Connect with us

Bulgária

MINDENKI EGY ELLEN: Teljes ellenzéki összefogás a kormánypárttal szemben Bulgáriában is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Bojko Boriszov miniszterelnök vezette kormánypárttal szembeni teljes ellenzéki összefogás mellett tette le a garast a több mint 100 napja kezdődött bulgáriai tüntetéssorozat vezetése. Az önmagát “mérgező triónak” elnevező vezetés tagjai szerint a “mindenki a Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európa Fejlődéséért (GERB) ellen” formula jelentheti a kiutat a válságból.

Jobboldali vagy baloldali demokrácia

A novinite.bg honlap beszámolója szerint Nikolaj Hadzsigenov ügyvéd, Arman Babikjan kommunikációs szakértő és Veliszlav Minekov professzor – akik nem pártok, hanem az állampolgárok nevében irányították a tüntetéseket – úgy látják, hogy ma még senki nem lehet a GERB egyedüli alternatívája, de lehet néhány olyan formáció, amelyek a GERB alternatíváit jelentik, amihez azonban le kell nyelni a sértéseket és az időnként kegyetlen társadalmi vélekedéseket is.

A vezetők szerint az egymásnak nem szimpatikus embereknek el kell dönteniük, hogy vagy együtt dolgoznak, vagy 3-4 alkalommal is Rumen Radev (a jelenlegi köztársasági elnök) háborús kormányai irányítják majd az országot.

– Legelőször is össze kell gyűjtenünk mindenkit, aki a demokrácia mellett áll, és majd csak azután kerülhet szóba, hogy baloldali vagy jobboldali demokrácia mellett száll-e síkra

– jelentette ki a Szabad Európának a bolgár ismertetés szerint Arman Babikjan.

Mindennapra egy meglepetés

A hármas a múlt hét végén megrendezett “5. nagy népi felkelést” követően jelentette be, hogy ebben a formában nem lesznek többé ilyen jellegű tüntetések, azaz nem hirdetnek meg újabb “nagy népi felkelést”.

A “nagy népi felkelés” (Велико народно въстание) elnevezés bolgárul alliterál a Nagy nemzetgyűlés (Велико народно събрание) névvel. Ez arra utalhat, hogy a tüntetők ezt szánták válaszul a kormányzatnak arra a tervére, hogy elérje a különleges felhatalmazású, alkotmányozó Nagy nemzetgyűlés összehívását, és ennek érdekében írjanak ki választásokat.

A kisebb létszámú tüntetések az “5. nagy nép felkelés” befejezése óta is tartanak Szófiában, a tiltakozók vasárnap például egy órára bénították meg a bolgár főváros központjának a közlekedését.

A protestálók változatlaul a Bojko Boriszov vezette kormány és Ivan Gesev főügyész lemondását, és idő előtti választások kiírását követelték.

A megmozdulások irányítói egyelőre annyit közöltek, hogy a Szófia központjába meghirdetett “nagy népi felkelések” helyett új helyszínekre szerveznek majd tiltakozásokat, és minden napra egy meglepetést készítenek elő, de részleteket nem árultak el.

Az irányítói hármas nem rejtette véka alá, hogy jelenleg is dolgoznak egy új stratégia kidolgozásán, mert meg kell változtatni a tiltakozások formáját. Elismerték, hogy egyelőre még nincs kész ez a stratégia.

“A szellem kiszabadult a palackból”

A trió hétfőn beszámolt arról is, hogy eddig több mint 150 000 leva (1 leva= 186,65 forint) gyűlt össze adományokból a 103 napja kezdődött tüntetéssorozat támogatására.

Az adományozók között nem szerepel Vaszil Bozskov üzletember, akit a kormánypárt azzal vádolt meg, hogy Dubajba menekült, és onnan pénzeli a tüntetéseket.

Arman Babikjan szerint a tüntetések eddigi legfontosabb eredménye, hogy “a szellem kiszabadult a palackból, és ma már világos, hogy Bojko Boriszov többé nem lesz miniszterelnök”.

Úgy értékelték, hogy a tüntetéssorozattal “olyan tüzet gyújtottak, amelyből minden tiltakozó egy szikrácskát kaphatott”.

Lehallgatják őket(?)

A tüntetésirányítók meggyőződése, hogy lehallgatják őket a bolgár belbiztonsági szolgálatok.

Elmondták, hogy ennek ellenőrzésére átverték a hatóságokat, amikor egymás között “megállapodtak” arról, hogy a tiltakozássorozat részeként Dimitrovgrádból, Szvilengrádból és Harmanliból 250 embert küldenek egy bolgár-török határátkelő lezárására.

A “megállapodás” után a hatóságok 150 rendőrt vezényeltek járművekkel a határátkelőhöz, és lezárták a be- is kijutás előtt Szvilengrád útjait.

A “mérgező trió” állásfoglalásával egy időben tette közzé a trud.bg szófiai honlap azokat a közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek szerint egy elnökválasztás azonnali kiírása esetén Bojko Boriszov jelenlegi miniszterelnök végezne az élen 24,2 százalékos támogatottsággal.

A második helyre Rumen Radev jelenlegi államfő kerülne 20,2 százalékos, a harmadikra Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter 14,5 százalékos, míg a negyedikre Venciszlav Mutafcsijszki tábornok, a Katonaorvosi Akadémia és a koronavírus terjedése elleni fellépésért felelős bolgár operatív törzs vezetője kerülne 8,9 százalékos eredménnyel.

A pártok népszerűségi listáját a Bojko Boriszov irányított GERB vezeti, amely 20,9 százalékos támogatottsággal megnyerné a parlamenti választásokat, ha ma tartanák azokat.

A legerősebb ellenzéki erő a Bolgár Szocialista Párt lenne, amely 15,1 százalékot érne el, a harmadik helyen pedig a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért végezne 7,9 százalékos támogatottsággal.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava