Connect with us

Bulgária

MINDENÜTT MASZK: Az EU-ban a bolgárok azok közé kerültek, akiket a leginkább sújtott anyagilag a koronavírus-járvány

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Egy friss európai uniós felmérés szerint a bolgárok 53 százaléka azt állítja, hogy negatívan befolyásolta bevételeinek az alakulását a koronavírus-járvány, míg 26 százalékuk úgy véli, hogy ugyan még nem szenvedett veszteségeket, de ez hamarosan be fog következni. Bulgáriában csütörtöktől november végéig a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés.

A szabadban is csak maszkban szabad tartózkodni

Bulgáriában az egészségügyi miniszter jelentette be, hogy csütörtöktől az ország egész területén a szabadban is kötelező lesz mindenki számára a maszkviselés.

Az intézkedéssel nem mindenki ért egyet, például Szófiában vasárnap, az immáron nagyon gyér részvétellel folytatódó kormányellenes tüntetéssorozat 105. napján néhány tiltakozó elégette a maszkját a csütörtöktől kötelező maszkviselés elleni tiltakozásul.

A 24 Csasza szófiai napilap internetes kiadása szerint az utóbbi 24 órában ismét rekordot ért el Bulgáriában a vírussal újonnan megfertőzöttek száma.

Az összesítések szerint 1336 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét, és ez 312 esettel több a megelőző naphoz viszonyítva.

A mintegy 7 milliós lélekszámú országban összesen 11 505 tesztet végeztek el, és a megvizsgáltak 11,61 százalékának lett pozitív eredménye.

Így a megerősített esetek száma 31 863 lett, amelyek közül 13 430 az aktívak száma.

Az utóbbi 24 órában 261-en gyógyultak ki a megbetegedésből, összesen eddig 17 414-en győzték le a vírust.

Jelenleg 1 633 személyt ápolnak kórházban koronavírus miatt, az intenzív osztályokon ápoltak száma 93.

A bizonyíthatóan a koronavírusos fertőzés miatt meghaltak száma 1 019, az utóbbi 24 órában pedig 11 volt.

Mennyiben fáj mindez?

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos felmérést a Kantar intézet készítette az Európai Unió 27 államában szeptember 25. és október 7. között közel 25 ezer megkérdezett bevonásával.

A dnevnik.bg honlap ismertetése szerint Bulgária a felmérésben megállapított értékekkel az uniós országok körében azok közé került, amelyekben a járvány hatása a leginkább sújtotta a lakossági jövedelmeket.

Ennél rosszabb eredményt csak Cipruson, Görögországban, Spanyolországban és Romániában mutattak ki.

A koronavírus-járvány Dániában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban hatott a legkevésbé a lakossági jövedelmek alakulására.

E felmérés alapján az európaiak 54 százaléka úgy véli, hogy az uniónak nagyobb anyagi eszközökkel kellene rendelkeznie a járvány következményeinek a leküzdéséhez.

Az unió 20 országában a többség, míg 14 országban a döntő többség támogatja, hogy ilyen célokra nagyobb legyen az EU költségvetése.

A közegészségügy kapjon prioritást!

Ugyancsak 54 százalék azoknak az európaiaknak az aránya, akik szerint a ráfordításokat mindenekelőtt a közegészségügyre kellene összpontosítani.

Negyvenkét százalékos támogatottságot kapott az a vélemény, hogy a gazdasági helyreállítás és a vállalatok számára az új lehetőségek megteremtése kapjon kiemelt figyelmet, míg a klímaváltozás és a környezetvédelem 37, a foglalkoztatás és a szociális kérdések pedig 35 százalékos támogatottságot kaptak ebben az összefüggésben.

Bulgária az EU azon 18 országa közé tartozik, amelyek a közegészségügynek adnak prioritást, míg például Észtország, Lettország és Csehország a gazdaság helyreállítását, Ausztria, Dánia és Németország viszont a klímaváltozás elleni küzdelmet, Horvátország, Szlovákia és Finnország pedig a foglalkoztatási és szociális területeket tette az első helyre a költségvetési kiadások elosztásában.

Az uniós válaszadók kétharmada (66%) ért egyet azzal, hogy az EU-nak nagyobb felhatalmazással kell rendelkezni az olyan válságok elleni küzdelemben, mint a koronavírus-járvány, és csak 25 százalékuk nem ért egyet ezzel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava