Connect with us

Szerbia

Elnöki utasításra és a kormány kérésére Szerbia katonákat küld Szlovéniába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

katonák
Ezzel a két helikopterrel 22 szerb katona indult Szlovéniába, hogy segítsen az országot sújtó időjárási katasztrófa következményeinek enyhítésében (Forrás: a szerb védelmi miniszter Instagram-oldala)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Miloš Vučеvić szerb védelmi miniszter az Instagramon jelentette be, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök, valamint a szerb kormány kérésére a szerb hadsereg katonákat küld Szlovéniába. Vučić államfői tisztsége által a fegyveres erők főparancsnoka is. A szerb katonák azért mennek Szlovéniába, hogy segítsenek az ottani lakosságnak és a szlovén államnak az időjárási katasztrófák által okozott szenvedések enyhítésében.

Levegőben és szárazföldön mennek a katonák

Miloš Vučеvić védelmi miniszter – aki a szerb kormány alelnöke és a Szerb Haladó Párt vezetője – bejelentette, hogy az első csoport már el is indult.

Vučеvić közölte, hogy ma (augusztus 9-én) a szerb légierő 63. ejtőernyős dandárjának a tagjait küldték Szlovéniába.

A csoportot 22 szerb katona alkotja, akik egy H-145-ös és Mi-17-es helikopterrel indultak el a batajnicai repülőtérről.

Holnap (augusztus 10-én) szárazföldön indul egy konvoj, amellyel által a szerbek négy üzemanyagot és négy ivóvizet szállító ciszternát bocsátanak a szlovénok rendelkezésére.

A konvojjal további 34 szerb katona érkezik Szlovéniába.

katonák

Indulásra kész szerb katonák (Forrás: a szerb védelmi miniszter Instagram-profilja)

A hiteles partner

A szerb védelmi miniszter a szerb katonák Szlovéniába küldésének pozitív tényét is arra használta fel, hogy Szerbiát és a szerb hadsereget fényezze.

Az Instagramon közzétett bejegyzést Vučеvić azzal kezdte, hogy a (szlovéniai) helyzet ugyan továbbra is nagyon nehéz és kritikus, a szerb hadsereg és a szerb katonák azonban készen állnak a feladatra, hogy segítsenek szlovén barátaiknak.

– Ezzel ismét megmutatjuk, hogy Szerbia őszinte és hiteles partner és barát, mert a barátok akkor mutatkoznak meg, amikor baj és fájdalom van, könnyű ugyanis (barátnak lenni) olyankor, amikor minden jól megy

– írta és mondta Vučеvić, aki biztos abban, hogy a szerb tisztek, altisztek és katonák a lehető legjobb színben tűnnek fel, segítik Szlovénia polgárait, képviselik magukat, az egységüket és természetesen Szerbiát.

A bejegyzést záró “jókívánság” részben Vučеvić bátor és bölcs magatartást, feladat- és kötelességteljesítést, valamint jó repülést kívánt a Szlovéniába induló szerb katonáknak.

katonák

A katonák által megtámogatott Vučеvić a batajnicai repülőtéren (Forrás: YouTube)

Tekintet nélkül a politikára

A szerb védelmi miniszter a YouTube csatorna számára is megörökítette a szerb önzetlenséget, és úgy csinált belőle politikát, hogy hangsúlyozta a segítség politikától való függetlenségét.

A katonák által megtámogatott Vučеvić rámutatott, hogy “Szerbia még akkor sem menekül a szolidaritás elől, ha egyes politikák „nem tisztességesek” a hazájával szemben, mert segíteni szeretnének azoknak, akiknek erre szükségük van, velük kívánnak együtt lenni.

Szlovénia több napja küzd a heves esőzések okozta árvizekkel és az országot sújtó egyik legsúlyosabb természeti katasztrófa következményeivel, ennek enyhítéséből kívánják a szerbek kivenni a részüket.

A magyar Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a Magyar Honvédség két H145-ös helikoptere szintén kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava