Connect with us

Horvátország

Amíg Ön alszik, a kormány dolgozik, Zágrábban 1,7 milliárd eurós segélycsomag készült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvát segélycsomag
A horvát kormány a szociális partnereknek bemutatta a 4. intézkedéscsomagot, amely a kabinet szerint megfizethető áron garantálja az energiaellátás biztonságát a háztartások, vállalkozások, intézmények és cégek számára (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)
Olvasási idő: 4 perc

Zágrábban elkészült a horvát segélycsomag, vagyis a horvát kormány, mint a legendás Darmol, éjt nappallá téve dolgozik annak érdekében, hogy a csöppnyi köztársaság állampolgárai minél kevésbé érezzék meg a világban viharzó válságot. A kis tulipános kuckóból kitekintve aztán megkönnyebbülve állapíthatják meg, hogy máshol még rosszabb a helyzet, és buzgón elkezdhetik a felkészülést a turistaidényre. Jó, persze, hogy viccelődöm egy kicsit, de mindez nincs messze a valóságtól.

Horvát segélycsomag, azaz plintézkedések

Ma (hétfőn, március 13-án) Andrej Plenković horvát miniszterelnök megjelent a kamerák előtt, és ismertette a „népekkel” a legfrissebb kormánycsomagot, amit játékosan akár plintézkedéseknek is nevezhetnénk, a miniszterelnök vezetéknevének első két betűje után.

Szóval jött Plenx, és azt mondta, hogy itt vannak a „plintézkedések”:

Ez a negyedik intézkedéscsomag az Ukrajna elleni orosz agresszió, az energiaválság, az élelmiszerválság és az inflációs nyomás által okozott problémákkal összefüggésben. Ez kifejezi a kormány azon szándékát, hogy továbbra is az események előtt járva, időben megsegítse a horvát állampolgárokat és a gazdaságot, erős, és átfogó intézkedésekkel.
Andrej Plenković bemutatja az új horvát segélycsomagot

Andrej Plenković bemutatja az új horvát segélycsomagot (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

A kormányfő elmondása szerint a segélycsomag a munkáltatók, a szakszervezetek, a Horvát Gazdasági Kamara, a Horvát Kereskedelmi és Iparkamara, a Horvát Mezőgazdasági Kamara, a Nyugdíjasok Szövetsége, a Nyugdíjasok Szakszervezete, továbbá a megyék, városok és települések, valamint a parlamenti többség teljes támogatását élvezi, és a reakciók kivétel nélkül pozitívak.

A kormány továbbra is éves szinten szabályozza a gáz és az áram árát a következő hat hónapban – április 1-jétől szeptember 30-ig, ugyanolyan feltételek mellett, mint korábban, lenullázva a fogyasztás összegét április 1-jétől, így senkinek sem kell attól tartania, hogy a nagy téli fogyasztást követően átüti a plafont, amely fölött többet kell fizetni.

Így mindenki elölről fog indulni, amit megfelelőnek és jónak tartunk, mert a fűtési szezonnak vége. Közben figyelemmel kísérjük a globális piacon a gáz- és a villamosenergia-árak alakulását, hogy szeptemberben ismét napirendre tűzzük ezeket a kérdéseket

– jelentette be a horvát miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a kormány ezzel párhuzamosan továbbra is szubvencionálja a kőolajtermékek árát.

A kormány segíteni kíván a leginkább rászorulóknak, nevezetesen a szociálisan kiszolgáltatottaknak, a 610 euróig terjedő nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasoknak, a családi pótlékban részesülőknek, a munkanélkülieknek, a veteránoknak, a földrengés által érintett személyeknek, a halászoknak és a mezőgazdasági ágazat számos részvevőjének, a fuvarozóknak és az energiahatékonysági beruházásokra szánt alapoknak.

A teljes segélycsomag összértéke mintegy 1,7 milliárd euró, az intézkedéseket holnap (kedden) részletesebben is bemutatják. Itt jegyzendő meg, hogy fél évvel ezelőtt a horvát kormány 21 milliárd kunás, azaz közel 2,8 milliárd eurós segélycsomagot fogadott el a téli időszakra.

A kormány úgy döntött, hogy következetesen, határozottan és átfogóan cselekszik, fő feladatunk az, hogy a horvát társadalom tagjai együtt éljék túl a válságot, és mindenki talpon maradjon

– tette hozzá még Plenković, aki szerint a családi pótlék is növekedni fog, ez is része a segélycsomagnak.

A miniszterelnök szavai szerint ismét 128 000 család és 230 000 gyermek erős, egyszeri támogatását célozták meg, növelve ennek összegét a legutóbbi alkalomhoz képest.

Így egy gyermek esetében a támogatás 45 euró, két gyermek esetében 70 euró, három gyermek esetében 100 euró, négy 130 euró, öt vagy több gyermek esetében pedig 160 euró lesz.

A kifizetésre áprilisban kerül sor, összesen kilenc millió eurót biztosítottak e célra.

Úgy tűnik, mindenki elégedett

Ivan Mišetić, a Horvát Munkaadók Szövetsége (HUP) Tagtanácsának elnöke a szövetség nevében támogatta a segélycsomagot, a szakszervezetek nevében pedig Mladen Novosel, a Horvát Független Szakszervezetek Szövetségének elnöke tette ugyanezt.

Mišetić különösen üdvözölte, hogy az intézkedéseket hosszabb időszakra, azaz hat hónapra, bizonyos esetekben pedig egy évre szólnak, mert így a munkáltatók hosszabb távon tervezhetnek.

Novosel szerint a szakszervezetek arra számítanak, hogy folytatódnak a bértárgyalások a kormánnyal a közszférában, akárcsak a magánszektorban a munkáltatókkal, mivel a bérek értéke az eddigi intézkedések ellenére több, mint három százalékkal csökkent.

A miniszterelnök mindazonáltal megjegyezte, hogy a kormány minden szereplőtől elvárja, hogy felelősségteljesen járjon el ezekben a válságos időkben.

Miután élnek a támogatásokkal, ezért mindenkinek hozzá kell járulnia a kormány törekvéseihez. Az állam nem avatkozhat be mindenbe

– mondta Plenković, nyilván a kiskereskedelmi árak alakulására célozva, a miniszterelnök ugyanis rendkívül dühös volt, amikor az euró bevezetése után egyes kereskedelmi láncok felkerekítették bizonyos fogyasztási cikkek árait, ami nemcsak tovább gerjesztette az inflációt, de az emberek morgolódására is okot adott.

A horvát segélycsomagot a HDZ is támogatta

A kormány által kidolgozott negyedik segélycsomagot a miniszterelnök pártja, a HDZ is támogatta (Forrás: Twitter)

Ezt követően a kormány számos harcias nyilatkozatot tett, de végül úgy tetszik, hogy arra a következtetésre jutott, hogy legokosabb lesz ezt a helyzetet a piacra bízni.

Úgy tűnik ez bölcs döntés volt, mert, ahogy „közönséges mezei fogyasztóként” figyelemmel követem az árak alakulását, a kereskedők is rájöttek, hogy a fogyasztás csökkenése igazán nem áll az érdekükben.

Újabban mindenhonnan akciók, árcsökkentések híre érkezik. Persze továbbra is igyekeznek kilopni a szemünket, de legalább egy kicsit visszafogták magukat. Ami pedig a Darmol hatását illeti… azzal most nem akarunk poénkodni.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Magyarország

Az UEFA főtitkára meglepődött az MLSZ állásfoglalásán, írt is rögtön Vági úrnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

MLSZ, Nagy-Magyarország
Magyar szurkolók, magyar szimbólumok (Forrás: MLSZ)
Olvasási idő: 4 perc

Kellő vehemenciával tálalták szerdán a horvát portálok és lapok is a MLSZ „manőverét”, amelynek értelmében a Nagy-Magyarország térképet tartalmazó szurkolói rekvizitumokat nem tartja politikai szimbólumnak az UEFA, és így engedélyezi használatukat. A hírt gyorsan-hamar lehozta a Mandiner, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet, az Origo, és még sokan mások, a néhai Szent Korona területeit magukba inkorporeáló országok pedig egyként hördültek fel a magyar revízió újabb, ékes példáján. Az UEFA-főtitkára az MLSZ közleményét követően levélben fordult Vági Mártonhoz, az MLSZ főtitkárához, akit arról tájékoztatott, hogy a magyarok által benyújtott kérést nem hagyták jóvá. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar–görög mérkőzésen viselt egy sálat, amelyen a „történelmi Magyarország” térképe látható.

Magyarország és Nagy-Magyarország

Én a Jutarnji list cikkét használom referenciának, mert ez igyekszik tényszerűen kezelni az ügyet, illetve az üggyel kapcsolatos fejleményeket.

Mielőtt még továbblépnénk, csak sietve szúrom közbe kedvenc tézisemet, hogy senki sem akarhatja komolyan a történelmi Magyarország feltámasztását. Egyszerűen azért, mert Magyarország ezt képtelen lenne elviselni, összeroppanna a teher alatt.

Gondoljunk csak a német újraegyesítésre, amit alig tudott valóra váltani a szupergazdag, erős NSZK, amely csak németek által lakott területeket csatolt vissza, illetve össze, nem vegyes etnikumú térségeket. Szóval, ez egy kivitelezhetetlen történet, amelyet úgy el kell felejteni, ahogy van.

Persze, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kell mondani a határokon kívülre szorult magyarokról.

Inkább azt kellene kommunikálni, hogy nem területekben, hanem az emberekben vagyunk érdekeltek, akik ugyanúgy a nemzet részei, mint ahogy például a bosznia-hercegovinai, chilei, ausztráliai, vagy éppen magyarországi horvátok a horvát nemzet tagjai.

Mit ír az újság, Jenő?

A Jutarnji list, ahogy illik, áttekintette a helyzet genezisét.

A régióban a média ma közölte, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) olyan döntést hozott, amely feldühítheti Horvátországot és a környező országokat, különösen Szerbiát, amely egy csoportban szerepel Magyarországgal az Európa-bajnoki selejtezőben

– írta a zágrábi lap, amely arra emlékeztetett, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség napokban követelte, hogy Nagy-Magyarország vitatott térképét ne kezeljék politikai szimbólumként, majd az MLSZ bejelentette, hogy az európai labdarúgó-ernyőszervezet kiadta a „használati engedélyt”.


Az MLSZ-közleménye

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

A teljes közlemény ITT OLVASHATÓ


A horvát lap szerint a bejelentés nagy port vert a régióban, mert a szurkolók általában olyan zászlókat, sálakat vihetnek a lelátókra és a szeparéba, amelyeken Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Ukrajna egyes területeit is magában foglaló térkép látható.

A Jutarnji tudomása szerint Magyarország az első világháború után területének 70%-át elvesztette, ezeket a részeket „visszaadták” más országoknak. Egyúttal azt is állítja, hogy „a magyarok 2002 óta fogalmazták meg a régi határokhoz való visszatérés gondolatát, és most ezt a lelátókról hirdetik”.

Aztán idézik a MLSZ közleményét, melynek értelmében az UEFA és a FARE elfogadta a magyar érvelést, és elismerte, hogy nincs szó szélsőséges, vagy rasszista viselkedésről.

A szomszédos országokban a média nagy része szégyenletesnek tartja ezt a döntést, amely különösen Szerbiában váltott ki nagy visszhangot, ahol hitetlenkedve fogadták a döntést.

Szerbia és Magyarország őszre találkozik az EB-selejtezők keretében, az első mérkőzést szeptember 7-én rendezik Belgrádban, a visszavágót pedig október 14-én tartják Budapesten.

A románok szintén szintén felháborodtak. Néhány román politikus már megszólalt, és azt mondta az UEFA-nak, hogy az ernyőszervezetnek fogalma sincs arról, mit jelent Nagy-Magyarország térképe”.

Lelepleződik a „nagy magyar ármány”

A Jutarnji úgy vélte, hogy gyorsan lelepleződött a „magyar manőver”, amivel kapcsolatban a zágrábi „reggeli lap” szóról szóra közölte a Teodor Teodoridisz (Theodore Theodoridis) UEFA-főtitkár által aláírt nyilatkozatot.

MLSZ, UEFA, Nagy-Magyarország

Teodor Teodoridisz is meglepődött (Forrás: UEFA)

TT-főtitkár ebben az UEFA meglepetését tolmácsolta azzal kapcsolatban, hogy médiaértesülések szerint az UEFA állítólag engedélyezte a Nagy-Magyarországgal díszített zászlók és jelvények használatát az UEFA versenyein.

A félreértések elkerülése érdekében TT nyomatékosan kijelentette, hogy az UEFA nem engedélyezte az ilyen zászlók vagy jelvények használatát. Sőt, azt is hozzátette, hogy ezek használata fegyelmi eljárást vonhat maga után.

Az UEFA főtitkára arra kérte a MLSZ-t, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megakadályozza ezek használatát az UEFA égisze alatt szervezett mérkőzéseken.

Hogy mi lesz a történet vége, még nem tudni, de UEFA ide, vagy UEFA oda, aligha valószínű, hogy a közeljövőben ki lehet irtani a szélsőséges megnyilvánulásokat a térség stadionjaiból.

És, hogy tévedés ne essék, itt nem csak a magyarok hőbörögnek, hanem mások is: szűkebb pátriámnál, Horvátországnál maradva, ez a horvát szurkolók kedvelt csatakiáltását, a „Za dom spremni!” jelszó skandálását is érinti, aminek a jelentése a „hazáért készenlétben”, és lényegében a Sieg Heil!-nak megfelelő második világháborús horvát szlogen.

Ha pedig már a fenyegető magyar irredentizmusról értekezünk, valahogy ide kívánkozik, hogy az új, megnyitás előtt álló eszéki stadion neve állítólag nem Pampas, hanem Opus Aréna lesz, a Mészáros-féle Opus Global Nyrt. után, miután Mészáros Lőrinc az eszéki focicsapat „legnagyobb pártfogója”.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: