Már Vukovárnál is figyelik a Dunát a budapesti hajókatasztrófát követően

Utolsó módosítás:

A vukovári folyami hatóság a horvát belügyminisztériummal együttműködve megkezdte a keresést a budapesti hajóbalesetben eltűnt személyek után. Felszólítottak minden hajóparancsnokot és csónaktulajdonost, hogy a vízreszállást követően fordítsanak különös figyelmet a Dunára, és értesítsék az illetékes hajózási szerveket, a vukovári rendőrséget vagy a megyei információs központot, ha holttestet látnak a folyóban.

A vukovári folyami hatóság arra kérték a dunai hajózásban résztvevőket, hogy a vízszint emelkedése és a megromlott hajózási feltételek miatt csökkentsék a sebességet a Dunán, tekintettel a magyarországi szerencsétlenségre, amelynek következtében többen meghaltak vagy eltűntek.

A vukovári vízügyi hatóságok felhívták a hajókapitányok, a hajókat üzemeltető vállalatok és a dunai hajózás minden résztvevőjének a figyelmét arra is, hogy a körülményekhez képest válasszák meg a sebességet. Ennek az az oka, hogy utóbbi egy nap alatt megszaporodtak az úszó akadályok, faágak, fatörzsek és más tárgyak a hajózási útvonalakon, és ezek zavarhatják a forgalmat vagy kárt okozhatnak a járművekben.

Migránsok a Dunában

Mindennek különös aktualitást ad, hogy Vukovárnál a hétfő reggeli órákban kisebb méretű dráma játszódott le, amikor a város közelében a Dráva és a Duna torkolatánál a horvát rendőrök 16 migráns mentésébe kezdtek. A migránsok Szerbiából próbáltak meg átkelni Horvátországba a megáradt folyón.

Reggel fél ötkor a horvát rendőrséghez idegen nyelvű bejelentés érkezett, majd ezt követően a pélmonostori és a dályai folyamőrség tagjai akcióba léptek, és egy elöntött erdős területen migránsokra bukkantak, akik a lelógó faágakban kapaszkodva tartották meg magukat az erős sodrású folyóban.

A horvát folyamőrség tagjai minden migránst kiemeltek a Dunából, és két hajón helyezték el őket, tizenkettőt az egyiken, a további négyet pedig a másikon.

Egy cruiser majdnem katasztrófát okozott
A mentés azonban ezzel nem fejeződött be, mert a Dunán feltűnt egy sétahajó, amely hatalmas hullámokat keltett, és emiatt a víz behatol abba rendőrségi járműbe, amelyben a tizenkét migránst tartózkodott. A hajó félig elsüllyedt, de a horvát folyamőrök a vízbe ugrottak, és kimentették a folyóba esett migránsokat. A részleges kihűlésen kívül a migránsoknak más bajuk nem esett, a félig elsüllyedt járőrhajót pedig sikerült kiemelni a folyóból.

Zoran Kon, az eszéki rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy senkit sem kellett kórházba szállítani, és az eset minden résztvevője jól van, a rendőrség pedig a történteket követően megkezdte a bűnügyi vizsgálatot annak kiderítése érdekében, hogy a migránsok miként lépték át a határt. A tényállás megállapítását követően a horvát idegenrendészeti törvényekkel összhangban intézkednek velük szemben. (Jutarnji)Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!