HORVÁT BÍRÓSÁGOK: Nincs politikai nyomás, viszont sokáig tart az ítélkezés

Olvasási idő: 2 perc

Ivan Turudić, a zágrábi megyei bíróság elnöke úgy nyilatkozott, hogy Horvátországban már nem nehezedik politikai nyomás a bírákra, legalábbis nem a pártok és a politikusok részéről. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet felhívni a bíróságok elnökét, és azt kérni tőlük, hogy ítéljenek el vagy mentsenek fel egy bizonyos személyt.

Azt hiszem, hogy előre léptünk a politikai kultúra terén. Erre már nincs példa, mindenki óvatos ezen a téren. Nagyobbnak látom a közvélemény nyomását, ami aztán néha politikai nyomássá alakul át.

A zágrábi megyei bíróság elnöke a CNN-hez közeli N1 televízió horvátországi adásának nyilatkozva úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatás terén uralkodó helyzet megítélése nem jó, és ennek az az oka, hogy sokáig tart az ítélkezés. Turudić azt követően beszélt erről, hogy az Európai Bizottság nemrég közzétett országjelentésében bírálta a horvát ítélkezési gyakorlatot és az igazságszolgáltatás területén jelentkező korrupciót.

Biztosan vannak tiszteségtelen emberek
HORVÁT BÍRÓSÁGOK: Nincs politikai nyomás, viszont sokáig tart az ítélkezés HORVÁT BÍRÓSÁGOK: Nincs politikai nyomás, viszont sokáig tart az ítélkezés Ivan Turudi   300x217“A helyzet egyszerűen szólva nem jó. 1991 óta vagyok bíró, de azt hiszem, hogy a megtítélés soha nem volt rosszabb, mint most, még akkor sem, amikor kétszer ennyi megoldatlan ügy volt. Véleményem szerint a közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy túl sokáig tart az ítélkezés. Biztosan vannak tisztességtelen emberek a bírák, az ügyészek, az ügyvédek és a rendőrök között, de azt hiszem az elsődleges probléma nem az igazságszolgáltatásban tapasztalható korrupció, hanem az eljárások elhúzódása.”

Évtizedekig tartó perek

Ivan Turudić, aki visszalépéséig a horvát legfelsőbb bíróság elnöki tisztségének várományosa volt, kiemelte: mindenki azon a véleményen van, hogy a tíz, tizenöt vagy húsz évig tartó ítélkezési gyakorlat rossz, mert az ügyek elévülhetnek. Elmondása szerint két olyan eset is van, amelyben már 22 éve tart az ítélkezés. A zágrábi megyei bíróság elnöke szerint ez az állam és a jogállamiság veresége.

Álláspontja szerint a problémák azonban nem a tárgyalóteremben kezdődnek, hanem már az egyetemeken. A diákok úgy fejezik be a jogi egyetemet, hogy egyetlen tárgyalást sem néztek végig – konstatálta Turudić.

A megyei bíróságon már tíz éve egyetlen gyakornokot sem láttunk, ez már önmagában abszurdum.

Turudić azt mondta, hogy a bírák vagyonbevallásának közzététele az “Önök kérték” műsorhoz hasonlít. Ezzel szerinte a bíróságokat a szórakoztató ipar részévé teszik. Turudić megjegyezte, hogy a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) bírájaként igencsak szigorú ellenőrzésen esik át, ezért vagyonbevallásának közzétételével populista követeléseknek tesz eleget.HORVÁT BÍRÓSÁGOK: Nincs politikai nyomás, viszont sokáig tart az ítélkezés HORVÁT BÍRÓSÁGOK: Nincs politikai nyomás, viszont sokáig tart az ítélkezés balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!