Connect with us

Horvátország

HORVÁT NEMZETBIZTONSÁG: Nincsenek szélsőséges mozgalmak, a terrorizmus veszélye csekély

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Horvátország biztonságos és stabil demokrácia, ahol nem léteznek szélsőséges mozgalmak, amelyek destabilizálhatnák az országot. Ezt hangsúlyozta ötödik alkalommal közzétett éves jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség, a SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija).

A beszámoló szerint tavaly hét horvát állampolgárról derült ki, hogy az Iszlám Állam iraki és szíriai területén tartózkodott. Öt nőről és két férfiról van szó, utóbbiak a terrorista szervezet soraiban is harcoltak, és nem hivatalos források szerint mindketten el is estek.

Gyerekeket szültek a dzsihadistáknak

A nők közül többen jelenleg a kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felügyelte szíriai menekülttáborokban vannak. Egyesek közülük gyerekeket is szültek Szíriában és Irakban. Pontos hollétük és sorsuk még bizonytalan. A beszámoló szerint az említett személyek nem Horvátországban radikalizálódtak, és nem Horvátországból mentek a Közel- Keletre.

– A SOA 2018-as tevékenységéről szóló jelentés kifejti: Horvátországban a terrorizmus veszélye csekély, de a fenyegetettség az úgynevezett “magányos farkasok” miatt folyamatosan fennáll.

A horvát hírszerző ügynökség figyelmeztetett, hogy a régióban tovább emelkedett azoknak a visszatérőknek a száma, akik korábban csatlakoztak az iraki és a szíriai terrorista szervezetekhez.

Ezer szélsőséges

A legtöbben Horvátország “délkeleti szomszédságából” azaz, Boszniából, Koszovóból, Szerbiából (főleg a Szandzsák vidékről) és Macedóniából léptek be a dzsihadistákhoz: összesen ezren. Közülük többen meghaltak, de vannak olyanok is, akik hazajöttek. Bár az említett országokban börtönnel büntetik a visszatérő harcosokat, a büntetések azonban minimálisak, legfeljebb egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabnak ki rájuk.

Az elítéltek közül sokan már szabadultak vagy hamarosan szabadulnak.

Interneten keres munkatársakat a SOA
A horvát hírszerző ügynökség arra kéri az érdeklődőket, hogy jelentezzenek a titkosszolgálat honlapján közzétett pályázatra. Munkatapasztalatra nincs szükség, de ha mégis van, az nem akadály. A SOA vidéken általában operatív célokra toboroz embereket, az elemzők, az informatikai személyzet és a híraszerzők általában a zágrábi központban dolgoznak.

“Fake news”

A SOA különösen nagy figyelmet szentelt a hamis hírek terjesztésével járó “információs veszélynek” és a Horvátország lejáratására tett kísérleteknek. A tanulmány megemlítette, hogy a médiában és a nyilvános információs térben időről időre hamis és torz hírek jelennek meg. Ezekben Horvátországot, az Európai Uniót (EU) és a NATO-t negatív színben tüntetik fel. A hamis híreknek az a céljuk, hogy megingassák a horvát állami intézmények stabilitását és a regionális környezetet, úgy mutassák be Horvátországot mint az Európai Unió és a NATO hiteltelen tagját.

A horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy évben foglalkozott az Agrokor gazdasági csődjével, a kiberbűnözéssel, a megépítésre váró LNG-terminállal, a szervezett bűnözéssel és a migránsok mozgázásával is. A jelentés szerint nem múlt el a “nagyszerb veszély” sem, amelynek a megtestesítője Vojislav Šešelj csetnikvajda. A SOA aggódik a Bosznia- Hercegovinában élő, államalkotó horvátok, valamint a szerbiai horvát kisebbség sorsa miatt is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava