Connect with us

Szlovénia

CSAPÁSOK NYARA: Ez Szlovénia történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

katasztrófa
Mentés Mozirje térségében (Forrás: Facebook, Petra Kern)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Ez lehet a katasztrófák éve a délszláv térségben, vagy ha nem is az éve, de a nyara mindenképpen. Robert Golob szlovén miniszterelnök szombaton (augusztus 5-én) kijelentette, hogy az országot előző nap sújtó vihar Szlovénia történetének legsúlyosabb természeti csapása, az ország kétharmadát érintette, és a kár valószínűleg meghaladja az 500 millió eurót.

Még egy áldozatot követelt a katasztrófa

A Száva partján, a ljubljanai Tomačevo városrészben egy holttestet találtak, a feltételezések szerint a pénteki esőzést követő árvíz okozta az elhunyt férfi halálát, így négyre emelkedett a vihar halálos áldozatainak a száma.

Közben a Felső-Savinja-völgy egyes részei továbbra is el vannak vágva a külvilágtól, bár sok mentőalakulat van a helyszínen, mégis lassan tudnak utat törni az ott élők felé.

A szombat esti jelentések szerint a Savinja folyó vízhozama mérséklődött, de jelentősen még nem csökkent.

katasztrófa

A megvadult Savinja mindent elsodort (Forrás: Facebook)

Mozirjében lassan megnyugszik a helyzet, miután tegnap a Trnava elöntötte a települést, majd a Savinja elöntötte a szomszédos Lokát, ahol több mint 200 házban állt a víz.

Szlovén médiajelentések szerint Ivan Suhoveršnik polgármester elmondta, hogy igyekeznek a gépekkel megtisztítani az utakat, hogy minden házhoz el tudjanak jutni.

– Elég sok kérésünk van arra, hogy valahol egy-két hónapra elhelyezzük az embereket. Ők még mindig nem tudnak bejutni az otthonaikba

– mondta a helyi polgármester.

katasztrófa

Az utak sokfelé járhatatlanok Szlovéniában a pénteki esőzéseket követően, Solčava egyelőre megközelíthetetlen (Forrás: Delo)

A celjei regionális műszaki mentőegység tagjai egész nap a Felső-Savinja-völgyben pusztító katasztrofális árvíz következményeit igyekeztek elhárítani, és a regionális vízszifattyús egység is útnak indult, hogy segítsenek a mozirjei közműveknek a víz kiszivattyúzásában.

A szlovén Védelmi és Mentési Igazgatóság szerint a polgári védelem közben a Starlink műholdon keresztül kapcsolatot teremtett a világtól elzárt Solčavával, ami megkönnyíti az ottani lakosság és a hozzátartozók közötti kommunikációt.

A nemzeti árvízvédelmi terv aktiválásával a szlovén Vöröskereszt is bekapcsolódott a mentésbe, és a polgári védelmi egységekkel együttműködve a tagság és az önkéntesek bevonásával vesz részt a segélynyújtásban, és már megnyitotta a ljubljanai szállásegységét is.

lasko temeto

A sörérről híres Laško térségében egy temető is víz alá került (Forrás: Facebook: Szlovén Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatóság)

Nem lesz rendkívüli állapot Szlovéniában

A szlovén miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülését követően a viharral kapcsolatban megjegyezte, hogy ez az eddig legsúlyosabb természeti csapás, amely az országot sújtotta.

Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincs szükség rendkívüli állapot kihirdetésére, mert állítása szerint Szlovéniában van az egyik legjobb védelmi rendszer Európában, és a polgári védelem is működik.

A ljubljanai vezetés ugyanakkor örömmel veszi a külföldi segítséget, különösen az építőipari gépek terén, mivel sok utat kell rendbe tenni.

A nemzetbiztonsági tanács ülése után Golob elmondta: a különböző pártok politikusai egységesek voltak abban, hogy segíteni akarnak az állampolgároknak, ennek kapcsán Golob azt kívánta, hogy a jelenlegi politikai egység a lehető legtovább fennmaradjon.

A szlovén miniszterelnök egyúttal felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. Hasonló felhívást intézett Marjan Šarec védelmi, valamint Boštjan Poklukar belügyminiszter azokhoz, akik kimennek az árvizet fotózni vagy videózni.

A természeti csapást követően a szlovén kormány a hétvégén várhatóan elfogadja a katasztrófavédelmi törvényt az önkormányzati költségvetések védelme érdekében, a vasárnapi boltnyitásról szóló határozatot – vagyis feloldják a vasárnapi boltzárat – és más szükséges intézkedéseket is hoz az árvíz kapcsán.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava