Connect with us

Horvátország

Jó estét kívánok, megjöttek a horvát Rafale-ok! (18+)

A BALK nem lenne BALK, ha nem közölne némi indiszkréciót is. Így például tudomásunkra jutott, hogy a zágrábi reptéren, a hangárokban felszolgált ünnepi eszem-iszom folyamán a francia küldöttség boldogan falta a fekete rizottót, és elhalasztották a hivatalos visszaindulás időpontját, mert a tábornok urak jó franciákhoz híven, okvetlenül borkóstolót akartak tartani

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Hat Rafale "tért haza", vagyis érkezett meg Horvátországba. A képen az egyik kétüléses gép látható egy másik gépből (Forrás: X platform)
Hat Rafale "tért haza", vagyis érkezett meg Horvátországba. A képen az egyik kétüléses gép látható egy másik gépből (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Becsült olvasási idő: 7 perc

Ez is megtörtént. Csütörtökön kora délután a zágrábi reptér katonai részlegének kifutópályájára egymás után leereszkedett az első hat horvát Rafale típusú többrendeltetésű harci repülőgép. Az ünnepélyes fogadtatást megzavarta némileg az eső, de ez nem gátolta meg az egybegyűlteket az alkalmi beszédek elmondásában. A pár kilotonnás pufogtatásban Plenković miniszterelnök járt az élen, aki azt a véleményét hangoztatta, hogy a korszerű francia gépek érkezése után Horvátország rendelkezik a legerősebb légierővel a Bajorország és Görögország közötti térségben, és ez „teljes mértékben megváltoztatja Horvátország nemzetközi helyzetét”. A láthatóan meghunyászkodó Zoran Milanović köztársasági elnök meglepően civilizáltan viselkedett, felszólalásában csak annyit szúrt a kormány felé, hogy bár a repülők érkezése kétségkívül történelmi pillanat, azért nem kellene megfeledkezni a szárazföldi hadsereg és a haditengerészet szükségleteiről sem. Ivan Anušić védelmi miniszter ismét bebizonyította, hogy ő a legény a gáton, fejből mondta rövid beszédét, melynek sarkalatos pontja az volt, hogy megköszönte a kormánynak és Plenković miniszterelnöknek, hogy felismerte a horvát légierő fenntartásának és korszerűsítésének szükségletét.

Gondolatok a Rafale-ról

A francia küldöttség felszólalásai közül Gael Diaz de Tuesta vezérezredes, a francia védelmi minisztérium fegyverkezési igazgatójának a beszédét emelnénk ki, főként azért, mert sallangok nélkül, sikeres közös vállalkozás eredményének minősítette a repülőgépek érkezését.

Emlékeztetőül elmondanánk, hogy Horvátország összesen 12 Rafale-t vásárolt Franciaországtól, tíz együléses és két kétüléses változatot.

2021 és 2026 között összesen 1,13 milliárd eurót biztosítottak a Rafale megvásárlására az állami költségvetésből. Az idei évre mintegy 225 millió eurót, a következő évre 65 millió eurót irányoznak elő, míg a 2026-os költségvetésből mintegy 18 millió eurót különítenek el.

Az első Rafale repülőgép ünnepélyes átadására tavaly október 2-án került sor a francia légierő Mont-de-Marsan bázisán. A mostani év végéig még két repülőgép érkezik a fennmaradó négy pedig 2025 első negyedévének végére várható.

Bár nagy volt a kísértés, hogy a műszaki adatok felsorolásával egyszerűsítsem le az életem, ettől végül eltekintettem. Ha valakit az ilyesmi érdekel – a Gugli a barátod, pajtás!–, az égvilágon minden megtalálható az interneten.

Ehelyett, inkább azzal foglalkozunk, hogy konkrétan mit nyertek a horvátok a korszerű gépek beszerzésével. Első helyen nyilván a légtér ellenőrzése/védelme áll.

Mint erre a Zágrábban lezuhanó (ukrán) drón hívta fel a figyelmet még 2022-ben, a NATO légvédelme sok kívánnivalót hagy maga után, a horvát légvédelem pedig a gyakorlatban nem létezik. Ezt a tátongó űrt töltötték be a most érkező francia repülők, nagymértékben növelve a horvát, de a szomszédos szövetséges országok légterének biztonságát is.

Ezzel természetesen közel sincs minden megoldva, akármennyire szeretné is Plenković ezt a látszatot kelteni.

Nincs minden megoldva

Például, mint ezt a horvát katonai szakértők nagy előszeretettel emlegetik, nincs megoldva a Rafale-ok zágrábi támaszpontjának légvédelme, ezt a hírek szerint rövid hatósugarú, francia Mistral légvédelmi rakéták telepítésével igyekeznek majd áthidalni, csak éppen még senki sem tudja, hogy erre mikor kerül sor.

A középhatótávú megoldások közül, sokáig úgy tűnt, hogy a Rafale-okon használatos Mica rakéták szárazföldi telepítésű változata a nyerő megoldás – a NASAMS-hoz hasonlóan itt is a légi indítású rakétákat bütykölték át.

Ez egyrészt logikus megoldás lenne, mert a Rafale-ok rakétáival azonos, vagy ehhez nagyon hasonlatos fegyverről van szó, másrészt azonban, a MICA VL jelenleg csak rövid, max. 20 kilométeres hatótávval rendelkezik. A hosszabb 40 kilométeres hatótávú még fejlesztés alatt áll, sorozatgyártása csak valahol 2026-ban várható.

A megváltozott geopolitikai körülmények között, nem biztos, hogy jó ötlet ráérősen kivárnia hosszabb hatótávú rendszert, így lehet, hogy a horvátok e helyett a norvég-amerikai NASAMS, vagy az izraeli Spyder mellett döntenek.

Visszakanyarodva a Rafale-okhoz, ahhoz nem fér semmi kétség, hogy Horvátország az új harci repülőkkel teljesen új képességekkel rendelkezik.

Elsősorban itt arra gondolunk, hogy a Rafale-ok nagyon hosszú hatósugarú repülőgépek. A francia gépek harci tartománya 1852 kilométer, hatótávolsága pedig – három külső tartállyal 3700 kilométer, illetve ennél is több, mert a Rafale-ok repülés közben, egymást is fel tudják tölteni üzemanyaggal.

Ebből a szemszögből Plenković megjegyzése, hogy a Rafale-ok érkezése „teljes mértékben megváltoztatja Horvátország nemzetközi helyzetét”, már nem is tűnik üres hencegésnek, a horvát légierő ezek után bárhol részt vehet a szövetséges akciókban, a Balti-tenger feletti őrjáratoktól az esetleges Vörös-tenger feletti bevetésekig.

Komolytalanság, az élet sava-borsa

Persze, az élet minden sanyarúsága mellett, sohasem nélkülöz némi komolytalanságot, ami elviselhetővé teszi. Így például az internet népe a Rafale-ok érkezése körül is nagyot ment.

Ez természetesem egy négylevelű lóhere

Ez természetesem egy négylevelű lóhere (Forrás: X platform)

Nekem az új horvát gépek első bevetését szemléltető illusztráció tetszett a legjobban, bár maga a kép nem is annyira vicces, merthogy elég durván fejezi ki, hogy a horvátoknak milyen az “ellenségképük”.

Továbbá, a BALK nem lenne BALK, ha nem közölne némi indiszkréciót is.

Így például tudomásunkra jutott, hogy a zágrábi reptéren, a hangárokban felszolgált ünnepi eszem-iszom folyamán a francia küldöttség boldogan falta a fekete rizottót (utalás a tegnapi tintahal-afférra), ám ugyanakkor elhalasztották a hivatalos visszaindulás időpontját, mert a tábornok urak jó franciákhoz híven, okvetlenül borkóstolót akartak tartani.

A kóstoló megtörtént, a híresztelések szerint a horvát-francia barátság szellemében, a connosieur-ök szerint a szövetségesek pompás borokat szolgáltak fel.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Most együtt futottak neki a kérdésnek Most együtt futottak neki a kérdésnek
Bosznia1 nap telt el azóta

Várhelyi és Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia3 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország5 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország5 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava