi oktató szándékkal.

Újabb segélycsomag

Andrej Plenković egyúttal bejelentette a kormány legújabb segélycsomagját is, amellyel támaszt kívánnak nyújtani a legkiszolgáltatottabb embereknek, köztük a nyugdíjasoknak is.

– A kormány új intézkedéscsomaggal készül, amellyel szeptemberben állunk elő. Ez a legkiszolgáltatottabb állampolgárok megsegítését célozza

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy “a nyugdíjasok az a csoport, amelyet a kormány a leginkább segíteni kíván”.

Az újságírók Plenkovićot arról is kérdezték, hogy a növekvő infláció összefüggésében mérlegeli-e a kormány a kereskedelmi árrésekre kivetett extraprofitadó bevezetését?

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány még elemzi a helyzetet, miután tárgyal az üzletemberekkel, de jelen pillanatban még minden nyitott, ám az extraprofitadó bevezetését sem lehet kizárni.

– Úgy gondoljuk, hogy a társasági adóból származó bevételek tavaly olyan magasak voltak, hogy jelenleg még mindig van elég forrásunk arra, hogy újraosszuk az eszközöket azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, például a nyugdíjasoknak

– jelentette ki a horvát miniszterelnök.

Plenković és az inflációs nyomás

Amikor az inflációs nyomás következményeiről kérdezték – az Eurostat szerint az infláció tekintetében Horvátország második helyen szerepel az Unióban -, a kormányfő úgy vélte, hogy uniós szinten a tavalyi helyzet sokkal rosszabb volt, mint idén. De tavaly gyakorlatilag nem voltak tüntetések Horvátországban, idén pedig ha voltak is, csak “kisebb intenzitású szervezett tüntetések” fordultak elő, de a felemerülő kérdéseket sikerült megoldani, például az igazságszolgáltatásban dolgozó tisztviselők sztrájkját.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor számít az infláció csökkenésére, Plenković azt mondta, hogy szerinte ez a turisztikai szezon végén következik be, amikor az áraknak csökkenniük kell, és bizakodását fejezte ki, hogy ezt valamilyen normális szintre tudják hozni.

Plenković

Kapcsolódó cikk

Atyaisten! Nincs krumpli!

A horvát statisztikai hivatal csütörtökön tette közzé az augusztusra vonatkozó első becslését, amely szerint az infláció a júliusi 7,3 százalékról 7,8 százalékra gyorsult az előző év azonos időszakához képest, miközben az élelmiszerárak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Hogy egy másik miniszterelnököt is idézzek, ezt az utcán is tudják. A minap Kalapisné olyan mérgesen jött vissza a boltból, mint a hétfejű sárkány. Egy nyomorult 25 dekás darab kenőmájasért – oké, osztrák import, de akkor is -, kerek 5 eurót kértek a kasszánál.

Az első reakció az volt, hogy valaki fejéhez vágja a kenceficét, de a lelkem bölcs asszony, tudja, hogy nem a személyzet határozza meg az árakat, így lehiggadt némileg, és a kommentárjait már itthon prezentálta, erőteljes népies kifejezésektől sem riadva vissza.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava