Connect with us

Szlovénia

A felhőszakadásokat követő áradások legalább 3 emberéletet követeltek Szlovéniában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

áradás Szlovénia
A szlovén hadsereg egyik tagja helikopterről ismerkedik az árvízi helyzettel Škofja Lokában (Forrás: szlovén védelmi minisztérium)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az egész Szlovéniát érintő rossz időjárás és katasztrofális árvizek három emberéletet vittek el. Egy szlovén állampolgárságú nő halt meg Kamnik térségében, két holland állampolgár pedig a hegyekben, Kranj környékén. Az elhúzódó felhőszakadások miatt, amelyek az áradásokat okozzák, a Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség (Arso) vörös figyelmeztetést adott ki Szlovénia északkeleti, északnyugati és középső részére.

Még soha nem volt ekkora esőzés

A feltételezések szerint a kamniki halálesetet az áradások okozták, míg a hegyekben valószínűleg villámcsapás idézte elő a két holland állampolgár halálát.

A ljubljanai repülőtérnek otthont adó Brnikre négyzetméterenként például 200 liter víz hullott, ez a legtöbb, amióta mérik a csapadék mennyiségét, amit egyszerűbben úgy is mondhatnánk, hogy emberemlékezet óta nem volt ekkora eső.

Ennek következtében a Ljubljana és Kranj közötti autóutat és a brniki repülőtérre vezető utat lezárták.

áradás Szlovénia

Átfolyás akadályozza a közlekedést Szlovéniában (Forrás: szlovén forgalomellenőrzés)

A heves esőzések különösen a Gorenjska és a Savinjska völgyet érintették, ahol szinte az összes folyó megduzzadt, a Savinja völgyébe még mindig nem sikerült szárazföldi úton eljutni, Solčava megye egyelőre közúton megközelíthetetlen.

Janez Polajnar, az Arso munkatársa azt mondta, hogy a legnagyobb problémák a Száva, a Krka, a Dravinje és a Posavje folyók vízgyűjtő területén jelentkeztek.

Az esőzések következtében a Száva annyira megduzzadt, hogy a vízhozam a Szlovéniából történő kilépéskor rekordokat dönt, a hatalmas mennyiségű víz a visszafolyás következtében felduzzasztja a Krkát is.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a meteorológusok szerint a felhőszakadásoknak még koránt sincs végük, Brane Gregorčič, a fent említett Arso ügynökség másik munkatársa szerint Szlovénia ezen a téren még csak “félúton van”, ezért már kora reggel pirosra emelték a figyelmeztetési fokozatot.

A hadsereg is segít

Egy polgári védelmi parancsnok kifejtette, sok helyen lezárják a hozzáférést a veszélyeztetett területekhez, ahonnan az embereket szükség esetén helikopterrel mentik ki.

Ez a Mozirje melletti Menina táborra is vonatkozik, ahol az emberek, köztük gyerekek is, fákra mászva menekültek az árvíz elől, és ott várták be a rendőrhelikopter érkezését.

A polgári védelem rendelkezésére két rendőri és három katonai helikopter áll, amelyek azonban nem minden időjárási viszony között tudnak segíteni.

A polgári védelem embereket mentett Tržičben és Škofja Lokában is.

áradás Szlovénia

Helikopteres mentés Škofja Lokában (Twitter, Robert Balan, a kapcsolódó videó itt látható)

A mentést nehezíti, hogy a vihar miatt több helyen nem működnek a mobiltelefonok, és nem mindegyik település érhető el rádiókapcsolat által, amit Marjan Šarec védelmi miniszter is megerősített.

Šarec azt is elmondta, hogy 250 katona minden felszerelésével együtt a helyszínen van, és egyelőre úgy néz ki, hogy elegendő homokzsák áll rendelkezésre, viszont szükség esetén a hadsereg más tagjait is bevonják a mentésbe.

Áradás a Dráva mentén is

A Dráván kialakult helyzet szintén aggodalomra ad okot.

A fent említett illetékesek egyike úgy nyilatkozott, hogy az Ausztriából kapott tájékoztatások szerint tovább növekszik a Dráva vízhozama, most a folyó másodpercenként 1300 köbméterrel lép be Szlovéniába, de ehhez hozzá kell még adni Szlovéniában bele ömlő mellékfolyók hozamát is, így a Markovci-gát alatti alsó szakaszon a Dráva vízhozama várhatóan meghaladja a 2000 köbméter/sec értéket.

A Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa szerint ez megközelíti a 2012-ben mért rekordértékeket, ráadásul mindeközben a Mura folyó is árad, egyelőre az árvízvédelmi töltéseken belül.

Hétfőn nyugszik meg

Nyugaton és Közép-Szlovéniában már nem számítanak heves felhőszakadásokra, de keleten a horvát határig tovább romlik a helyzet, ami azt jelzi, hogy a vihar Horvátország felé halad.

Áradás, Szlovénia

Emeleti páholy (Forrás: Twitter)

Vasárnap újabb viharsávok várhatók, de az előrejelzések szerint ezek már nem okoznak nagyobb problémákat, de azért a hétvége még mozgalmas lesz.

Az idő várhatóan csak hétfőn fordul igazán jobbra, keddtől a következő vasárnapig pedig ismét igazi nyár lesz Szlovéniában.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország17 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava