Connect with us

Szlovénia

CSAPÁSOK NYARA: Ez Szlovénia történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

katasztrófa
Mentés Mozirje térségében (Forrás: Facebook, Petra Kern)
A cikk meghallgatása

Ez lehet a katasztrófák éve a délszláv térségben, vagy ha nem is az éve, de a nyara mindenképpen. Robert Golob szlovén miniszterelnök szombaton (augusztus 5-én) kijelentette, hogy az országot előző nap sújtó vihar Szlovénia történetének legsúlyosabb természeti csapása, az ország kétharmadát érintette, és a kár valószínűleg meghaladja az 500 millió eurót.

Még egy áldozatot követelt a katasztrófa

A Száva partján, a ljubljanai Tomačevo városrészben egy holttestet találtak, a feltételezések szerint a pénteki esőzést követő árvíz okozta az elhunyt férfi halálát, így négyre emelkedett a vihar halálos áldozatainak a száma.

Közben a Felső-Savinja-völgy egyes részei továbbra is el vannak vágva a külvilágtól, bár sok mentőalakulat van a helyszínen, mégis lassan tudnak utat törni az ott élők felé.

A szombat esti jelentések szerint a Savinja folyó vízhozama mérséklődött, de jelentősen még nem csökkent.

katasztrófa

A megvadult Savinja mindent elsodort (Forrás: Facebook)

Mozirjében lassan megnyugszik a helyzet, miután tegnap a Trnava elöntötte a települést, majd a Savinja elöntötte a szomszédos Lokát, ahol több mint 200 házban állt a víz.

Szlovén médiajelentések szerint Ivan Suhoveršnik polgármester elmondta, hogy igyekeznek a gépekkel megtisztítani az utakat, hogy minden házhoz el tudjanak jutni.

– Elég sok kérésünk van arra, hogy valahol egy-két hónapra elhelyezzük az embereket. Ők még mindig nem tudnak bejutni az otthonaikba

– mondta a helyi polgármester.

katasztrófa

Az utak sokfelé járhatatlanok Szlovéniában a pénteki esőzéseket követően, Solčava egyelőre megközelíthetetlen (Forrás: Delo)

A celjei regionális műszaki mentőegység tagjai egész nap a Felső-Savinja-völgyben pusztító katasztrofális árvíz következményeit igyekeztek elhárítani, és a regionális vízszifattyús egység is útnak indult, hogy segítsenek a mozirjei közműveknek a víz kiszivattyúzásában.

A szlovén Védelmi és Mentési Igazgatóság szerint a polgári védelem közben a Starlink műholdon keresztül kapcsolatot teremtett a világtól elzárt Solčavával, ami megkönnyíti az ottani lakosság és a hozzátartozók közötti kommunikációt.

A nemzeti árvízvédelmi terv aktiválásával a szlovén Vöröskereszt is bekapcsolódott a mentésbe, és a polgári védelmi egységekkel együttműködve a tagság és az önkéntesek bevonásával vesz részt a segélynyújtásban, és már megnyitotta a ljubljanai szállásegységét is.

A sörérről híres Laško térségében egy temető is víz alá került (Forrás: Facebook: Szlovén Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatóság)

Nem lesz rendkívüli állapot Szlovéniában

A szlovén miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülését követően a viharral kapcsolatban megjegyezte, hogy ez az eddig legsúlyosabb természeti csapás, amely az országot sújtotta.

Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincs szükség rendkívüli állapot kihirdetésére, mert állítása szerint Szlovéniában van az egyik legjobb védelmi rendszer Európában, és a polgári védelem is működik.

A ljubljanai vezetés ugyanakkor örömmel veszi a külföldi segítséget, különösen az építőipari gépek terén, mivel sok utat kell rendbe tenni.

A nemzetbiztonsági tanács ülése után Golob elmondta: a különböző pártok politikusai egységesek voltak abban, hogy segíteni akarnak az állampolgároknak, ennek kapcsán Golob azt kívánta, hogy a jelenlegi politikai egység a lehető legtovább fennmaradjon.

A szlovén miniszterelnök egyúttal felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. Hasonló felhívást intézett Marjan Šarec védelmi, valamint Boštjan Poklukar belügyminiszter azokhoz, akik kimennek az árvizet fotózni vagy videózni.

A természeti csapást követően a szlovén kormány a hétvégén várhatóan elfogadja a katasztrófavédelmi törvényt az önkormányzati költségvetések védelme érdekében, a vasárnapi boltnyitásról szóló határozatot – vagyis feloldják a vasárnapi boltzárat – és más szükséges intézkedéseket is hoz az árvíz kapcsán.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava