Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

ÚJRATERVEZÉS: A “mérgező trió” befejezi a nyilvános megmozdulásokat a kormány ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

trio harmas
A cikk meghallgatása

A bulgáriai kormányellenes tüntetések szervezőinek egyik csoportja, a “mérgező trió” közölte, hogy “egyéb ellenállási formákra” állnak át. Döntésüket a COVID-19 járványra hivatkozva hozták meg, megjegyezve, hogy a megmozdulások sikeresek voltak mert “felébresztették” a bolgár társadalmat. Ez már nem az első alkalom, amikor a tiltakozási formák módosításáról beszéltek, de a jelek szerint a járványhelyzet megerősítette őket ebben a elképzelésükben.

Sikeres ébresztő

A kormányellenes megmozdulás legjelentősebb vezetői a bejelentést a Facebookon tették közzé a megmozdulások 116. éjszakáján, vagyis november 1-én, amikor Bulgária a felvilágosítók napját ünnepelte.

A bolgárok ezen az össznépi ünnepen a bolgár szellemiség nagyjaira emlékeznek – tanárokra, egyházi személyiségekre, és a legkülönbözőbb területeken alkotó emberekre.

https://www.facebook.com/otrovnototrio/posts/215364183346887


Nikolaj Hadzsigenov ügyvéd, Arman Babikjan kommunikációs szakértő és Veliszlav Minekov professzor álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben meg kell őrizni a bolgár orvosok és ápolók képességét, hogy megbirkózhassanak a COVID-19 terjedésének újabb hullámával.

– Ma elmondhatjuk, hogy Bulgária állampolgárainak 67 százalékát felébresztettük, és ugyancsak ráébresztettük a nemzetközi sajtót az országban tapasztalható korrupcióra, valamint arra, hogy a kormány 400 ezer szavazatot veszített ez idáig

– áll a Facebook bejegyzésében, amely szerint sikerült felébreszteni az Európai Parlamentet is.

Ezzel arra hivatkoztak, hogy az említett testület hetekkel ezelőtt állásfoglalásában keményen bírálta a jogállamiság terén kialakult helyzetet Bulgáriában.

A szófiai tüntetők a Bojko Boriszov vezette kormány és Ivan Gesev főügyész lemondását, valamint az idő előtti választások kiírását követelték, és ennek elérése érdekében több “népi felkelést” is hirdettek.

A szavazatok védelme

A csoport ugyanakkor azt is közölte, hogy folytatják országjáró körútjukat és külföldi látogatásaikat, hogy önkénteseket toborozzanak.

– Folytatjuk a maffia hatalmáról szóló közléseket, és folytatjuk a közös munkánkat a bolgár állampolgárok szavazatainak védelmében

– közölték a magukat “mérgező triónak” nevező szervezők.

A több mint három hónapig tartó szófiai tüntetésekben részt vettek Hriszto Ivanov pártjának és más parlamenten kívüli formációknak a tagjai is, bár a demonstrációk intenzitása csökkent a hidegebb időjárás érkezése és a vírus terjedése miatt.

A november 2-i beszámolók szerint egy nap alatt összesen 5457 PCR-tesztet végeztek Bulgáriában, amelyek közül 1225 bizonyult pozitívnak.

Az újonnan megerősített esetek többsége Bulgária fővárosában, Szófiában fordult elő, ahol huszonnégy óra leforgása alatt 575-ben ember betegedett meg.

A COVID-19 következtében ugyanebben az időszakban 19 ember halt meg, amivel a vírushoz kapcsolódó halálozások száma 1298-ra emelkedett.

Bojko Boriszov miniszterelnök és Ivan Gesev főügyész is a járványban érintettek közé tartozik, így mindketten karanténban vannak.

A bolgár miniszterelnöknek pozitív tesztje is volt, a főügyész környezetében pedig találtak egy pozitív családtagot.

Mindketten kizárták azonban, hogy lemondanának, bár a közvélemény-kutatások szerint a Boriszov-kormány népszerűsége zuhant, amihez minden bizonnyal hozzájárultak a több mint három hónapja tartó, kisebb-nagyobb intenzitású megmozdulások is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava