Connect with us

Horvátország

HORVÁT BÍRÓSÁGOK: Nincs politikai nyomás, viszont sokáig tart az ítélkezés

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ivan Turudić Zagreb Hrvatska
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Ivan Turudić, a zágrábi megyei bíróság elnöke úgy nyilatkozott, hogy Horvátországban már nem nehezedik politikai nyomás a bírákra, legalábbis nem a pártok és a politikusok részéről. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet felhívni a bíróságok elnökét, és azt kérni tőlük, hogy ítéljenek el vagy mentsenek fel egy bizonyos személyt.

– Azt hiszem, hogy előre léptünk a politikai kultúra terén. Erre már nincs példa, mindenki óvatos ezen a téren. Nagyobbnak látom a közvélemény nyomását, ami aztán néha politikai nyomássá alakul át.

A zágrábi megyei bíróság elnöke a CNN-hez közeli N1 horvátországi adásának nyilatkozva úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatás terén uralkodó helyzet megítélése nem jó, és ennek az az oka, hogy sokáig tart az ítélkezés. Turudić azt követően beszélt erről, hogy az Európai Bizottság nemrég közzétett országjelentésében bírálta a horvát ítélkezési gyakorlatot és az igazságszolgáltatás területén jelentkező korrupciót.

Biztosan vannak tiszteségtelen emberek
Ivan Turudić„A helyzet egyszerűen szólva nem jó. 1991 óta vagyok bíró, de azt hiszem, hogy a megtítélés soha nem volt rosszabb, mint most, még akkor sem, amikor kétszer ennyi megoldatlan ügy volt. Véleményem szerint a közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy túl sokáig tart az ítélkezés. Biztosan vannak tisztességtelen emberek a bírák, az ügyészek, az ügyvédek és a rendőrök között, de azt hiszem az elsődleges probléma nem az igazságszolgáltatásban tapasztalható korrupció, hanem az eljárások elhúzódása.”

Évtizedekig tartó perek

Ivan Turudić, aki visszalépéséig a horvát legfelsőbb bíróság elnöki tisztségének várományosa volt, kiemelte: mindenki azon a véleményen van, hogy a tíz, tizenöt vagy húsz évig tartó ítélkezési gyakorlat rossz, mert az ügyek elévülhetnek. Elmondása szerint két olyan eset is van, amelyben már 22 éve tart az ítélkezés. A zágrábi megyei bíróság elnöke szerint ez az állam és a jogállamiság veresége.

Álláspontja szerint a problémák azonban nem a tárgyalóteremben kezdődnek, hanem már az egyetemeken. A diákok úgy fejezik be a jogi egyetemet, hogy egyetlen tárgyalást sem néztek végig – konstatálta Turudić.

– A megyei bíróságon már tíz éve egyetlen gyakornokot sem láttunk, ez már önmagában abszurdum.

Turudić azt mondta, hogy a bírák vagyonbevallásának közzététele az „Önök kérték” műsorhoz hasonlít. Ezzel szerinte a bíróságokat a szórakoztató ipar részévé teszik. Turudić megjegyezte, hogy a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) bírájaként igencsak szigorú ellenőrzésen esik át, ezért vagyonbevallásának közzétételével populista követeléseknek tesz eleget.

Horvátország

SZLAVÓNORSZÁG: Hétvégi csipetkék „öreganyám gerendájáról” és egyéb furcsaságokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csipetke, gerenda, zöld
Babagerenda (Babina Greda) Horvátország egyik legnagyobb faluja, az onnan származó fehér lovak a "bijelci" nevet viselik (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A tapasztalat azt mutatja, hogy az aki nem tud egy csipetkét lazítani, az nem sok jóra számíthat az életben. A szakadatlan görcsöléstől ragad rá mindenféle nyavalya, akármilyen „egészséges” életmódnak hódol is különben. Einstein után szabadon: sokkal olcsóbb és kellemesebb pár sört legurítani a haverokkal a sarki kocsmában, mint pszichiáterhez járni. A BALK a technológia jelen fejlettségi állapotából következően még nem tud megfelelő alkoholos italokkal szolgálni kedves olvasótáborának, viszont annyit megtehetünk, hogy alkalomadtán némi komolytalansággal tegyük vidámabbá a hétvégét.

Eszéki napilap Kínában

A furcsaságok között előkelő helyen szerepel, hogy a nemrégiben az eszéki Glas Slavonije (Szlavónia Hangja) napilap kínai tudósítója Ina Stašević a pekingi China Daily napilap szerkesztőinek bemutatta a regionális horvát napilapot, a jövőbeni együttműködés reményében.

Bármennyire furcsának tűnik is a hír, mégsem nélkülöz minden logikát, mert az Eszéki Egyetem már évek óta jó kapcsolatokat ápol a Huaweijel, és a szlavóniai üzletemberek is már egy ideje próbálkoznak a kínai piacon, például az eszéki sörgyár, vagy a Žito élelmiszeripari kombinát.

csipetke zöld gerenda

Az APM Terminals és a helyi Energia Naturalis (ENNA Logic) vállalat megkapta a koncessziót a fiumei konténerterminál kiépítésére (Forrás:
WorldCargo News)

Ha már Szlavónországnál tartunk, a vukovári gázmogul, Pavao Vujnovac Energia naturalis (ENNA) csoportosulása megkezdte az előkészületeket a tőzsdei bejegyzésre.

Hogy melyik tőzsdéről van szó, pillanatnyilag még nem tudni, de egyes híresztelések szerint akár a Zágrábi Tőzsdén is jegyezhetik az ENNA részvényeit, ami jelentős mértékben megnövelhetné a nem túl jelentős horvát tőzsde forgalmát, lévén hogy az ENNA meghirdetett befektetései meghaladják az egy milliárd eurót.

A vállalat jelentős projekteket fejleszt a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és geotermikus energia szegmensében, de folytatódnak a vasúti teherszállításon és a kikötőkön keresztül történő szállítás és logisztika fejlesztésébe történő beruházások is, különösen a stratégiailag fontos Rijeka Gateway projekt révén, amelynek célja, hogy Fiume új közép-európai logisztikai csomóponttá és az Adria legfontosabb konténertermináljává váljon.

Öreganyám gerendája

A nyári székhelyemhez képest a szomszédos faluban, Babina Gredában – szó szerint fordításban Öreganyám gerendája, -magyarul pedig Babagerenda, de valójában a greda jelentése itt nem gerenda, hanem a környezetéhez képest magasabban fekvő területet jelenti – az ENNA Geo húsz év után feltámasztotta az itt található termálvizes furatokat.

csipetke, gerenda

Az elmondottak „képi nyelvre” lefordítva (Forrás: Županjac.net)

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint az ENNA Geo szakértői négy hónapos, időjárási és egyéb problémákkal való küzdelem után biztonságos munkaterületet készítettek elő a hidrodinamikai mérésekhez a Babina Greda 1 furatnál, Nikola Legčević projektmenedzser pedig megerősítette a mező nagy geotermikus potenciálját.

A HINA ugyan nem tért ki erre, de mi azzal bővítjük ki az információt, hogy a tulajdonképpeni nagy durranás a Babina Greda 2 furat, ahol 3,5 kilométeres mélységben 2002-ben 170 fokos termálvizet találtak.

Ez ugyanis kifizetődővé teszi az esetleges, akár 65-80 megawatt teljesítményű geotermális erőmű kiépítését is. A projekt ez idáig azért hevert az íróasztal fiókjában, mert a geotermális erőművek építése roppant drága, és ha nem lenne a jelenlegi európai energiaválság, valószínűleg nem is foglalkoznának vele.

Konkrétan 1 MW költsége 6-8 millió euró körül van, ami azt jelenti, hogy egy 10 MW-os erőmű kiépítése 60-80 millió euróba kerül. Viszont ez megbízható, tiszta energiaforrás és a meleg víz az energiatermelés mellett, tovább hasznosítható, lakossági, vagy gazdasági célokra értsd: lakások, melegházak fűtése. Ha már így elérkeztünk a környezetvédelemhez, leírom azt is, amin már egy ideje morfondírozom.

Zöldek-e a zöldek?

Ahogy múlik az idő, egyre inkább arra a véleményre hajlok, hogy a zöldek politikai pártként leginkább attól zöldek, hogy elképesztő zöldségekkel traktálják az embereket.

Például Németországban csakazértis leállítják az atomerőműveket, de ezerrel hajszolják a szénmel működő hőerőműveket. Meg akarják szüntetni a függőséget az orosz földgáztól, és ennek érdekében kialakítják a függőséget az egyéb helyekről származó, jóval drágább gáztól.

Valahogy senki sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza a tisztelt publikumnak, hogy miután nem rendelkezik számottevő saját energiaforrással, Európa még egy jó ideig külső forrásoktól függ, és a legtöbb amit megtehet, hogy több forrásra támaszkodik.

Ha már a zöldeknél tartunk, hogy fér össze a környezetvédelemmel a háborúság támogatása? Ha belegondolunk és miért ne gondolnánk bele, kevés olyasmi van ami jobban ártana környezetünknek, mint a harci tevékenység.

Elég csak arra gondolni, hogy a francia-belga határ mentén Verdun közelében még mindig – több mint száz évvel az I. világháború után – létezik az úgynevezett „vörös övezet” ahol a talaj annyira szennyezett az elpufogtatott robbanóanyagtól, harci gázoktól, egyéb „finomságoktól”, hogy máig is veszélyesnek számít.

Törődik ezzel Annalena Baerbock? Nem úgy néz ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava