Connect with us

Bosznia

EREDMÉNYKÉNYSZER: Várhelyi Olivér bővítéspolitikáért felelős uniós biztos eredményeket vár a boszniai vezetőktől

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

varhelyi uj elnokseg scale
A cikk meghallgatása

Várhelyi Olivér uniós bővítéspolitikáért felelős biztos volt az első magas beosztású személy, aki hivatalos látogatásra érkezett Bosznia- Hercegovinába az október 2-i választások óta. A boszniai államelnökség tagjaival folytatott találkozón Várhelyi konkretizálta azokat a célokat, amelyek teljesítése szükséges a boszniai politikai elit által hőn áhított tagjelölti státusz elnyeréséhez.

Megfáradt bővítés

2022. november 28-án hivatalos látogatásra érkezett Várhelyi Olivér uniós bővítési politikáért felelős biztos Bosznia- Hercegovinába. A találkozó amiatt okozott meglepetést a helyi politikai elit körében, mert az EU Bizottság az október 2-i boszniai választásokat követően egyértelművé tette, hogy fenntartja az Ursula von der Leyen által még 2022. februárjában közölt álláspontját, miszerint nem lesz surranópálya biztosítva az unióhoz való közeledés tekintetében a nyugat-balkáni csodaországnak.

Az EU Bizottság a 2022-es országértékelő jelentésében újra elmarasztalta Bosznia- Hercegovinát amiatt, hogy a tagjelölti státusz elnyeréséhez a Bizottság által évekkel korábban meghatározott 14 kritérium közül egyet sem sikerült teljesítenie. Az EU és a boszniai politikai elit egyébként sem felhőtlen viszonyát tovább rontotta, amikor Ukrajna és Moldávia a nyár folyamán az ukrajnai orosz agresszió miatt soron kívül megkapta az uniós tagjelöltséget.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a kétoldalú kapcsolatok normalizálása érdekében az Európai Bizottság meghatározta Bosznia- Hercegovina számára, melyek azok a feltételek, amelyek teljesítése esetén az Európai Tanács januárban újra tárgyalja az esetleges boszniai tagjelöltséget.

A boszniai közvélemény sajátos szkepszissel tekint az uniós csatlakozási folyamatra. A permanens belpolitikai csatározásoktól viszolygó választókat legalább olyan mértékben jellemezi a brüsszeli bürokraták által unásig emlegetett “bővítési fáradtság”, mint magát az EU-t.

Konkrétumokat akarnak

Ebben a helyzetben meglepő, hogy Várhelyi Olivér volt az első, aki hivatalos látogatást tett az újonnan megválasztott boszniai államelnökség tagjainál. A látogatást sokan úgy értelmezik, mint annak a bizonyítékát, hogy mindenfajta gazdasági problémája ellenére az EU maradt az a nemzetközi szereplő, amelyik még mindig rendelkezik ahhoz szükséges erőforrásokkal, hogy érdemi hatással legyen a boszniai viszonyokra.

A komoly gazdasági problémákkal küzdő Törökország és az elhúzódó ukrajnai konfliktus miatt pária szerepbe kényszerülő Oroszország Boszniában eddig játszott szerepe megkérdőjeleződni látszik a választások utáni váratlan uniós látogatás miatt.

Az államelnökség tagjaival folytatott találkozót követően Várhelyi rövid sajtótájékoztatót tartott. Az ilyenkor szokásos frázisokon túl hangsúlyozta, hogy érdemi jellegű és eredményes tárgyalást folytattak. Azonban ezek kifejtése helyett annak a hangsúlyozására törekedett, hogy a korábbiakban meghatározott feltételek továbbra is érvényesek Bosznia tagjelöltsége kapcsán. Egyértelművé tette továbbá, hogy az EU is érdekelt a szoros együttműködésben és a kapcsolatok szintjének növelésében.

Várhelyi saját maga úgy minősítette a látogatást, hogy “kiemelten fontos pillanatban érkezett Szarajevóba, amikor az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt új geopolitikai viszonyrendszer van kialakulóban.”

Kijelentette, hogy tisztában van azzal, hogy az uniós elvárások komolyak és szigorúak Boszniával szemben. A mostani találkozó pontosan azt a célt szolgálta, hogy az államelnökségi tagokkal megvizsgálják, milyen területekre kell fókuszálni a boszniai vezetőknek a jövőben. Megerősítette, hogy az “európai út nyitva áll Bosznia- Hercegovina előtt”, és az unió megbízható part szerepét akarja betölteni a régióban.

A hangzatos kijelentések ellenére azonban a biztos a gondolatát is kizárta annak, hogy a korábbi 14 prioritástól az EU eltekintene. Ennek megvalósítása érdekében konkrét és világos eredményeket akarnak látni a brüsszeli döntéshozók. Zárszóként ennek elérésére szólította fel a boszniai államelnökség tagjait és a kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsát.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava