Connect with us

Szerbia

Trump veje megerősítette, hogy Belgrádban építene, mi lesz veled Rákosrendező?

Egy másik ismerős beruházó is színre léphet, miután a NY Times szerint Kushner végül biztosította a 2 milliárd dolláros összeget a szaúd-arábiai szuverén vagyonalapból, valamint további több százmillió dollárt – most tessék figyelni! – az Egyesült Arab Emírségek és Katar vagyonalapjaitól. Az Egyesült Arab Emírségek, amelyet MBZ (Mohamed bin Zayed) sejk irányít, aki Aleksandar Vučić nagy barátja, és számos balkáni, de főleg szerbiai projekt finanszírozója, nyilván nem véletlenül tűnik fel a színen…

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

LÁTVÁNYTERV: Jared Kushner megerősítette, hogy Belgrádban is építene
LÁTVÁNYTERV: Jared Kushner megerősítette, hogy Belgrádban (is) építene. A háttérben látható harmadik magas épület ma is létezik, az a Beograđanka, hivatalos nevén a Belgrád Palota (Forrás: X platform, Jared Kushner)
A cikk meghallgatása

Jared Kushner az X platformon tette közzé azokat a látványterveket, amelyek a belgrádi projektekkel és az albán tengerparttal kapcsolatosak. Kushner úgy fogalmazott, hogy örömmel oszt meg néhány korai tervezési képet, amelyek ezekre a fejlesztési projektekre vonatkoznak. Az nem világos, hogy a “beismerésnek” van-e köze a belgrádi vezérkar épületei körül kialakult botrányhoz, vagy éppenséggel véletlen egybeesésről van szó, de véletlenekben a BALK részéről nem nagyon hiszünk. Ez minden esetre mémileg magyarázatot adhat arra, hogy miért állt meg az antalyai diplomáciai fórumról hazafelé tartva a magyar miniszterelnök Belgrádban. Már akkor feltételeztük, hogy a Vučić-Orbán találkozónak köze lehetett a magyar miniszterelnök akkor még csak tervezett amerikai útjához, amely során Orbán Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott.

Belgrádban (is) épít Trump családja

Jared Kushner nem X-függő, havonta csak néhány bejegyzést tesz közzé a saját csatornáján, most viszont megosztott néhány fotót azzal kapcsolatban, hogy mit is terveznek Belgrádban és ezzel párhuzamosan az albán tengerparton, az utóbbiról a tervek szerint egy következő cikkünkben szólunk.

Valamikor régen így nézett ki a jugoszláv (szerb) vezérkar páros épülete...

Valamikor régen így nézett ki a jugoszláv (szerb) vezérkar páros épülete (Forrás: X platform)

Ezzel megerősítette azokat a híreket, hogy a Kushner család több beruházást is tervez a Balkánon, például a szerbiai (kis-jugoszláv) vezérkar 1999-ben szétbombázott épületének a helyén.

A liberális New York Times azt írja, hogy a jelek szerint Jared Kushner balkáni tervei részben a Donald Trump kormányzása alatt kiépített kapcsolatokból fakadtak, a balkáni jelenlét pedig “a legújabb példa arra, hogy a volt elnök családja külföldön üzletel, miközben Donald Trump igyekszik visszatérni a Fehér Házba”.

A balkáni viszonyokat jól ismerők számára feltűnik még egy ismerős figura, a NY Times szerint Kushner, aki a Fehér Ház magas rangú tisztségviselője volt, elmondta, hogy az üzleteken Richard Grenell-lel dolgozott együtt, aki rövid ideig az amerikai hírszerzés megbízott igazgatója is volt a trumpi időkben, valamint németországi nagykövetként is fungált, onnan nyergelt át a balkáni különmegbízotti pozícióba.

Az sem mellékes körülmény, hogy a szerb elnök egy évvel ezelőtt az államiság napja alkalmából kitüntette az amerikai politikust, Aleksandar Vučić akkor elmondta, hogy ő személyesen döntött arról, hogy Grenellt felplecsnizzék.

A BALK akkor azt írta, hogy rossznyelvek szerint az amerikai politikus semmit sem tesz ingyen, vagyis “nem térítésmentesen” lobbizik Szerbiának. Akkor azt is megjegyeztük, hogy Grenell állítólag korábban megígérte a szerb elnöknek, hogy amerikai segédlettel építik újra a szerb védelmi minisztérium és a szerb vezérkar 1999-ben NATO-bombákkal megszórt épületkettősét.

Szállodát és lakásokat építenek

Jared Kushner bejelentése világossá tette, hogy komoly előkészületek folynak a belgrádi projektet illetően, egy interjúban viszont elmondta, hogy még nem történt meg az üzletek véglegesítése, így az is lehet, hogy nem fognak létrejönni, de hozzátette, hogy keményen dolgoznak, és elég közel vannak a célhoz.

Tegnapi cikkünkben arról írtunk, hogy még mások előtt is nyitva áll az ajtó, miután Goran Vesić szerbiai ügyvivő építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter azt a kérést terjesztette elő urbi et orbi, hogy jelentkezzen a szerb kormánynál az, akinek bármilyen konkrét ötlete van, és üzletembereket is tud biztosítani ahhoz, hogy pénzt fektessenek a szóban forgó lokációba.

Az utóbbi napokban volt némi bizonytalanság akörül, hogy szálloda vagy lakóingatlan épül-e a 2005-től műemléknek számító vezérkar épületeinek helyén, nos, a New York Times eloszlatta az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot, mivel megírta, hogy egy tervezett luxusszállodáról, és 1500 lakóegységről van szó, de épül egy múzeum is. Ezeket az információkat a Kushner család érintett cége hozta nyilvánosságra, de itt megemlítésre került egy meg nem nevezett szerbiai parlamenti képviselő is.

Miután szerb állami tulajdonban lévő földterületekről van szó, az ügy jelenleg ott tart, hogy kormányközi megállapodást kell kötni a külföldi kormányokkal, vagyis a belgrádi és a tiranai kabinettel, az utóbbival természetesen az albániai befektetéseket illetően, ami nyilván gyorsabban menne, ha Trump kerülne elnöki pozícióba.

...a jövőben így nézne ki,  ha az amerikaiak építenék újra

…a jövőben így nézne ki, ha az amerikaiak revitalizálnák a területet

A New York-i liberális lap összefoglalója szerint Trump veje saját befektetési cégén, az Affinity Partnersen keresztül venne részt a projektekben, a 2 milliárd dolláros befektetési összeg többek között a szaúd-arábiai állami befektetési alaptól származna más külföldi pénzek mellett. Az Affinity Partners egyik illetékese szerint egyelőre még nem dőlt el, hogy a szaúdi pénzeszközök részt vehetnek-e a Jared Kushner által fontolgatott balkáni projektekben.

Jared Kushner azután hozta létre befektetési cégét, hogy otthagyta fehér házi főtanácsadói állását. Kihasználta a közel-keleti kormányzati tárgyalásokon kiépített kapcsolatait, amelyek közé tartozott a Mohammed bin Szalmán koronaherceggel, Szaúd-Arábia tényleges uralkodójával való szoros kapcsolata is.

Egy másik ismerős beruházó is színre léphet, miután a NY Times szerint Kushner végül biztosította a 2 milliárd dolláros összeget a szaúd-arábiai szuverén vagyonalapból, valamint további több százmillió dollárt – most tessék figyelni! – az Egyesült Arab Emírségek és Katar vagyonalapjaitól, de eddig állítólag kevés nyilvános lépést tett annak érdekében, hogy ténylegesen befektesse ennek a pénznek a nagy részét.

Az Egyesült Arab Emírségek, amelyet MBZ (Mohammed bin Zayed) sejk irányít, aki Aleksandar Vučić nagy barátja, és számos balkáni, de főleg szerbiai projekt finanszírozója, nyilván nem véletlenül tűnik fel a színen a Balkánt, főleg pedig Szerbiát illetően, hiszen Oroszországgal is jó kapcsolatokat ápol, és itt a kör többé-kevésbé bezárul.

A már említett Richard Grenell is értékes kapcsolatokra tett szert, amíg amerikai kormánytisztségeket töltött be, köztük olyanokat, amelyek a jelek szerint a Kushner-csapat számára a balkáni befektetésekhez adtak ösztönzést, ami teljesen egybevág a szerb elnök korábbi nyilatkozataival, amelyek szerint az amerikaiakkal közösen oldják meg a vezérkari épületekkel kapcsolatos ügyeket.

A Trump-kormányzatban töltött ideje alatt Grenell a Szerbia és Koszovó közötti viták megoldásán dolgozott, aminek az eredménye az úgynevezett Washingtoni Szerződés aláírása lett, ezt Trump egy négy évvel ezelőtti választási gyűlésen úgy foglalt össze, hogy a szerbek és az albánok ölelgetik egymást, miután elnöki nagysága leállította a tömeggyilkosságokat, a Nobel-békedíjat azonban nem sikerült begyűjtenie érte, pedig nagyon akarta.

Grenell azt követően is Trump közeli munkatársa maradt, hogy a volt elnök nem kis huzavona árán elhagyta a hivatalát, a nyilvánosság előtt pedig gyakran védelmébe vette védte a volt elnököt, és rendszeresen tartotta a kapcsolatot vele, egyes kiszivárgó hírek szerint Grenell ugyanis abban bízik, hogy külügyminiszter lesz, ha Trump megnyeri az idei elnökválasztásokat, az ezirányú érdeklődését Grenell ugyan tagadta, de előfordult már a politikában, hogy a tagadás a legjobb beismerés.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


30
A budapesti polgármester szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy Mini-Dubaj épüljön Budapesten

Szükség van-e egy ilyen projektre a magyar fővárosban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava