AZ UTOLSÓ ÉJSZAKA: Megszűnik a rendkívüli állapot, de továbbra sem szabad az ölelés

Olvasási idő: 2 perc

A szerb parlament nem sokkal este kilenc óra előtt megszavazta a március 15-e óta fennálló rendkívüli állapot feloldását. Mindebből arra lehet következtetni, hogy beteljesedett a szerb elnök jóslata. Aleksandar Vučić a Pink Televízió vasárnap esti műsorában jelezte, hogy csütörtöktől megszűnik a kijárási tilalom. Senki se kérdezze, hogy vajon miből sejtette!

Mi szűnik meg?

Megszűnik a kijárási tilalom, miután a szerb képviselőház megszavazta a kormány indítványát, tehát ez volt a kijárási tilalom utolsó éjszakája.

A döntést követően a 65 évnél idősebbeket kiengedik az utcákra, vagyis a nyugdíjasok elmehetnek sétálni, de buszra egyelőre nem szállhatnak.

Törvénnyel ezentúl ugyan már nem tiltják nekik a sétát, de ennek arra kérik őket, hogy az idő nagy részét inkább töltsék otthon.

A rendkívüli állapot feloldásával helyreáll a többiek mozgásszabadság is, a katonákat pedig visszarendelik a kaszárnyákba.

Ezzel megszűnik a kórházak, a járványkórházak és a migránsokat befogadó létesítmények őrzése is.

A rendkívüli állapot feloldása azonban a gyakorlatban nem jelenti az összes tilalom eltörlését.

Mi lesz továbbra is tilos?

A rendkívüli állapot megszűnését követően is fennmarad a járványügyi vészhelyzet és a gyülekezési tilalom.

Hiába tűzték ki tehát június 21-re a parlamenti és önkormányzati választásokat, a pártok egyelőre nem tarthatnak választási nagygyűléseket.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint májusban biztosan nem, utána meg majd kiderül.

Ez azzal indokolható, hogy továbbra is kötelező az egymás közötti két méteres távolság betartása.

Vagyis továbbra is kerülni kell a társasági érintkezés bizonyos formáit – az ölelést és a kézfogást.

A mozik és a színházak május 31-ig biztosan nem kezdik meg működésüket.

Az iskolában nem tartanak órákat, csak ügyelet lesz: ezzel segítik a szülőket, akiknek dolgozniuk kell.

Az egyetemek csak május végén vagy június elején fogadják a hallgatókat, ám csak azokat, akik vizsgáznak vagy laboratóriumi gyakorlatokon vesznek részt.

Csoportosulni csak óvatosan lehet

A szabadban legfeljebb csak 20 ember csoportosulhat, és nem tarthatnak sporteseményeket közönség előtt.

Esküvők, keresztelők vagy a születésnapok nyilvános megünneplése csak június 15-től lehetséges.

A tömegközlekedés a legtöbb városban beindul, de csak azok utazhatnak, akiknek havi vagy más bérletük van, és igazolni tudják, hogy dolgozni mennek.

A tömegközlekedési eszközök „hadrendbe állításának” második szakasza akkor kezdődik, amikor felengedik az egyetemistákat a buszokra, a harmadik szakasz pedig a közép- és kisiskolások buszoztatása.

A nyugdíjasok csak ezt követően, a negyedik szakaszban szállhatnak majd buszra.

A tömegközlekedési eszközökön, az éttermekben és a kávéházakban továbbra is kesztyűt és maszkot kell viselni, és tartani kell a két méteres távolságot.

Az orvosok szerint továbbra is érvényben vannak az alapvető védőintézkedések – mint például a kézmosás vagy a munkafelületek fertőtlenítése.

A koronavírus erre is megtanított bennünket.AZ UTOLSÓ ÉJSZAKA: Megszűnik a rendkívüli állapot, de továbbra sem szabad az ölelés AZ UTOLSÓ ÉJSZAKA: Megszűnik a rendkívüli állapot, de továbbra sem szabad az ölelés balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!