Connect with us

Bosznia

Az USA újabb lépéseket tett Milorad Dodik pénzügyi ellehetetlenítése érdekében

Az Egyesült Államok az USA-ban lévő vagyon befagyasztása mellett egy régi bevált eszközt, a „Regulation on material support” vagyis az anyagi támogatásra vonatkozó szabályozási rezsimet is alkalmazza Bosznia-Hercegovinában. Utóbbi lényegében azt jelenti, hogy az USA pénzügyminisztérium szankciókkal sújthat a jövőben minden olyan személyt és szervezetet, akik a fekete listára helyezett szereplők és azok érdekeltségei által folytatott pénzügyi tevékenységet lehetővé teszik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Anna Morris (balra) Jasmina Selmiovićnál, a szarajevói központi bank igazgatójánál tett látogatása során pénzügyileg meghackelték
Anna Morris (balra) Jasmina Selmiovićnál, a szarajevói központi bank igazgatójánál tett látogatása során (Forrás: X platform, sz USA szarajevói nagykövetsége)
A cikk meghallgatása

Anna Morris, az USA pénzügyminiszter helyettese még márciusban nyilatkozott Szarajevóban arról, hogy az USA újfajta szankciós nyomásgyakorlásra készül a daytoni békét veszélyeztető boszniai politikai szereplőkkel szemben. Egy hónappal később több boszniai bank felmondta a Milorad Dodik gyerekeinek tulajdonában lévő cégek számláit, így Igor és Gorica Dodik új bankot kereshet a pénzének. A fokozódó amerikai nyomásgyakorlás mögött vélhetően Milorad Dodik azon kijelentése áll, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök banjalukai látogatásakor megerősítette, hogy az entitási vagyonelemek állami tulajdonúvá nyilvánítása esetén a szerb entitás vezetése kinyilvánítja a Republika Srpska függetlenséget.

Egy lépésből adott mattot

Anna Morris, az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmus-finanszírozás és gazdasági bűncselekmények elleni fellépésért felelős helyettese (U.S. Department of Treasury Acting Assistant Secretary for Terrorist Financing and Financial Crimes) március 7-én egynapos látogatásra érkezett Szarajevóba, ahol Jasmina Selmiovićtyal, a szarajevói központi bank igazgatójával egyeztetett további amerikai szankciók életbe léptetéséről, és azok várható gazdasági hatásairól.

A látogatás lényegében teljesen elkerülte a helyi sajtó figyelmét, azonban annak következményeként a minap robbant az első bomba. A Capital.ba hírportál közölte, hogy a Bajram, vagyis a ramadan alatti böjt megtörésének ünnepnapján több boszniai pénzintézet befagyasztott egyes folyószámlákat, amelyek Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének két gyerekéhez, Igor Dodikhoz és Gorica Dodikhoz köthetők.

A számlák befagyasztása lényegében azt jelenti, hogy az érintett bankok megkérték Igort és Goricát, helyesebben azok érintett vállalkozásait, hogy vigyék a pénzüket máshová.

Az amerikai diplomácia nyugat-balkáni érdekérvényesítő képeségét temető olvasók kedvéért röviden érdemes megjegyezni, hogy Morris egy lépésből, helyesebben egy tárgyalásnak titulált nyomásgyakorlásból adott mattot, ugyanis a boszniai nemzeti bankban tett látogatása után az USA pénzügyminisztériumának nem kellett szankciók életbeléptetéséről határoznia.

A koreográfia kapcsán nem tisztünk latolgatásokba bocsátkozni, azonban nem zárható ki, hogy Anna Morris március eleji látogatása egyfajta figyelmeztetés volt Dodik és támogatói részére, akik azt követően sem hagytak fel a szecessziós politikai ideológia artikulálásával.

Aki segít, listára kerül

Bár a rendelkezésre álló információk szerint Morris nem egyeztetett közvetlenül bankvezérekkel, azonban az megerősítést nyert, hogy az ominózus március 7-i látogatás során Jasmina Selmiovićtyal a boszniai központi bank elnökével tárgyalt. A korábbi években életbe léptetett szankciók kapcsán a boszniai szerb politikai vezetés rendre kifejtette, hogy személyükben egyáltalán nem érintette őket, mert amerikai pénzügyi érdekeltségük nincs, és nem terveztek oda utazni.

Ennek eredményeként várható volt, hogy az amerikai pénzügyminisztériumnak valamilyen hatékonyabb eszközt kell, hogy élesítsen a Dodikkal szembeni nyomásgyakorlás növelése érdekében.

Nőnapi borozgatás

Egy nőnapi borozgatás alkalmával Anna Morris örömmel találkozott azokkal a nőkkel, akik vezető szerepet játszhatnak Bosznia-Hercegovina gazdasági fejlődésében (Forrás: X platform, amerikai nagykövetség)

A Selmiovićtyal való tárgyalást követően Morris rövid nyilatkozatot adott, amiben kiemelte, hogy a terrorizmus finanszírozás és a korrupció elleni fellépés mellett a legfontosabb céljuk, hogy a Daytoni Egyezmény megsértésére felhívó politikai retorikát visszaszorítsák a boszniai közéletben.

Így a szokásosnak mondható szankciók, mint a beutazási tilalom és az USA-ban lévő vagyon befagyasztása mellett egy régi bevált eszközt, a „Regulation on material support”, vagyis az anyagi támogatásra vonatkozó szabályozási rezsimet is alkalmazni fogják Bosznia-Hercegovinában. Utóbbi lényegében azt jelenti, hogy az USA pénzügyminisztérium szankciókkal sújthat a jövőben minden olyan személyt és szervezetet, akik a fekete listára helyezett szereplők és azok érdekeltségei által folytatott pénzügyi tevékenységet lehetővé teszik.

Ennek alapján egy egyszerű banki tranzakció is elégséges ahhoz, hogy egy boszniai pénzintézetet az USA kizárjon a Swift fizetési rendszerből, vagy más korlátozások alá helyezzen.

Morris ehhez kötődően elmondta, hogy ez nem automatikusan zajlik, hanem pusztán egy lehetőség, amit a jövőben megfontolnak. Azt azonban indokoltnak érezte, hogy személyesen tudatosítsa a boszniai központi bank vezetőiben, hogy készek élni ezzel a lehetőséggel.

A cégekre mentek rá pénzügyileg

A Morris által beharangozott amerikai reakciótól való félelem első áldozata Gorica Dodik „Szerb Ház” (Srpska Kuća) nevű humanitárius célokra szervezett alapítványa lett, aminek még március közepén felmondta a számlavezető bank a szolgáltatásnyújtást.

Ezt követően majd egy hónapot kellett várni a számlafelmondási hullámra. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy Dodik nagy lendületet kapott Orbán Viktor magyar miniszterelnök április 6-i banjalukai látogatásakor, és a zsebében érezve a marsallbotot, valamint az 55 milliárd forintnyi magyar beruházást, a magyar miniszterelnök kitüntetésekor tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy amennyiben a boszniai Szerb Köztársaság entitási vagyonelemeiről a nyugati hatalmak úgy határoznak, hogy afelett a központi államhatalom bír tulajdonjoggal, akkor ő és a szerb entitás vezetői készen állnak, hogy azonnal döntést hozzanak a szerb terület függetlenségéről.

Vélhetően utóbbi megjegyzés csapta ki a szarajevói USA-nagykövetség illetékeseinél a biztosítékot, akik nyomást gyakoroltak azokra a boszniai bankokra, amelyek Dodik gyermekeinek a tulajdonában lévő cégek számláit vezetik.

A Capital információi szerint a Gorica Dodik tulajdonában lévő banjalukai Restoran Agape, az Igor Dodik és Mirko Dobrić nevéhez köthető FruitEco, valamint az Igor Dodik által tulajdonolt Agro Voće és Global Liberty cégek számláit függesztették fel, és szólították fel a tulajdonosokat, hogy a pénzüket utalják át más számlákra.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


12
Az Egyesült Államok nyomást gyakorol a boszniai bankokra Milorad Dodik pénzügyi ellehetetlenítése érdekében

Indokolt-e az USA szankciós politikája a boszniai szerb politikusokkal szemben?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékEgy lépésből adott mattotAki segít, listára kerülA cégekre mentek rá pénzügyilegMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava