Connect with us

Koronavírus

JÁRVÁNY ÉS ERŐSZAK: Autóval tört be egy migránsközpontba egy szerb férfi, a hivatal szerint ezért a közösségi média felelős

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

obrenovac
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Egy húszéves szerbiai férfi autóval hajtott neki az obrenováci migránsközpont kerítésének, de végül mégis a főbejáraton jutott be a létesítménybe, miközben azt kiáltotta, hogy „nem akar muszlim államot!”. A szerbiai migrációs hivatal szerint az esetért a közösségi média felelős, amelyen keresztül „hisztérikus kampány” zajlik a migránsok ellen. A hivatal úgy véli, hogy a koronavírus-járvány csak átmenetileg gátolta meg a migránsokat abban, hogy folytassák útjukat Nyugat- felé.

Kutyával és autóval a migránsközpontra

A húsz éves obrenovaci Filip R. május 7-én este 19 óra után erőszakkal behatolt autójával a migránsok számára fenntartott egyik szerbiai befogadó központba.

Először az útról letérve, a fák között hajtott neki a drótkerítésnek, de nem tudta áttörni, ezért a főbejáratnál próbálkozott.

Az eseményt a Facebook-profilján élőben közvetítette.

A „látványos” utazásra magával vitte a kutyáját is, ezért kezdetben többes szám első személyben közvetítette az eseményt.

Itt a kutyám, minden rendben lesz. Most kifejezzük elégedetlenségünket a migránsok ezrei miatt, akik ide települtek be. Bemegyünk a migránsközpontba, a volt laktanyába. Itt vannak a katonák. Itt vannak emberek, nem akarjuk őket elütni, no, itt fogunk betörni…

– mondta a fiatalember, és nekihajtott a drótkerítésnek, amelyet azonban nem sikerült áttörnie. Ezért kihátrált az útra, és visszafordult a főbejárat felé.

Akkor itt fogunk bemenni, egy kicsit kocsikázunk

– tette hozzá, és erőteljesen elcsavarta a kormányt, miközben azt kiáltotta, hogy „menjetek az útból”, és azzal a lendülettel behajtott a befogadó központba.


[totalpoll id=”7471″]

Teljes gázzal

Nézzük, hogy mit csinálnak a migránstestvérek

– mondta, és erőteljesen a gázra lépett.

Nem akarom, hogy a barátnőmet migránsok támadják meg! Nem akarok olyan embereket látni, akik a semmi elől menekülnek. Nem akarom őket látni a saját városomban. Nem akarok muszlim államot! Nem akarom ezt tűrni!

– kiáltozta a fiatalember, aki az utolsó mondatot már ordította is, majd kiszállt az autójából.

Biztosan nagy lesz a büntetés. Most kimegyek, és várni fogok. Semmi baj, testvérem. Nem engedem le a telefonomat, ez élő közvetítés. Azért, mert nem akarom, hogy a barátnőmet obrenováci migránsok támadják meg! Nem akarom, hogy az én hadseregem és az én embereim őrizzék a migránsokat! Nem akarom, hogy az ortodox vallást a muszlim váltsa fel! És nem is engedem meg. Hidd ezt el!

– folytatta a férfi, amikor valaki felszólította, hogy menjen oda hozzá.

Ezt követően koppanás hallatszott, majd a fiatalember még kérte, hogy állítsák le az autó motorját.

A katonai rendőrség ártalmatlanította Filip R.-t, akit az obrenovaci rendőrségre vittek. Az incidensben senki sem sérült meg.

Nem magányos farkas

Filip R. tettét egyedül követte el, de vannak támogatói.

Mint később kiderült a férfi a Levijatan (Leviathan) mozgalom tagja.

Ezt az információt megerősítette Pavle Bihali, a mozgalom első embere is, aki a Twitter-oldalán azt írta, hogy „ilyenek az ő fiai, egyenesek és teli vannak temperamentummal”.

bihali

Filip a mozgalom tagja. Már nem bírta elviselni, hogy a migránsok zaklassák, és úgy döntött, hogy ezt megteszi. Nem viselte ugyan a mozgalom színeit, és magányos játékosként cselekedett, de én nem határolódom el, ilyenek ezek a srácok, egyenesek, és teli temperamentummal. A videó nagyon megrázó. Letartóztatták

– közölte a csoport vezetője.

A sajtó szerint a történteket követően felvetődik a kérdés, hogy a Levijatan mozgalom ezzel szeretné-e megszerezni a migránsellenes lakosság politikai szimpátiáját, miután már korábban bejelentették, hogy részt vesznek a parlamenti és önkormányzati választásokon.

A hivatal szerint abszurd a helyzet

Filip R.-nek egyelőre az erőszakos viselkedést róják fel, de a rendőrség és az ügyészség még gyűjti az információkat annak megállapítására, hogy más bűncselekmény elkövetése is megalapozható-e, mint például hatósági személy elleni támadás.

A szerbiai migrációs hivatal közben határozottan elítélte az erőszakos behatolást az obrenováci befogadó központ területére.

A Menekültügyi és Migrációs Biztosság (a hivatal) határozottan elítéli, hogy egy autó teljes sebességgel, erőszakosan hatolt be az obrenováci befogadó központba. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az elkövető senkit sem ölt meg. A történtek arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje leállítani a migránsokkal szembeni verbális és most már erőszakos támadásokat, a közösségi médiában pedig fel kell hagyni a hisztérikus kampányokkal, amelyek ehhez az eseményhez vezettek

– közölte a szerbiai migrációs hivatal.

A biztosság arra emlékeztet, hogy a Szerbiában lévő összes migráns, akik a rendkívüli állapot bevezetése óta elszigetelve vannak a befogadó központokban, csak egy dolgot akarnak, ami nem más, mint hogy a lehető leghamarabb elhagyják Szerbiát. Teljesen abszurd dolog, hogy ugyanezt akarják azok is, akik a közösségi médiában nap, mint nap támadják őket

– jegyezte meg a szerbiai migrációs hivatal, amely hozzátette, hogy a karantén elérte a célját, mivel egyetlen migráns sem betegedett meg.

A Menekültügyi és Migrációs Biztosság közleményében arra az álláspontra helyezkedett, hogy a koronavírus-járvány miatt csak átmenetileg vált lehetetlenné, hogy a migránsok folytassák útjukat Nyugat-Európa felé.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split-Dalmácia, Zágráb, Šibenik-Knin, Zára és Dubrovnik-Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Horvátország

VESZÉLYBEN A TURISTASZEZON? Terjed a Delta Horvátországban, de kevesen akarják beoltatni magukat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cjepko
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

 
Horvátországban azt fontolgatják, hogy jutalmakat és bónuszokat kapnak azok, akik felveszik az koronavírus elleni oltást. Zágrábban már előzetes bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag az utcáról be lehetni menni az oltópontokra, de így is alig vannak, akik szeretnék beoltatni magukat. Pedig Szlovénia után terjed a Delta Horvátországban is.

Motiváció nélkül nem megy

Hogyan lehet motiválni az embereket? – ma már ez foglalkoztatja leginkább a Horvát Közegészségügyi Intézetet, amelynek helyettes vezetője szerint jutalmazás nélkül nem nagyon lehet rávenni az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

Egyelőre még nem publikus, hogy mi lehet a „jutalomfalat”, de egy-két városban a hegy és Mohamed történetéből okulva, úgy döntöttek, hogy ha az állampolgár nem megy a vakcinához, akkor a vakcina megy az állampolgárhoz.

A Nova TV esti híradója arról számolt be, hogy Belovár (Bjelovar) utcáin feltünt Cjepko, aki, illetve ami egy kisbusz, és házhoz viszi a vakcinát.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem lelkesedik az „idomári módszerekért”, viszont felelőtlenek tartja azokat, aki nem adatják be maguknak a védőoltást, miután ez nem csak egészségügyi, hanem gazdasági és pénzügyi kérdés is.

Veszélyben a turistaszezon?

Az említett televízió szerint akár a turistaszezon is veszélybe kerülhet, mert a Delta megjelenése igazából Dalmáciában szembetűnő, bár felütötte a fejét a szlovén-horvát-magyar határ mentén lévő Muraközben, Varasdban (Varaždin), sőt magában a fővárosban, Zágrábban is.

A Nova TV mindezt egy meg nem nevezett epidemiológusra hivatkozva jelentette.

A tudósító azt állította, hogy Dalmáciában tartanak a Delta terjedéséből, miután a legtöbb esetet Šibenik-Knin megyéből jelentették, ahol összesen 19 ilyen beteget regisztráltak, vagyis körülbelül annyit, amennyit egy héttel korábban Szlovéniában.

Az indiai mutáns megjelent Split-Dalmácia megyében is, de ezzel kapcsolatban számok nem hangzottak el.

A tudósítás szerint a Delta-törzs elleni egyetlen védekezés a védőoltás lehet, amelyet Dalmáciában a lakosság mindössze 30%-a „tudhat magáénak”, vagyis ebben a tekintetben az ottaniak jelentősen elmaradnak az országos átlag mögött.

A tudósító megjegyezte, hogy a Delta vírus terjedéséről egyelőre senki sem akar beszélni, nem nehéz kitalálni, hogy miért.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: