Connect with us

Szlovénia

CSAPÁSOK NYARA: Ez Szlovénia történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

katasztrófa
Mentés Mozirje térségében (Forrás: Facebook, Petra Kern)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Ez lehet a katasztrófák éve a délszláv térségben, vagy ha nem is az éve, de a nyara mindenképpen. Robert Golob szlovén miniszterelnök szombaton (augusztus 5-én) kijelentette, hogy az országot előző nap sújtó vihar Szlovénia történetének legsúlyosabb természeti csapása, az ország kétharmadát érintette, és a kár valószínűleg meghaladja az 500 millió eurót.

Még egy áldozatot követelt a katasztrófa

A Száva partján, a ljubljanai Tomačevo városrészben egy holttestet találtak, a feltételezések szerint a pénteki esőzést követő árvíz okozta az elhunyt férfi halálát, így négyre emelkedett a vihar halálos áldozatainak a száma.

Közben a Felső-Savinja-völgy egyes részei továbbra is el vannak vágva a külvilágtól, bár sok mentőalakulat van a helyszínen, mégis lassan tudnak utat törni az ott élők felé.

A szombat esti jelentések szerint a Savinja folyó vízhozama mérséklődött, de jelentősen még nem csökkent.

katasztrófa

A megvadult Savinja mindent elsodort (Forrás: Facebook)

Mozirjében lassan megnyugszik a helyzet, miután tegnap a Trnava elöntötte a települést, majd a Savinja elöntötte a szomszédos Lokát, ahol több mint 200 házban állt a víz.

Szlovén médiajelentések szerint Ivan Suhoveršnik polgármester elmondta, hogy igyekeznek a gépekkel megtisztítani az utakat, hogy minden házhoz el tudjanak jutni.

– Elég sok kérésünk van arra, hogy valahol egy-két hónapra elhelyezzük az embereket. Ők még mindig nem tudnak bejutni az otthonaikba

– mondta a helyi polgármester.

katasztrófa

Az utak sokfelé járhatatlanok Szlovéniában a pénteki esőzéseket követően, Solčava egyelőre megközelíthetetlen (Forrás: Delo)

A celjei regionális műszaki mentőegység tagjai egész nap a Felső-Savinja-völgyben pusztító katasztrofális árvíz következményeit igyekeztek elhárítani, és a regionális vízszifattyús egység is útnak indult, hogy segítsenek a mozirjei közműveknek a víz kiszivattyúzásában.

A szlovén Védelmi és Mentési Igazgatóság szerint a polgári védelem közben a Starlink műholdon keresztül kapcsolatot teremtett a világtól elzárt Solčavával, ami megkönnyíti az ottani lakosság és a hozzátartozók közötti kommunikációt.

A nemzeti árvízvédelmi terv aktiválásával a szlovén Vöröskereszt is bekapcsolódott a mentésbe, és a polgári védelmi egységekkel együttműködve a tagság és az önkéntesek bevonásával vesz részt a segélynyújtásban, és már megnyitotta a ljubljanai szállásegységét is.

A sörérről híres Laško térségében egy temető is víz alá került (Forrás: Facebook: Szlovén Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatóság)

Nem lesz rendkívüli állapot Szlovéniában

A szlovén miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülését követően a viharral kapcsolatban megjegyezte, hogy ez az eddig legsúlyosabb természeti csapás, amely az országot sújtotta.

Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincs szükség rendkívüli állapot kihirdetésére, mert állítása szerint Szlovéniában van az egyik legjobb védelmi rendszer Európában, és a polgári védelem is működik.

A ljubljanai vezetés ugyanakkor örömmel veszi a külföldi segítséget, különösen az építőipari gépek terén, mivel sok utat kell rendbe tenni.

A nemzetbiztonsági tanács ülése után Golob elmondta: a különböző pártok politikusai egységesek voltak abban, hogy segíteni akarnak az állampolgároknak, ennek kapcsán Golob azt kívánta, hogy a jelenlegi politikai egység a lehető legtovább fennmaradjon.

A szlovén miniszterelnök egyúttal felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. Hasonló felhívást intézett Marjan Šarec védelmi, valamint Boštjan Poklukar belügyminiszter azokhoz, akik kimennek az árvizet fotózni vagy videózni.

A természeti csapást követően a szlovén kormány a hétvégén várhatóan elfogadja a katasztrófavédelmi törvényt az önkormányzati költségvetések védelme érdekében, a vasárnapi boltnyitásról szóló határozatot – vagyis feloldják a vasárnapi boltzárat – és más szükséges intézkedéseket is hoz az árvíz kapcsán.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország17 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava