Connect with us

Szerb Köztársaság

Dodik megrajzolta Nagy-Szerbia határait a Szputnyiknak nyilatkozva

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szputnyik Nagy-Szerbia
A Szputnyiknak adott interjúban Milorad Dodik felrajzolta Nagy-Szerbia határait, vagyis előadta, hogy ő miként képzeli el a "szerb világot"
A cikk meghallgatása

A hamarosan Moszkvába látogató Milorad Dodik több, mint egy órás interjút adott a Szputnyik orosz hírügynökség szerbiai portáljának. A boszniai szerb entitás vezetője úgy nyilatkozott, hogy egységes szerb államot szeretne Koszovóval és Montenegróval, lehetőleg még/már ebben a században. Tekintettel arra, hogy a század elején vagyunk, előfordulhat, hogy Dodik nem éri meg álmai beteljesedését. Nem Dodik az első szerb politikus, aki ilyen elképzeléseket vázolt fel, korábban ezt megtette Aleksandar Vulin, a szerb polgári titkosszolgálat jelenlegi igazgatója, Aleksandar Vulin is a “szerb világ” felemlegetésével.

Mi az ördögöt keresnek Boszniában?

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke úgy véli, hogy a szerbeknek még ebben a században egyetlen államot kell alkotniuk, amely Szerbiából, Koszovó és Metóhiából (szerb szóhasználat), a Szerb Köztársaságból és Montenegróból áll.

A boszniai szerbek vezetője azt mondta, hogy ezt demokratikus eszközökkel és politikai lépésekkel kell megvalósítani, nem pedig háborúval, de a nehezét a következő nemzedékre hagyta.

– Én azt mondom, hogy ebben a században, és ezt hagyhatjuk a jövő nemzedékekre

– mutatott rá Dodik a Szputnyiknak adott interjúban, leszögezve, hogy a szerbeknek nem áll szándékukban, hogy háborúzzanak, viszont azt sem engedik meg, hogy bárki eltapossa őket.

– Ezért támogatom azt az erőt, amelyet Szerbia az utóbbi időben kiépített katonai, politikai, gazdasági és pénzügyi téren. Azt pedig senki sem vitathatja el, hogy Vučić nyitottá tette Szerbiát, más polcon helyezte el, mint ahol 10-15 évvel ezelőtt volt

– vélte a boszniai szerbek vezetője, aki a szerb elnök szövetségesének tartja magát, beleértve ebbe az egységbe a szerb ortodox egyházat is.

Szputnyik

Dodik moszkvai útja előtt adott interjút a Szputnyiknak (Forrás: Szputnyik)

– Nekünk viszont azt meg kell tennünk, Vučićnak és nekem, a pátriárkának és még sokan másoknak, hogy leülünk és egy összszerb száboron (össznépi gyűlésen) kimondjuk, hogy egységes országot akarunk

– jelentette ki Dodik, aki úgy nyilatkozott, hogy nem is tudja, hogy mi az ördögöt keresnek Bosznia-Hercegovinában, szerinte ugyanis ez inkább egy rossz álom, és nem a valóság.

A boszniai szerbek vezetője még egyszer rámutatott az össznépi gyűlés összehívásának fontosságára, amelyen a szerb értelmiségiek, politikusok, egyházi vezetők, és mindenki, aki számít, kimondaná, hogy az egységes szerb néphez tartozik.

Egy német nem parancsol neki

A boszniai szerb elnök úgy fogalmazott, hogy Milorad Dodikkal ​​még sokáig számolni kell.

– Börtönbe zárnak, mert nem tiszteli (Christian) Schmidtet – hát én kozarai kölyök vagyok, engem úgy neveltek, hogy féljek a németektől és az usztasáktól. És most idejön a fasizmus egyik támogatója, mint amilyen ez a Schmidt, hogy mondjon nekem valamit. Hát nem tud!

– jelentette ki a legfőbb boszniai szerb, aki ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a német politikus nem a Daytoni szerződés szellemében lett a nemzetközi közösség boszniai főképviselője. (A Kozara megemlítése utalás a második világháborúra, amely során ebben a hegységben súlyos harcok folytak a németek és a partizánok között, a Kozarát a volt jugoszláv történetírás a “népfelszabadító háború” egyik legnagyobb csatatereként tartotta számon.)

A Szputnyik “újságírója” az itt következő kérdéssel igyekezet lovat adni Dodik alá, miután aziránt érdeklődött, hogy a boszniai szerb elnök nem tartja-e ízetlen tréfának, hogy egy nem legális főképviselő illegális döntése miatt indult bírósági eljárás ellene.

Dodik elutasította, hogy egy olyan személy, akit nem választott meg a Biztonsági Tanács főmegbízottnak, törvényt hozzon, és azt ráerőltesse az országra, a boszniai szerb elnök szerint törvényeket ugyanis a demokratikus országokban csak a parlament hozhat.

Ehhez hozzátetette, hogy mindeközben őt egy illegális bíróság üldözi, pedig ő a boszniai szerb köztársaság legális elnöke, és azért akarják felelősségre vonni, mert aláírt egy törvényt, amelyet a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje hozott.

Dodik erről hosszasan beszélt, de további részletekkel senkit sem fárasztanánk, bár néha az az érzésünk, hogy amit mond, abban van rendszer.

Kiöntötte a lelkét a Szputnyiknak

A boszniai szerb elnök valamivel később úgy fogalmazott, hogy a boszniai Szerb Köztársaság függetlensége reális alternatíva, és hogy közelednek ahhoz a vonalhoz, amelyet át kell lépni.

Dodik ezt követően hitet tett az Oroszországhoz kötődő barátság mellett, majd a Koszovóval kapcsolatos kérdésre válaszolva megfogalmazta a hitvallását, amely gyakorlatilag a Nagy-Szerbia kijelölését jelenti.

Egyúttal értetlenkedését fejezte ki amiatt, hogy miként lehet Koszovót és Metóhiát (szerb szóhasználat) független állammá nyilvánítani, miközben ugyanezt a jogot megvonják a boszniai Szerb Köztársaságtól.

– Az egyetlen megoldás az, hogy a boszniai Szerb Köztársaság, Szerbia és a szerb területek, Koszovó és Metohija, s természetesen Montenegró visszatérjen a szerb nemzeti testhez, mert kétségtelenül oda tartozik.

Dodik szerint ennek az elképzelésnek a valóra váltása erős szerb nemzeti érdek, ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni, és nem lehet tőle elvonatkoztatni, ugyanakkor nem lehet a szerbeket hibáztatni sem azért, mert nem fogadják el a saját kivégzésüket.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
Milorad Dodik hitet tett egy olyan államalakulat mellett, amely gyakorlatilag Nagy-Szerbia létrehozását jelentené

Létrejöhet-e egy ilyen állam a Balkánon?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava