Connect with us

Szerbia

Bejött a BALK tippje, a szerb elnök Miloš Vučevićet bízta meg kormányalakítással

Miloš Vučević lesz Szerbia új miniszterelnöke. A Nagyfarkas tehát ismét a Kisfarkast választotta, és ezzel tovább erősödik a volt radikálisok befolyása a szerbiai vezetésben, a szerb elnök egyúttal megőrizte az ellenőrzést a kormány felett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Szerb Haladó Párt támogatja Miloš Vučevićet
A Szerb Haladó Párt támogatásáról biztosította az X platformon Miloš Vučevićet, aki "kocsmai körülmények" között kapott felkérést az új szerb kormány összeállítására (Forrás: X Platform, SNS)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vučić pénteken tartott egy “nemzeti sajtótájékoztatót” – amelyen sokadik alkalommal osztotta ki a Nyugatot – de egy szót sem ejtett arról, hogy kit bíz meg kormányalakítással, egy elszólásból csak annyi derült ki, hogy nem az Egyesült Államokból visszatérő Marko Đurić lesz az új miniszterelnök. És nem is ő lett, hanem a szolgalelkű Miloš Vučević, aki korábban már megörökölte a Szerb Haladó Párt elnöki posztját Vučićtól, vagyis a Nagyfarkas ismét a Kisfarkast választotta, és ezzel tovább erősödik a volt radikálisok befolyása a szerbiai vezetésben, miközben a szerb elnök megőrizte az ellenőrzést a kormány felett. A bejelentést megelőző “kocsmai ülésen” jelen volt a szerb elnök fia, Danilo Vučić is.

Az Instagramon jelentette be

A szerb elnök tehát a legkevésbé formális módját választotta annak, hogy közölje a döntését az ország népével, hiába a hatalmas médiaszereplés és a két-három hetente tartott ikszedik “nemzeti sajtótájékoztató”, amelyet televíziók hada közvetít.

– Miloš Vučevićot javaslom a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének a Szerb Köztársaság miniszterelnöki posztjára

– írta Vučić az Instagramon, ahol nem sokkal korábban arról is beszámolt, hogy Jamie Oliver nemrég megnyílt belgrádi éttermében találkozott Siniša Mali ügyvivő pénzügyminiszterrel, és Miloš Vučevićtyel, aki eddig a védelmi minisztériumot vezette.

A szerb választási törvény nem éppen azt tartalmazza, hogy a köztársasági elnök Jamie Oliver pizzázójából az Instagramon keresztül tájékoztassa a nagyérdeműt arról, hogy kit bíz meg kormányalakítással, de Szerbiában a politikai komédiákat az élet írja, a darabokat pedig Vučić elnök rendezi, aki most “tisztelt nép” megszólítással illette az ország lakosságát a sörözgetés közben feltöltött videóban.

A szerb elnök ezúttal nem aszpartámos zérókólát ivott, hanem saját bevallása szerint hazai, zaječari sört, és azért találkozott a szerb végrehajtó hatalom (kormány) két tagjával, mert szeretné megérdeklődni tőlük, hogy kit bízzon meg kormányalakítással.

Vučić egyúttal jelezte, hogy az iránt is szeretné megtudni a két fontos embertől, hogy lesznek-e még ilyen jó és gyönyörű éttermek Szerbiában, mint amilyen Jamie Oliver vendéglője a belgrádi vízivárosban (Beograd na vodi, Belgrade Waterfront).

Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, ahogy egyik cikkünkben mondtuk is, hogy a szerbiai ellenzék “bevitte az utcát a parlamentbe”, most pedig annak lehettünk a szemtanúi, hogy a szerb vezetés “kivitte a politikát a kocsmába”.

Az egész azonban csak színjáték, az új miniszterelnök személyéről ugyanis nem most született döntés, hanem már sokkal korábban, a Szerb Haladó Párt három héttel ezelőtti elnökségi ülésén, amelyet követően azonban nem tették közzé a kijelölt miniszterelnök nevét, Miloš Vučević ugyanis azt kérte, hogy azzal várjanak egy hetet, tíz napot.

Kicsit többet vártak vele, de Szerbiában a határidőket általában lazán szokták kezelni, az egyik haladó illetékes a késést azzal magyarázta, hogy a moszkvai merénylet miatt csúszott az új miniszterelnök nevének a bejelentése. Miután sejtettük, hogy ki lesz a “szerencsés nyertes”, nem pusztultunk bele a várakozásba.

Mint emlékezetes a parlamenti választásokat 2023. december 17-én tartották Szerbiában, ahol a Szerb Haladó Párt és a köré tömörült koalíció eléggé kétes körülmények között szerezte meg a szavazatok 46,75 százalékát az Aleksandar Vučić nevével fémjelzett választási listával, a többi meg már történelem.

Miloš Vučević semmi jót nem jelent

Vučević pályafutását a szélsőjobboldali Szerb Radikális Pártban (Srpska Radikalna Stranka, SRS) kezdte, amelynek édesapja is magas rangú tagja volt. A pártot a szélsőségesen nacionalista Vojislav Šešelj vezette, aki az utóbbi időben a szerb udvari televíziókban olyan forgatókönyveket vázol fel, amelyek aztán időnként a vučići politikában köszönnek vissza.

Vučević másfél évvel ezelőtt – még újvidéki polgármesterként – nagy hirtelenségben megszervezte Vučić elnöknek azt a nagygyűlést, amelyen a horvátországi Vihar 27. évfordulójára emlékezett a szerb állami és egyházi vezetés.

A fő szónok ezen a nagygyűlésen természetesen a szerb elnök volt, aki kedvére “usztasázott”, majd azt üzente a bújtatott alany mögött meghúzódó Nyugatnak, hogy Szerbia nem ijed meg, és kiáll a maga igazáért. Itt most abba nem mennénk bele, hogy hány a szerb igazság.

Vučević ezt követően került be a szerb kormányba, ahol a védelmi tárcát kapta, és a szerb elnök akkor megígérte neki, hogy ő lesz a következő miniszterelnök. Később Vučević átadta neki a Szerb Haladó Párt vezetését, most pedig a miniszterelnöki székbe ültette. Vagyis Vučević nagyon hasonló utat járt be, mint korábban Vučić, ami a szerb elnöki prizmán keresztül nézve predesztinálta őt a miniszterelnöki tisztségre.

Igazi oroszbarát politikusról van szó, aki személyesen adta át Újvidék díszpolgári címét Vlagyimir Putyinnak, erről többször is írtunk a BALK-on, ezért ezt itt nem részleteznénk.

Végül megjegyezzük, hogy a Kisfarkas, vagyis Vučević ugyanolyan békeretorikát folytat, mint a szellemi és egyéb mentorának számító Nagyfarkas (szerb elnök), de azért időnként megenged magának olyan kijelentéseket, hogy egy esetleges koszovói bevonulással Szerbia a saját területét venné vissza. Ezt már védelmi miniszterként mondta.

Az sem válik sem az ő, sem Szerbia előnyére, hogy Vučević annak az Albin Kurti koszovói miniszterelnök által csak “újvidéki klánnak” nevezett csoportnak a tagja, amelynek a tagjai még azok a koszovói szerb “üzletemberek”, akiket az Egyesült Államok szankciós listára vett, ráadásul Vučević a szerb elnök testvérének, Andrej Vučićnak a legközelebbi barátja.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


4
Miloš Vučević lesz Szerbia új miniszterelnöke, a Nagyfarkas tehát ismét a Kisfarkast választotta

Jó döntés volt?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava