Connect with us

Szerbia

Tegnap még műemlék volt, ma már rom, a szerb kormány szabadulna a vezérkar épületeitől

A jelenlegi szerbiai vezetésnek nem áll szándékában, hogy még 25 évig nézze a Kis-Jugoszlávia ellen végrehajtott 1999-es NATO-bombázások során lerombolt vezérkari épületek romjait, ezért befektetőket keres, hogy tartós ingyenes bérletért cserében valaki eltakarítsa a romokat, és új funkciót adjon a területnek, például lakások vagy éppenséggel szállodák építésével. A frusztrációt értjük, mert a Belgrád központjában lévő romok arra emlékeztethetnek egyes jelenlegi vezetőket, akik akkortájt miniszterek vagy szóvivők voltak, hogy nap, mint nap szembesüljenek a kilencvenes években folytatott politikájuk következményeivel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Jovanović Ćuta az "eladó műemlék" előtt
Aleksandar Jovanović Ćuta szerint a képen felmutatott képen látható Goran Vesić mást sem tud, mint a másét elajándékozni (Screenshot, N1)
A cikk meghallgatása

Lehet, hogy valaki(k)ben rossz emlékeket ébresztenek a műemlékek? Goran Vesić szerbiai ügyvivő építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter megerősítette, hogy felhatalmazást kapott a kormánytól arra, hogy tárgyaljon a szerbiai vezérkar lebombázott épületeiről, de állítása szerint még nem született megállapodás a Donald Trump környezetéhez tartozó két amerikai offshore céggel, így még nem dőlt el semmi. Tehát mások előtt is nyitva áll az ajtó, főleg ha Trump veszít, mert egy bukott politikus rosszabb, mint egy varangyos béka. Vesić úgy nyilatkozott, hogy a következő huszonöt évben nem akarják nézni a romokat, amelyek az agresszióra emlékeztetik őket, és várják azoknak a jelentkezését, akik tudnak befektetőket biztosítania a Belgrád központjában lévő terület “revitalizációjához”.

Műemlék helyett emlékházat?

Miután Belgrádban már erősen tavasz van, Aleksandar Jovanović Ćuta, az Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak) nevet viselő ellenzéki törpepárt vezetője így szabadtéri sajtótájékoztatót tartott a szerb (kis-jugoszláv) vezérkar 1999-ben szétbombázott épületei előtt, és követelte, hogy azokat senkinek se ajándékozzák oda, hanem inkább emlékközpontot létesítsenek a szóban forgó területen.

Ćuta – a szerbiai média röviden csak így emlegeti az ellenzéki politikust – elmondta, hogy a belgrádi kormány 2022. december 1-én felhatalmazta az építési és közlekedési minisztert egy memorandum aláírására, amely alapján a két/három lebombázott vezérkari épületet a “Kushner Realty” és az “Atlantic Incubation Partners” LLC amerikai offshore cégnek adományozzák.

Kiszivárogtatás

Véletlen vagy szándékos kiszivárogtatás, ha szándékos, akkor az a korábbi és a jelenleg is folyamatban lévő választási csalások elfedését szolgálja (Forrás: Screenshot, N1)

A szerb zöld párti vezető arra emlékeztetett, hogy a kormányzati megbízás másolatához a szerb védelmi minisztérium által jutottak hozzá, amelyhez a dokumentum február 9-én érkezett be.

Ćuta megjegyezte, hogy a szerb kormány a terület “revitalizációját és fejlesztését” emlegeti a 99 éves ingyenes bérletért cserében, amelynek a lejáratát követően a terület az amerikaiak tulajdonába megy át.

Itt csak csendesen jegyezzük meg, hogy ha az amerikaiak minden területet megkapnának, amelyet az utóbbi húsz-huszonöt évben szétbombáztak, akkor a világ számos országában jelentősen fokozni tudnák a jelenlétüket.

Az ellenzéki vezető szerint a szerb kormány azért adja át a kiszemelt területet át a külföldieknek, hogy ott újabb “Belgrádi Víziváros” (Belgrade Waterfront 2) épüljön, mert hogy Goran Vesić mást sem tud csinálni, mint hogy más tulajdonát osztogatja.

Ćuta egy nappal ezelőtt arról beszélt, hogy a lerombolt épületek helyén netalán szállodák épültek volna, most viszont lakóépületeket emlegetett, bár ha jobban belegondolunk, bizonyos értelemben a szállodák is lakóépületek, amelyek gyakran váltogatják a lakóikat.

A kormány nem tagad, hanem büszkén vállalja

Ha valaki azt várta, hogy a “hazafias szerb kormány” tagad, és kézzel-lábbal tiltakozik az inszinuáció ellen, azt ki kell ábrándítanunk, ilyesmiről szó sincs, mert, mint ahogy az Aleksandar Vučić szerb elnök szűkebb köréhez tartozó építési miniszter fogalmazott, feltételezése szerint “abban mindenki egyetért, hogy a romoknak a következő 25 évben nem kell ott állniuk csak ezért, hogy Aleksandar Jovanović Ćuta boldog legyen.

A szóhasználatból sejteni lehet, hogy ez nem Vesić saját gondolata, mert hogy a kormányzati térfélen egyetlen domináns gondolat létezik, és ha annak netalán bármi ellentmond, akkor az említett axióma automatikusan életbe lép. Bizonyára nem állunk messze az igazságtól azzal a feltételezéssel, hogy Vesić kész szöveget kapott, amelyet csak ki kellett tennie a Facebookra.

Preletac

Goran Vesic tárgyalja le a vezérkarral kapcsolatos javaslatokat, Vučić egyik bizalmasa (Forrás: Screenshot, Tanjug)

De Goran Vesić – aki sokáig volt Belgrád alpolgármestere – nem csak írt, vagy éppenséggel nem írt – hanem beszélt is, amivel aztán végképp megerősítette a kormányzati szándékot, amely szerint a 2005 óta műemléknek számító romokat, gondolkodás nélkül eltakarítják, ha találnak olyan megoldást, ami semmibe sem kerül.

Az ügyvivő építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter a Tanjug szerbiai állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a romok már 25 éve ott állnak ahol, és még senkinek sem jutott eszébe, vagy ha eszébe is jutott, nem kezdett bele az eltakarításukba, pedig azok a Szerbia elleni 1999-es agresszióra és bombázásra emlékeztetnek. Meg másra is.

A volt tárcavezető – valószínű, hogy találnak neki valamilyen helyet a következő kormányban is – úgy nyilatkozott, hogy a kabinetnek, amelynek a tagja, nem áll szándékában, hogy a következő huszonöt évben is ezeket a romokat nézze.

Goran Vesić ezért mindenkihez – vagyis urbi et orbi – azzal a kéréssel fordult, hogy üljön le a szerb kormánnyal tárgyalni, ha bármilyen konkrét ötlete van, és üzletembereket is tud biztosítani ahhoz, hogy pénzt fektessenek a szóban forgó lokációba.

Mindebből az derül ki, hogy a szerbek nem saját zsebből akarják eltakarítani a romokat a Belgrád egyik legjobb lokációjának számító területről, inkább 99 éves ingyenes bérletbe adják, a következő évszázadban úgyis lesz néhány háború, amely jó táptalaja lehet egy újabb államosításnak vagy konfiskációnak. Aki megéri, írja majd meg egy hozzászólásban!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava