Connect with us

Európai Unió

Már júniusban megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Bosznia-Hercegovinával?

Az EU-tagállamok állítólag nagyon közel állnak ahhoz, hogy megerősítsék a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával. A szlovén külügyminisztérium államtitkára szerint Szlovénia célja az, hogy a tényleges tárgyalások már júniusban megkezdődjenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szlovének már júniusban megkezdenék a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával
A szlovének már júniusban megkezdenék a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával (Forrás: EU Council TV News)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ursula von der Leyen egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy támogatják a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával, és ezért bizottsági részről javasolják a Tanácsnak a csatlakozási tárgyalások megkezdését a balkáni országgal. A bizottsági elnök akkor úgy fogalmazott, hogy Brüsszelnek felelősséget kell vállalnia, és minden lehetséges módon támogatnia kell a csatlakozni kívánókat, miután az Európai Unió az utóbbi években változtatott a “térség megközelítésének a sebességén”.

Már júniusban megkezdik?

A ljubljanai Delo beszámolója szerint Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára az európai ügyekért felelős miniszterek mai találkozója előtt kijelentette, hogy az EU-tagállamok nagyon közel állnak ahhoz, hogy megerősítsék a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával.

Štucin szerint Szlovénia célja az, hogy a tényleges tárgyalások júniusban, vagyis már a nyári szünet kezdete előtt kezdődjenek meg.

Szlovénia közvetlenül is érdekelt a kérdésben, mert nagyon sok bosnyák vendégmunkás dolgozik az országban főleg Bosznia-Hercegovina nyugati vidékeiből, mindenekelőtt az Una-Sana Kantonból.

– Úgy gondolom, hogy nagyon közel vagyunk a megegyezéshez, és nincsenek olyan országok, amelyeknek nagyon nagy fenntartásaik vannak

– mondta Štucin a bosznia-hercegovinai csatlakozási tárgyalások megkezdésének támogatottságáról az EU-tagállamok körében.

A több kollégájával folytatott megbeszélés után a szlovén politikus úgy vélte, hogy egyre kisebbek a fenntartások, és hogy a csütörtöki-pénteki tanácsi értekezletig újabbak már nem is igen merülhetnek fel.

Politikai akadálymentesítés

Arra a kérdésre, hogy Bosznia-Hercegovinának mit kell tennie a tárgyalási keret meghatározása érdekében, amely a tárgyalások tényleges megkezdésének alapja, Štucin hangsúlyozta, hogy Szlovénia ellenzi az ilyen hozzáállást.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Szlovénia szerint “egyszerűen meg kell engedni, hogy bármely ország megkezdje a tárgyalásokat, az előrehaladást pedig majd a tárgyalási folyamat mechanizmusaiban értékelik”.

Véleménye szerint ugyanez vonatkozik Ukrajnára és Moldovára is, amelyekkel kapcsolatban az Európai Bizottság már bemutatta a tárgyalási keretek tervezetét. Az államtitkár szerint Szlovénia támogatja a két uniós keretjavaslatot.

– A feltételek teljesítését a tagjelölt országok majd a tárgyalások során bizonyítják. Az álláspontunk tehát az, hogy a lehető legkevesebb akadályt kell gördítenünk a tárgyalások megkezdése elé

– hangsúlyozta Štucin, aki szerint az előrehaladást ezt követően az Európai Bizottság rendelkezésére álló összes mechanizmus segítségével mérnék, és az országok akkor léphetnének be az Európai Unióba, ha minden feltételt teljesítenek.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


8
Ursula von der Leyen szerint Bosznia-Hercegovina jövője az Európai Unióban van

Fel kell-e venni Bosznia-Hercegovinát az Európai Unióba?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

29
Az Európai Unió korábban azt ígérte, hogy a balkáni bővítés céldátuma 2030

Tartható ez a céldátum a balkáni országok csatlakozásával kapcsolatban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava