Connect with us

Szerbia

HARC: A szerb kormányfő fegyveres összecsapástól tart a szerbek és az albánok között

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 12 19 154356
A szerb miniszterelnök a barikádokon, vagyis a barikádok képe előtt az állami televízió műsorában (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A lassan a szerb héják közé sorolható szerb miniszterelnök attól tart, hogy fegyveres összecsapások alakulnak ki Koszovóban, ahol a szerbek és az albánok néznek farkasszemet egymással. Ana Brnabić a szerbiai állami televízió hétfő (december 19-i) reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy mélyen csalódott a nemzetközi közösségben, és attól tart, hogy a helyzet még inkább elmérgesedik Koszovóban. Az interjú alaphangját a műsorvezető azzal adta meg, hogy most (a szerb kalendárium szerint) Szent Miklós napja van, hideg van, a koszovói szerbek pedig a barikádokon töltik az időt.

Békeharcos, aki háborút vizionál

A pátoszos felvezetőre tromfolva a szerb miniszterelnök megjegyezte, hogy a szerb biztonsági szolgálatok becslése szerint a helyzet az összecsapások és a fegyveres konfliktus szélére sodródott a koszovói szerb területeken.

– Ezek a koszovói és metóhiai szolgálatok értékelései, és mindazoké, akik figyelik, hogy mi folyik ott

– fejtette ki a szerb kormányfő, aki saját állítása szerint az iránt szokott érdeklődni a nyugati illetékeseknél, hogy miként tudják rávenni Albin Kurti (koszovói miniszterelnököt), hogy ne folytassa az olyan incidensek előidézését, amelyek miatt a koszovói szerbek eltorlaszolták az utakat, hogy azzal hívják fel a figyelmet saját helyzetükre.

Brnabić nem először beszél arról, hogy szerinte Brüsszel és Washington csak akkor hallja meg a koszovói szerbek szavát, ha azok úttorlaszokat emelnek, de akkor sem azt hallják ki ebből, amit kellene.

A szerb kormányfő szerint a koszovói szerbek azért építettek barikádokat a Koszovó és Szerbia közötti átkelőkön (szerb részről nem szokás határt emlegetni, mert azzal szentesítenék Koszovó függetlenségét), mert azt akarják elérni, hogy a pristinai kormány tiszteletben tartsa az alapvető emberi jogaikat.

Brnabić álláspontja szerint a Koszovó északi részén élő szerbeknek hasonló volt a céljuk azzal is, hogy november elején kiléptek az állami intézményekből, amivel akkor azt szerették volna elérni, hogy a koszovói fél tartsa be a közel tíz évvel ezelőtt aláírt brüsszeli megállapodásban foglaltakat.

A szerb miniszterelnök véleménye szerint a nemzetközi közösség reakciója nem mindig érthető, hiszen mindkét felet a feszültség csillapítására kéri, miközben Belgrád semmilyen provokációt nem hajt végre, ilyen lépéseket szerinte csak Pristina tesz.

Brnabić attól tart, hogy fegyveres összecsapásokra kerül sor, miután a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő, a KFOR szögesdrótot húzott ki a jarinjei ellenőrzőpontnál, és a koszovói különleges erők “állig felfegyverzett tagjai” napok óta Észak- Koszovóban tartózkodnak.

– Mi mindent megteszünk, hogy megőrizzük a békét és a stabilitás valamilyen formáját, de sajnos nem látjuk, hogy bármiféle stabilitás létezne a koszovói szerbek számára

– fogalmazott a szerb kormányfő, növelve azoknak a szerb politikusoknak a számát, akik folyamatosan Szerbia békeszándékáról beszélnek, miközben a helyzet eszkalálásával vádolják a pristinai/koszovói vezetést.

Brüsszelre mutogatott

A szerb miniszterelnök azt várja a nemzetközi közösségtől, mindenekelőtt Brüsszeltől, de Washingtontól is, hogy gyakoroljon nyomást Albin Kurti koszovói miniszterelnökre, és – miként azt a diplomaták ígérték -, követelje Pristinától, hogy hajtsa végre a brüsszeli megállapodásban foglaltakat, mindenekelőtt azt, hogy hozza létre a koszovói szerb önkormányzatok közösségét (Zajednica Srpskih Opština, ZSO).

Brnabić arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgrád továbbra is tárgyal a nemzetközi közösséggel, elsősorban Brüsszellel, és hozzátette, hogy ezek a tárgyalások minden nap folynak, ezzel kapcsolatban megemlítette a szerb elnök szerepét, akinek a magasztalásáról sosem szokott megfeledkezni.

– Vučić elnök napi kapcsolatban áll a koszovói és metóhiai szerbekkel, akik szörnyű helyzetben vannak, és én teljesen megértem, hogy elegük van mindenből, és már nem bíznak a nemzetközi közösség képviselőiben

– nyilatkozta Brnabić, aki szerint a koszovói szerbek mást sem akarnak, mint a brüsszeli megállapodást végrehajtását, de ezt már mintha az előbb is “elmantrázta” volna.

– Valóban olyan sokat kérünk az Európai Uniótól, amely aláírta a megállapodást, és garantálta annak végrehajtását, hogy tíz év után kényszerítse rá Pristinát annak végrehajtására?

– tette fel a szerb miniszterelnök a belgrádi hivatalosan az utóbbi időben gyakran ismételgetett kérdést, természetesen itt sem nevezte néven Koszovót, merthogy annak létét szerb részről nem ismerik el.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Gyertyagyújtás a koszovói szerb területeken és Szerbiában, estére a boszniai szerbeknél

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gyertya
Mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Nagy számban gyűltek össze az észak-koszovói szerbek, hogy tisztelegjenek tragikusan elhunyt honfitársaik előtt, és hogy gyertyát gyújtsanak a tiszteletükre. A szerbiai médiabeszámolókból egyértelműen kiderül, hogy a szerbek jelentős része hősöknek tekinti a három férfit, akikről biztosan tudni, hogy életüket áldozták a “szerb ügyért”. Állítólag van egy negyedik áldozat is, de az ő kilétéről egyelőre nincsenek információk. Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben.

Gyertyagyújtás Koszovóban

Észak-Mitrovicában az emberek nagy számban gyűltek össze Lázár kenéz emlékművénél, hogy gyertyát gyújtsanak a vasárnap Banjskában életüket vesztett lázadók emlékére, miután a Szerb Lista három napos gyászt rendelt el a szerb területeken.

Az észak-mitrovicai csendes megemlékezésen megjelent Goran Rakić, a belgrádi kormányzat koszovói fiókszervezetének számító Szerb Lista elnöke, aki a többiekhez hasonlóan megcsókolta a fegyveres harcban elesett három szerb férfi fotóját, majd meggyújtotta az emlékezés gyertyáját.

gyertya

Milan Rakic, a Szerb Lista vezetője megcsókolja a három elesett “szerb hős” fotóját (Forrás: YouTube)

Zvečan központjában, a Milutin király emlékmű közelében szintén gyertyát gyújtottak a helyiek a három szerb áldozatért, aki közül az egyik erről a településről származik, a másik kettő pedig Leposavićból.

Médiajelentések szerint Zvečanban több száz ember gyújtott gyertyát, a megjelent szerbek közül többen sírtak is, ez bizonyára vonatkozik a helyi áldozat családtagjaira is, akik szintén jelen voltak a megemlékezésen.

gyertya

Egy helyi áldozatról is megemlékeztek Zvečan központjában (Forrás: YouTube)

Helyszíni tudósítások szerint Zvečan központjában ugyanakkor sem a koszovói rendőrség, sem a KFOR vagy az EULEX missziójának tagjai nem tűntek fel.

Leposavićban is hasonló megemlékezést tartottak az elesett hősök emlékművénél, amelyet még korábbi hősöknek emeltek. A csendet itt a két helyi áldozat feleségeinek zokogása törte meg, miközben a polgárok egymás után haladtak a kijelölt helyszín felé, hogy gyertyát gyújtsanak.

A megemlékezés során helikopterek repültek át a falu felett, de azt nem tudni, hogy ki folytatott légi tevékenységet.

Gyertyagyújtás volt a Štrpciban lévő Szent Miklós-templom bejáratánál, ahol a szerbek lerótták kegyeletüket a Banjskában meggyilkoltak előtt.

A tűzpárbaj koszovói albán áldozatát, Afrim Bunjakut már tegnap eltemették, természetesen az ő emlékére is fellobbantak az “emlékezés lángjai”, és a maga környezetében őt is hősnek tekintik.

gyertya

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is meggyújtotta a maga gyertyáját, illetve mécsesét a lelőtt rendőr emlékére (Forrás: X-platform)

Gyertyagyújtás Szerbiában

A szerbiai városokban is megemlékeztek az elesett koszovói szerbekről, Belgrádban a Szent Száva templom előtt többszáz ember rótta le kegyeletét a három áldozat kihelyezett képénél.

Szerbia kormánya keddi rendkívüli ülésén a koszovói tragikus események miatt gyásznappá nyilvánította szeptember 27-ét, ami az interneten is észlelhető, a portálok fekete logókkal és/vagy fejléccel jelentek meg.

Ez alól nem kivétel még az ellenzéki Nova sem, amely a szerbiai kormányzat legnagyobb kritikusa.

A kimondottan kormánybarát Informer nyomtatott verziója vörös-fekete (vér és gyász) színekben jelent meg, miután a szerb kormány szeptember 27-ét gyásznappá minősítette.

gyertya

Az Informer központi helyen közölte a három áldozat fényképét, a képek alatt pedig öles betűkkel hirdette, hogy “ők a mi koszovói hőseink”.

A jobb alsó sarokban látható három férfit elfogták a koszovói rendőrök, a jobboldali a zvečani származású Vladimir Tolić kórházban van, mert súlyosan megsebesült.

A szerb elnök kedvenc lapja szerint a pristinai bíróság “a szerb fiatalembereket egyetlen bizonyíték nélkül az úgynevezett koszovói alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolta meg, és harminc napos börtönt rendelt el számukra”, ami nyilván vizsgálati fogság.

Ez a cikk ezzel nem fejeződhetett be, mert közben megérkezett a hír, hogy a boszniai szerb kormány kissé megkésve ugyan, de telefonos ülést tartott, és azon gyásznapot hirdetett, ami alapján ott is megemlékeznek a koszovói tragikus eseményekről, természetesen esti gyertyagyújtással egybekötve.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava