Connect with us

Horvátország

HOMO TURISTICUS: Nyaralhatnak-e idén külföldi turisták az Adrián?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tenger csehek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A Homo turisticust a koronavírus sem pusztítja el. Gari Capelli horvát turisztikai miniszter megerősítette, hogy a csehek, az osztrákok, és a szlovákok már ezen a nyáron szeretnének felkeresni Horvátországot, hogy ismét megmártózhassanak az Adriában. A horvát GDP 20%-a származik a turizmusból, ezért a horvátoknak sem mindegy, hogy miként alakul a járványhelyzet.

Korridor a cseheknek

Mintegy kétszáz cseh utazásszervező iroda azt javasolta, hogy Horvátország nyisson korridort a cseh turistáik számára.

A legnagyobb utazási irodákat összefogó cseh szövetség sürgette a prágai kormánynál, hogy “mentse meg a nyári szezont”.

A kezdeményezés alapján különleges légihíd épülne ki Prága, valamint Split és Dubrovnik között, amelyen keresztül azok a csehek juthatnának el az Adriára, akiknek negatív a koronavírus-tesztjük.

– Ezzel bizonyítják, hogy próbálnak tenni valamit. Azt javasolták, hogy nyíljanak úgynevezett “turisztikai folyosók” a Horvátországba történő utazásokhoz, hiszen mint állították, járványügyi szempontból Horvátország Szlovéniával együtt biztonságos országnak tűnik számukra

– jelentette ki a horvát turisztikai miniszter.


[totalpoll id=”7371″]

Gari Capelli szerint egyelőre igen kicsi az utazásszervezők mozgástere, ezért a csehek úgy gondolták, hogy a legkönnyebben Horvátországba juthatnának el, és kedvező feltételek között foglalhatnák aranzsmánokat.

– Nem tudom, hogy sikerül-e nekik, majd meglátjuk. Ez nem csak tőlünk függ, hanem más országoktól is

– tette hozzá a horvát idegenforgalmi tárca vezetője, aki nem zárta ki, hogy hasonló kérések érkezhetnek Ausztriából vagy Szlovákiából is.

Capelli szerint sok függ a horvátországi járványügyi helyzet alakulásától is.

A teszt nem garancia

A cseh utazási irodák tehát negatív vírusteszttel szeretnék az ottani turistákat az Adriára küldeni, ez a megoldás azonban nem tetszik Krunoslav Capaknak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatójának.

– Ha egy embert ma tesztelnek, és negatív teszttel rendelkezik, az semmit nem jelent, mert a teszt akár már holnap pozitív lehet. Az inkubáció, emlékeztetnék rá, 14 nap, és egy ember öt-hat napig is lehet az inkubáció állapotában, tehát ismétlem: a teszt semmit nem jelent

– szögezte le Capak a horvát válságstáb sajtótájékoztatón.

A járványügyi vezető szerint biztonságot csak az jelentene, ha a nyaralni vágyó csehek indulás előtt tizennégy napig karanténba vonulnának, amit horvát részről is ellenőrizni tudnának.

– A másik lehetőség, hogy a turisták hazájában kedvező járványügyi helyzet alakul ki, és nem lesz egyetlen új megbetegedés sem, ami biztonságot jelentene a horvát lakosság számára

– tette hozzá Capak, aki maga is úgy látja, hogy a koronavírus-fertőzés előfordulása a nyár folyamán csökkenhet, és ezért bizonyos számú turista esetleg felkeresheti Horvátországot.

A járványhelyzet decentralizálása

Horvátországban viszonylag kedvező a járványügyi helyzet, az utóbbi időben már többször is ötven alá esett a napi megbetegedések száma.

Az Adriai-tenger partján fekvő Split és Dubrovnik azonban továbbra is gócpontnak számít, főleg az idősotthonokban történő megbetegedések miatt.

Horvátországban most azon gondolkodnak, hogy néhány megyében – ahol jobb a helyzet – enyhítik a szigort, vagyis “decentralizálják” a járványügyi intézkedéseket.

Davor Božinović belügyminiszter arról beszélt az előbb említett sajtóértekezleten, hogy a következő napokban megyénként vizsgálják meg az epidemiológiai helyzetet, és egyes megyékben esetleg enyhítik a korlátozásokat.

Božinović szerint azonban ezzel kapcsolatban még nincs hivatalos döntés, de előfordulhat, hogy napokon belül lesz.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava