Connect with us

Horvátország

Amíg Ön alszik, a kormány dolgozik, Zágrábban 1,7 milliárd eurós segélycsomag készült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvát segélycsomag
A horvát kormány a szociális partnereknek bemutatta a 4. intézkedéscsomagot, amely a kabinet szerint megfizethető áron garantálja az energiaellátás biztonságát a háztartások, vállalkozások, intézmények és cégek számára (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Zágrábban elkészült a horvát segélycsomag, vagyis a horvát kormány, mint a legendás Darmol, éjt nappallá téve dolgozik annak érdekében, hogy a csöppnyi köztársaság állampolgárai minél kevésbé érezzék meg a világban viharzó válságot. A kis tulipános kuckóból kitekintve aztán megkönnyebbülve állapíthatják meg, hogy máshol még rosszabb a helyzet, és buzgón elkezdhetik a felkészülést a turistaidényre. Jó, persze, hogy viccelődöm egy kicsit, de mindez nincs messze a valóságtól.

Horvát segélycsomag, azaz plintézkedések

Ma (hétfőn, március 13-án) Andrej Plenković horvát miniszterelnök megjelent a kamerák előtt, és ismertette a “népekkel” a legfrissebb kormánycsomagot, amit játékosan akár plintézkedéseknek is nevezhetnénk, a miniszterelnök vezetéknevének első két betűje után.

Szóval jött Plenx, és azt mondta, hogy itt vannak a “plintézkedések”:

– Ez a negyedik intézkedéscsomag az Ukrajna elleni orosz agresszió, az energiaválság, az élelmiszerválság és az inflációs nyomás által okozott problémákkal összefüggésben. Ez kifejezi a kormány azon szándékát, hogy továbbra is az események előtt járva, időben megsegítse a horvát állampolgárokat és a gazdaságot, erős, és átfogó intézkedésekkel.

Andrej Plenković bemutatja az új horvát segélycsomagot

Andrej Plenković bemutatja az új horvát segélycsomagot (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

A kormányfő elmondása szerint a segélycsomag a munkáltatók, a szakszervezetek, a Horvát Gazdasági Kamara, a Horvát Kereskedelmi és Iparkamara, a Horvát Mezőgazdasági Kamara, a Nyugdíjasok Szövetsége, a Nyugdíjasok Szakszervezete, továbbá a megyék, városok és települések, valamint a parlamenti többség teljes támogatását élvezi, és a reakciók kivétel nélkül pozitívak.

A kormány továbbra is éves szinten szabályozza a gáz és az áram árát a következő hat hónapban – április 1-jétől szeptember 30-ig, ugyanolyan feltételek mellett, mint korábban, lenullázva a fogyasztás összegét április 1-jétől, így senkinek sem kell attól tartania, hogy a nagy téli fogyasztást követően átüti a plafont, amely fölött többet kell fizetni.

– Így mindenki elölről fog indulni, amit megfelelőnek és jónak tartunk, mert a fűtési szezonnak vége. Közben figyelemmel kísérjük a globális piacon a gáz- és a villamosenergia-árak alakulását, hogy szeptemberben ismét napirendre tűzzük ezeket a kérdéseket

– jelentette be a horvát miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a kormány ezzel párhuzamosan továbbra is szubvencionálja a kőolajtermékek árát.

– A kormány segíteni kíván a leginkább rászorulóknak, nevezetesen a szociálisan kiszolgáltatottaknak, a 610 euróig terjedő nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasoknak, a családi pótlékban részesülőknek, a munkanélkülieknek, a veteránoknak, a földrengés által érintett személyeknek, a halászoknak és a mezőgazdasági ágazat számos részvevőjének, a fuvarozóknak és az energiahatékonysági beruházásokra szánt alapoknak.

A teljes segélycsomag összértéke mintegy 1,7 milliárd euró, az intézkedéseket holnap (kedden) részletesebben is bemutatják. Itt jegyzendő meg, hogy fél évvel ezelőtt a horvát kormány 21 milliárd kunás, azaz közel 2,8 milliárd eurós segélycsomagot fogadott el a téli időszakra.

– A kormány úgy döntött, hogy következetesen, határozottan és átfogóan cselekszik, fő feladatunk az, hogy a horvát társadalom tagjai együtt éljék túl a válságot, és mindenki talpon maradjon

– tette hozzá még Plenković, aki szerint a családi pótlék is növekedni fog, ez is része a segélycsomagnak.

A miniszterelnök szavai szerint ismét 128 000 család és 230 000 gyermek erős, egyszeri támogatását célozták meg, növelve ennek összegét a legutóbbi alkalomhoz képest.

Így egy gyermek esetében a támogatás 45 euró, két gyermek esetében 70 euró, három gyermek esetében 100 euró, négy 130 euró, öt vagy több gyermek esetében pedig 160 euró lesz.

A kifizetésre áprilisban kerül sor, összesen kilenc millió eurót biztosítottak e célra.

Úgy tűnik, mindenki elégedett

Ivan Mišetić, a Horvát Munkaadók Szövetsége (HUP) Tagtanácsának elnöke a szövetség nevében támogatta a segélycsomagot, a szakszervezetek nevében pedig Mladen Novosel, a Horvát Független Szakszervezetek Szövetségének elnöke tette ugyanezt.

Mišetić különösen üdvözölte, hogy az intézkedéseket hosszabb időszakra, azaz hat hónapra, bizonyos esetekben pedig egy évre szólnak, mert így a munkáltatók hosszabb távon tervezhetnek.

Novosel szerint a szakszervezetek arra számítanak, hogy folytatódnak a bértárgyalások a kormánnyal a közszférában, akárcsak a magánszektorban a munkáltatókkal, mivel a bérek értéke az eddigi intézkedések ellenére több, mint három százalékkal csökkent.

A miniszterelnök mindazonáltal megjegyezte, hogy a kormány minden szereplőtől elvárja, hogy felelősségteljesen járjon el ezekben a válságos időkben.

– Miután élnek a támogatásokkal, ezért mindenkinek hozzá kell járulnia a kormány törekvéseihez. Az állam nem avatkozhat be mindenbe

– mondta Plenković, nyilván a kiskereskedelmi árak alakulására célozva, a miniszterelnök ugyanis rendkívül dühös volt, amikor az euró bevezetése után egyes kereskedelmi láncok felkerekítették bizonyos fogyasztási cikkek árait, ami nemcsak tovább gerjesztette az inflációt, de az emberek morgolódására is okot adott.

A horvát segélycsomagot a HDZ is támogatta

A kormány által kidolgozott negyedik segélycsomagot a miniszterelnök pártja, a HDZ is támogatta (Forrás: Twitter)

Ezt követően a kormány számos harcias nyilatkozatot tett, de végül úgy tetszik, hogy arra a következtetésre jutott, hogy legokosabb lesz ezt a helyzetet a piacra bízni.

Úgy tűnik ez bölcs döntés volt, mert, ahogy “közönséges mezei fogyasztóként” figyelemmel követem az árak alakulását, a kereskedők is rájöttek, hogy a fogyasztás csökkenése igazán nem áll az érdekükben.

Újabban mindenhonnan akciók, árcsökkentések híre érkezik. Persze továbbra is igyekeznek kilopni a szemünket, de legalább egy kicsit visszafogták magukat. Ami pedig a Darmol hatását illeti… azzal most nem akarunk poénkodni.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava