Connect with us

Horvátország

A FENEVED ÉS A BALKÁN: A Nyugat-Balkánon el kell kerülni az ukrajnai forgatókönyvet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bukarest nato
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A NATO-külügyminiszterek bukaresti találkozójának második napján a hangsúly a Nyugat- Balkánon, különösen Bosznia- Hercegovinán, valamint a két volt tagköztársaságon, Moldován és Grúzián volt. Urmas Reinsalu észt külügyminiszter némi pátosszal úgy fogalmazott, hogy „az üzenet világos: minden NATO-tagállam tisztában van azzal, hogy a fenevad át akarja venni az irányítást a Nyugat- Balkán felett, és nekünk hathatósan segítenünk kell ezeknek az országoknak a túlélését.”

A NATO-tagországok ígéretet tettek arra, hogy segítenek a három országnak, amelyek Moszkva nyomásának vannak kitéve – közölte Jens Stoltenberg főtitkár, illetve a miniszterek.

– Ukrajna tanulsága az, hogy most támogatnunk kell őket. Az orosz befolyás különböző módon érinti őket, de jobb most támogatni ezeket az országokat, mint hagyni, hogy a helyzet teljesen más irányba fejlődjön, ahogy azt Ukrajnában láthattuk

– jelentette ki Stoltenberg az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Mit mondanak a horvátok?

Gordan Grlić- Radman horvát külügyminiszter nyilatkozata értelmében Horvátország folyamatosan azon dolgozik, hogy a Nyugat- Balkán a NATO figyelmének középpontjában maradjon. Grlić Radman a HINA-nak nyilatkozva elmondta, hogy Horvátország, mint a Nyugat- Balkán közvetlen szomszédságában fekvő ország, „a legilletékesebb a helyzet objektív felmérésében és tudatosításában”, mégpedig annak érdekében, hogy hozzájáruljon a szövetség kulcsfontosságú dokumentumainak és politikáinak elfogadásához.

A horvát külügyminiszter azt is elmondta, hogy a szövetség „stratégiai koncepciójában elfogadta Horvátország bizonyos álláspontjait”, és hogy ez a Nyugat- Balkán fontosságáról beszél.

– A jelentés külön-külön foglalkozik az egyes nyugat-balkáni országokkal, és rámutat arra, hogy melyikük „talán a legporózusabb” az orosz befolyással szemben, és melyek „követik a legkevésbé” az európai biztonság- és külpolitikát

– mondta Grlić- Radman, aki megismételte, hogy Szerbiának csatlakoznia kell az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, és hogy egyértelműbbnek, következetesebbnek és hitelesebbnek kell lennie, ha európai perspektívát akar elérni.

Felszólalásában külön foglalkozott a bosznia-hercegovinai helyzettel, üdvözölve az október 2-i választásokat, és Christian Schmidt főképviselő által az ország „politikai stabilizálása” érdekében végrehajtott változtatásokat.

– Schmidt ezekkel a döntésekkel lazított a bosznia-hercegovinai politikai légkörön, ami hozzájárul ahhoz, hogy az ország a lehető leghamarabb uniós jelölti státuszt kapjon

– mondta a horvát külügyminiszter.

Mindeközben a horvát parlamentben…

A horvát parlamentben megtárgyalták a kormánynak azt az indítványát, amely az ukrán katonák kiképzésével kapcsolatos, és amely a pénteki szavazáson szinte biztosan megbukik.

A kormánypárt az elvárásokkal megfelelően azzal érvelt, hogy a nem is olyan régen hasonló helyzetben lévő Horvátországnak mindent meg kell tennie, hogy segítse Ukrajnát, miközben az ellenzék kikérte magának a kioktatást, mondván, hogy az ország már számos esetben bizonyította szolidaritását Ukrajnával.

A legérdekesebb kérdést Željko Sačić, a Horvát Szuverenisták képviselője tette fel, nevezetesen, azt, hogy ha ez a kiképzés olyan egyszerű és szuper dolog, akkor a NATO miért nem vállalta fel?

Sačić úgy véli, hogy a NATO ezzel azt mondta, hogy „horvátok, nem fogjuk aktiválni a NATO 5. cikkét miattatok és a kiképzésetek miatt”.

A szuverenista képviselő kijelentette, hogy Horvátország és a horvát parlamenti képviselők elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót, segítséget nyújtanak Ukrajnának, és ezzel szolidaritásukat és részvétüket fejezik ki az ukrán néppel, ám ugyanakkor Horvátország ezt nem emelheti olyan szintre, ami már veszélyezteti a jövőjét.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena óhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava