Connect with us

Szerbia

KELLEMETLENSÉG: Mivel sértette meg a Sziriza vezetője az orosz nagykövetet?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BALOLDAL: Cíprasz üzent, Bocan-Harcsenko válaszolt (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

Az oroszok képtelenek elviselni, hogy valaki agressziónak nevezze az általuk “különleges hadműveletként” emlegetett háborút. Alekszandr Bocan- Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete szombaton kivonult a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tisztújító kongresszusáról, mert a görög baloldali radikális Aléxisz Cíprasz üzenetében valami hasonlót tett. A nagykövet szerint “hamis vádakat hozott fel Oroszország ellen, és rágalmazta a szülőföldjét”, mármint az orosz anyácskát. A világhálón közben nyilvánosságra került a videó, ami miatt az orosz nagykövet “megsértődött”.

Mit mondott a Sziriza vezetője?

Elég nagy volt a titkolózás a videó körül, mára azonban már világossá vált, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy Cíprasz az orosz esztablismentnek nem tetsző módon beszélt Ukrajna lerohanásáról. Bocan- Harcsenko ennek hallatán teljesítette kötelességét, és távozott a kongresszusi teremből.

Aléxisz Cíprasz üzenete vasárnap felkerült a világhálóra, így bárki láthatja, hogy mit mondott a görög radikális baloldali vezető, mi is volt az, amivel megsértette az orosz nagykövet “hivatali önérzetét és nemzeti öntudatát”.



– Napjainkban minden eddiginél jobban fellángolt a háború Európában az Ukrajna elleni illegális orosz invázió miatt, amely ezrek halálát okozta, és több millió embert kényszerített menekülésre

– jelentette ki Cíprasz, aki még mondott valamit az energia- és gazdasági válság súlyosbodásáról, az emberek közötti egyenlőtlenség terjedéséről, illetve az Európa feletti szélsőjobbos uralomról, de az utóbbi témák felemlegetése elvárható egy radikális baloldali vezetőtől, akárcsak az a megközelítés is, hogy minden haladó erőnek fel kell emelnie a hangját, és “békeharcot” kell folytatnia.

A Sziriza vezetője a békeharc okán megemlítette az orosz inváziót is, mint nemkívánatos és felszámolandó jelenséget.

– Mindenekelőtt a békeharc, az illegális orosz invázió leállítása és mindannyiunk visszatérés a diplomáciához

– ezeket nevezte fő feladatnak a görög politikus, ami már végképp sérthette Bocan- Harcsenko “kifinomult orosz igazságérzetét”.

– A válság békés megoldásáért mindenhol a nemzetközi jogot tiszteletben tartva, a kölcsönösen elfogadható megoldások alapján, de az egyoldalú fellépések, és a kettős mérce alkalmazása nélkül kell küzdenünk

– mondta Cíprasz, aki az alább olvasható mondattal viszont Dačićot sérthette meg, de az hogy nézett volna ki, hogy a szerb szocialista vezető kivonul a saját kongresszusáról?

– Csak diplomáciával (kell küzdeni), ami természetesen Koszovó témájára is vonatkozik. Ezen az alapon kell harcolnunk Szerbia európai perspektívájáért

– jelentette ki Cíprasz a barátságosnak szánt üzenetben.

Dačić kellemetlenségnek nevezte

A kongresszus által egyhangúlag újraválasztott Dačić Koszovó esetében úgy gondolja, hogy a békeharcot barikádokkal emelésével is lehet folytatni, bár ez nehezen nevezhető egyértelmű diplomáciai eszköznek, akárhogy is vesszük.

A szocialista politikus egyik legutóbbi nyilatkozata szerint a koszovói szerb területeken emelt úttorlaszok a “legitim politikai harc részét képezik”, merthogy a szerbek azzal a békére legnagyobb veszélyt jelentő Albin Kurti koszovói miniszterelnök ellen küzdenek, aki el akarja őket űzni Koszovóból.

A szerb médiában felmerült a kérdés, hogy “történt-e szabotázs” a Szerbiai Szocialista Párt kongresszusán, amelynek vezetője Ivica Dačić Oroszország nagy barátja, és pártja politikáját is erre a barátságra építi, amennyire ezt a körülmények megengedik, azok viszont most nem az ilyen politizálásnak kedveznek.

Dačić “valamelyest megértette az idők szavát”, és ennek szellemében úgy fogalmazott, hogy “senkit nem akarnak cenzúrázni, hogy Oroszország meg ne haragudjon”.

– Mit tegyek, mondjam azt, hogy nem beszélek többé senkivel sem Európából, hogy Oroszország ne haragudjon? Ez nem reális, ez nem szolgálja az érdekünket

– jelentette ki a szerbiai szocialista vezető, aki egyúttal az ország külügyminisztere is, így az is figyelemre méltó, hogy tett egy lépést a másik irányba is.

Dačić a szerbiai kormánypárti politikusok “médiafészkének és keltetőgépének” számító Pink Televízióban még megjegyezte – mindenféle illúziók eloszlatása végett -, hogy szombaton ugyan “kellemetlenség történt”, de Szerbia ettől függetlenül nem kívánja megrontani baráti viszonyát Oroszországgal és Kínával. Pedig Cíprasz Kínát meg sem említette.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava