Connect with us

Horvátország

Pihenjünk egy kicsit, rövidesen indul az idegenforgalmi idény

Az erőteljesen fejlődő horvát idegenforgalom jócskán kitolta az idegenforgalmi idény kezdetét és végét, olyannyira, hogy ez mára már szinte egybeér. Talán január-február az egyedüli időszak, amikor az idegenforgalmi munkások megpihenhetnek egy kicsit, de ma már ez sem olyan egyértelmű, mint volt régen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Lopud szigete, errefelé óriás tintahalak teremnek, és újabban korán kezdődik az idény
Lopud szigete, errefelé óriás tintahalak teremnek, és újabban korán kezdődik az idény (Forrás: X platform, Simon Thomas, brit nagykövet)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátországban a médiák érdeklődése még mindig a választásokra, illetve a belpolitikára összpontosul, ám miután erről hétfőn már értekeztünk, azt javaslom, hogy pihenjünk meg egy kicsit. Előbb-utóbb úgyis arra kényszerülünk, hogy erről – gyanítom – a BALK olvasói számára meglehetősen nyűgös témáról értekezzünk, mert legkésőbb két héten belül, csak összehívják az országgyűlést, illetve feláll az új-régi horvát kormány, vagy valami hasonló.

Tulajdonképpen, az idény már megkezdődött

Az erőteljesen fejlődő horvát idegenforgalom jócskán kitolta az idény kezdetét és végét, olyannyira, hogy ez mára már szinte egybeér. Talán január-február az egyedüli időszak, amikor az idegenforgalmi dolgozók megpihenhetnek egy kicsit, de ma már ez sem olyan egyértelmű, mint volt régen.

Például a cérnai szomszédasszonyom bátyja, aki már emberemlékezet óta tengerparti idénymunkával keresi a kenyerét, az idén már március elején, azaz egy hónappal előbb mondott búcsút a „szlavóniai Velencének”, ahogy az öt folyón fekvő falut szokták becézni Horvátországban, hogy Lopud szigetén üsse fel a sátorfáját.

A Dubrovnik közeli Elafita-szigetvilág egyik nagyobb szigetén a cérnai házaspár szakács-üzemvezetőként dolgozik egy étteremben, ahol a híradások szerint máris nagyüzem van. Például a múlt héten több jachtos csoport vágódott be, és egy illusztris vendég, x.y. horvát ex-tábornok New York-i üzlettársával.

Tiszteletére egy vagy nyolc kilós tengeri fogast szolgáltak fel, a fejéből-farkából tengeri hallevest, brudetet készítettek, a többit felszeletelték és megsütötték, faszénen, roston. (Persze a szemfüles szakács magának is félrerakott valamicskét a nagy halból, de ez most nem téma.)

Lényeg, ami a lényeg, hogy az illusztris New York-i vendég, aki különben szintén a vendéglős szakmában utazik, a fent nevezett tábornokkal felesben osztoznak egy manhattani étterem tulajdonán, kijelentette, hogy sehol sem evett ilyen finomat, pedig a fél világot bejárta.

A szörnyeteg tintahal

Ezzel azonban, még nem merült ki a Szászó-féle étterem körüli sztorizás – az embert különben Samirnak hívják, mert apja zenicai bosnyák, aki zágrábi tanulmányai után Szlavóniában telepedett le, hogy növényvédelemből doktoráljon, majd a nagy állami gazdaságoknak dolgozva jusson el a nyugdíjig.

Persze, az égvilágon mindenki Szászónak (Saso) hívja, bár némileg a család fekete bárányának számít, viszont egész tűrhetően gitározik, de erről talán egy másik alkalommal.

Szóval, nincs egy hete, hogy a horvát médiateret bejárta a cérnai szakácsfőnök képe, amint egy hatalmas tintahallal pózol. Különösen a Slobodna Dalmacijában volt nagy az izgalom, mert a dalmaták tudják, mekkora ritkaság az ekkora, hivatalosan 8,2 kilós, tintahal kifogása.

Aki evett már tintahalat a tengerparton, tudja, hogy ezek ritkán haladják meg a 10-12 centit. A szóban forgó szörny már sérült volt, ezért úszott a part menti sekély vizekben, valamilyen ragadozó, legvalószínűbben tonhal, leharapta az egyik oldalsó uszonya jó részét.

A tudósító speciális kapcsolatainak köszönhetően a BALK exkluzív videóhoz jutott, amelyen a nevezetes Szászó küzdelme látható a tintahallal. A monstrum természetesen fazékban fejezte be földi pályafutását, pörköltszerűséget rittyentettek belőle, gnocchival, míg a tintáját lefagyasztották későbbi használatra, lásd fekete rizottó.

Elégedetlen az idegenforgalom fejlődésével a Horvát Munkáltatók Szövetsége

Hogy egy kis „komoly” újságírást is mímeljünk e szerdai napon, erről a Horvát Munkáltatók Szövetsége (Hrvatska udruga poslodavaca, HUP) gondoskodott, amennyiben a fiumei (Rijeka) Novi listnek adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a horvát idegenforgalom további fejlődése kérdéses.

A derék kapitalisták szerint Horvátországban az ágyak mindössze 15 százaléka található szállodai szálláshelyeken, és ha ebbe beleszámítjuk a nem kereskedelmi szálláshelyeket vagy nyaralókat, akkor a szállodai ágyak csak 9,5 százalékkal képviseltetik magukat a teljes befogadóképességben.

Görögországban, ez 71 százalék, Olaszországban 43 százalék, Spanyolországban pedig a kapacitás 53 százalékát képezik a szállodai ágyak.

A HUP szerint, ez azt eredményezi, hogy Horvátországban a turisták viszonylag alacsony, napi 150 eurót költenek, szemben Olaszországgal és Spanyolországgal, ahol a nyaralók átlagosan napi 250 eurótól szabadulnak meg, hogy ne is beszéljünk Franciaországról, ahol a vendégek naponta több, mint 550 eurót vernek el.

A Horvát Munkaadók Szövetségének Focusweek-elemzése szerint, a turisztikai bevételek növekedésének jelenlegi üteme ezért Horvátországban fenntarthatatlan.

És végül, még egyszer Milova

A Milova nevű kampánytehénről hétfőn már kimerítően értekeztünk, ám teljesen váratlanul az eset még tartalmazott egy nem várt csavart. Milováról kiderült, hogy nem csak hogy nem a miniszter úr tehene, hanem az is, hogy nem is tehén, hanem bika. Ennyit az élet furcsa történeteiről.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


6
Kérdéses a horvát idegenforgalom további fejlődése, miután az ágyak mindössze 15 százaléka található a szállodákban

Te/Ön hol száll(sz) meg a legszívesebben?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava