Connect with us

Szerbia

Pásztor és népe: tisztújítás volt, változás lesz-e?

– Nem zárható ki, ne zárjuk ki, hogy sor kerülhet valamiféle megtisztulásra, katarzisra, felemelkedésre, megújhódásra. Hátha. Csak eltökéltség kell hozzá, és némi tartás. A VMSZ-nek is bizonyosan jót tenne. De a közösség egészének még inkább – márpedig mi vagyunk a prioritás – írta Losoncz Márk vajdasági magyar filozófus a Facebookon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pásztor és népe
Pásztor és népe (Forrás: Facebook, Pásztor Bálint)
A cikk meghallgatása

Egyetlen elnökjelöltként szerepelt a Vajdasági Magyar Szövetség sorrendben huszadik tisztújító közgyűlésén Pásztor Bálint, az elhunyt Pásztor István idősebb fia, így nagy meglepetés nem történt a csaknem tíz órán át tartó ülésen. Annyi talán igen, hogy két ellenszavazat is volt (335 küldött közül 333 biztosította támogatásáról, ketten ellene szavaztak). Az is furcsának tekinthető, hogy Lovas Ildikó, a VMSZ korábbi nagyasszonya, aki a párt elnökségének a tagja volt, állítólag meghívót sem kapott az eseményre, illetve a pártban (is) elveszítette minden fontos pozícióját.

Popzene, generáció- és stílusváltás?

Pásztor Bálint négy hónapon át töltötte be a megbízott elnöki tisztséget a párt élén. A zentai sportcsarnokban modern stílusú berendezés fogadta a résztvevőket, miközben szórakoztató pop zene szólt, az ülés elejét jókedv, hangos nevetés jellemezte.

Az ülésen is elhangzott a nyitás iránti igény bizonyos kontextusban, majd Pásztor Bálint közösségi oldalán is nyomatékosította, hogy értékeikhez ragaszkodnak, de a céljaikért meg kell újulniuk.

– Mindent folytatunk, ami hatékonyságunkat fokozza, és semmit abból, ami nem ezt szolgálja

– írta Pásztor Bálint, aki szerint a pártnak jelenleg 13 481 tagja van.

Még megbízotti elnöki státusban az eredményekről, az elvégzett munkáról beszélt, megemlítve többek között a palicsi aquapark, a szerb-magyar stratégiai tanács megalakulását, a “brutális kampányt”, amelyet mindössze Pásztor István halála és temetése után bő egy héttel voltak kénytelenek megkezdeni.

Az ifjú Pásztor azt mondta, hogy nem volt választási lehetőségük, hiszen “ki, ha nem a VMSZ?”. Szavai szerint, ha nincs VMSZ, akkor nincs vajdasági magyar érdekképviselet sem.

Beszélt még a horgosi közút határátkelő egésznapos nyitva tartásának jelentőségéről, a Szabadka-Szeged vasútvonal beindításáról és a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-ben történő gigantikus beruházásról és fejlesztésről is.

Pásztor szerint az életére törtek

Az elnökválasztást követően a sajtótájékoztatón Pásztor Bálint elmondta, hogy a vitában több mint húszan vettek részt, ezért húzódott el ilyen sokáig a közgyűlés.

– Amikor kikristályosodott, hogy nincs másik elnökjelölt, akkor a programbeszédemben felvázoltam, hogy mit tartok fontosnak a következő időszakban: a VMSZ a jövőben is az identitás megőrzése és az egzisztenciateremtés érdekében tevékenykedik, felkarolva minden olyan projektet, amely az emberek életminőségének a javítását célozza

– jelentette ki Pásztor, aki fontosnak tartotta elmondani, hogy nyitni kíván a nem “VMSZ-színezetű” értelmiségiek felé, ugyanakkor a Vajdasági Magyar Szövetségben nem bocsájtják meg azokat a bűnöket, amelyeket tíz évvel ezelőtt egyesek elkövettek a közgyűlés és a VMSZ ellen, amivel az ifjabb Pásztor a párton belül történt szakadásra utalt.

Pásztor Bálint még a VMSZ megbízott elnökeként először járt a Karmelita Kolostorban. Pásztor a Facebookon azt írta, hogy Magyarország kormányzó erői és a VMSZ továbbra is egymás első számú szövetségesei, mindenben számítanak egymásra (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

– Nyitás igen, befogadójelleg igen, de természetesen nem feledjük el, hogy mi történt tíz évvel ezelőtt, és azok, akik az életünkre törtek és megpróbálták hamis alternatívaként önmagukat felmutatni, majd néhány hónap múlva összeomlottak. Velük nem tudjuk elképzelni az együttműködést. El tudjuk képzelni az együttműködést a VMDP-vel, a Magyar Egység Párttal, valamint fent kívánjuk tartani a stratégiai együttműködést a Fidesszel és a KDNP-vel Magyarországon, valamint a Szerb Haladó Párttal Szerbiában

– mondta Pásztor, aki ezt az együttműködést úgy képzeli el, hogy önállóan vesznek részt a választásokon, önállóan “szolgálják meg” a közösség bizalmát, és önállóan érik el a parlamenti mandátumokat, majd azt követően keresnek szövetségeseket.

A VMSZ tanácsát “lovastalanították”

A közgyűlésen megválasztották az 50 tagú tanácsot is, a párt honlapjára vasárnap már felkerült a tanács tagjainak névsora (az alakuló ülést hétfőn tartják), és az ötven személy között nincs ott Lovas Ildikó neve.

Őt korábban sokan a VMSZ nagyasszonyaként emlegették, ő viszont egy két évvel ezelőtti interjúban cáfolta, hogy politikai karrierjét a Pásztor Istvánhoz fűződő kapcsolatának köszönhette, megítélése szerint sikerei “saját képességeivel” hozhatók összefüggésbe.

A VMSZ előző tanácsának tagja volt, a jelenlegibe viszont nem került be: Lovas Ildikó, Madarász Áron, Lackó Róbert, Orosz Urbán Csilla, Pelt Ilona, Pásztor István (elhunyt), Sztojkó József.

Új nevek a tanácsban: Bajtai Balázs, Deli Andor, aki az Európai Parlament képviselője a Fidesz színeiben, Jerasz Anikó, Kovács Viktor, Nagy Zita, Tóth Zoltán, Újhelyi Ákos.

Lesz-e módszerváltás is?

A közvéleményt, a nem VMSZ-eseket, a független vajdasági értelmiséget talán az foglalkoztatja leginkább, hogy Lovas Ildikó távozásával vajon mekkora tér szabadul fel azokon a területeken, ahol ő befolyással bírt. Vajon az, hogy ugyanazokkal az eszközökkel távolították el, amelyeket több mint egy évtizeden keresztül ő is előszeretettel használt, csak egyszeri eset volt-e, vagy az eszközök maradnak?

Vajon a “lovastalanítás” azért történt-e, mert a párt jelenlegi vezetése, az újabb generáció, valóban felismerte Lovas kártékony szerepét, vagy csak személyes bosszú, netalán leszámolás történt?

Van-e remény arra, hogy őszinte nyitás történik a független értelmiségiek irányába? Felszabadul-e a sajtó vagy ezután egyszerűen csak majd más mondja meg, hogy kinek a nevét szabad leírni a vajdasági magyarság egyetlen napilapjában.

A jelenlegi állás szerint jómagam azt mondanám, hogy remény ugyan van, de lehetőséget ebben a pillanatban erre nem látok.

Amíg az intézmények, felelős személyek fontos ügyekben nem hajlandók a kérdésekre választ, magyarázatot adni, vagy amíg a tisztújító közgyűlésen mások életének a veszélyeztetéséről, megbocsáthatatlan bűnökről beszélnek, addig ez nehezen képzelhető el, tisztában kellene ugyanis lenni azzal, hogy a csaknem tíz évvel ezelőtti “szakadás” a VMSZ-ben, a Magyar Mozgalom megalapítása éppen azt a célt szolgálta volna, s arra volt segélykiáltás, hogy a közösséget felszabadítsa a diktatorikus döntéshozók alól.

Most Lovas Ildikó személyében ugyan egy embert eltávolítottak. Vajon az eszközeit azóta eltanulták-e, és alkalmazni fogják-e? Ahogy Losoncz Márk filozófus írta közösségi oldalán a Lovas-eset kapcsán:

– Nem zárható ki, ne zárjuk ki, hogy sor kerülhet valamiféle megtisztulásra, katarzisra, felemelkedésre, megújhódásra. Hátha. Csak eltökéltség kell hozzá, és némi tartás. A VMSZ-nek is bizonyosan jót tenne. De a közösség egészének még inkább – márpedig mi vagyunk a prioritás.

Losoncz Márk


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


18
A VMSZ elnökének választották Pásztor Bálintot, aki így megörökölte az apjától a pártot

Szükség van-e változásokra?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia23 perc telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország4 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékPopzene, generáció- és stílusváltás?Pásztor szerint az életére törtekA VMSZ tanácsát “lovastalanították”Lesz-e módszerváltás is?Mini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó4 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava