Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

SEFTELÉS AZ INA KÖRNYÉKÉN: Ismét nagy botrány Horvátországban, számos kérdőjellel

ina gaz sefteles 1
SEFTELÉS: Az örökké gyanakvó újságírók azonban jóval nagyobb botrányt szimatolnak (Screenshot)

Olvasási idő: 3 perc

Itt-ott a hírközlésben is felbukkant a hír a hétvégén, hogy Horvátországban ismét áll a bál. A ök öt embert állítottak elő, köztük Damir Škugort az gáz- és energiaipari igazgatóját és a -szlavóniai Gázművek felügyelőbizottságának alelnökekét, Goran Husićot, az OMS Kft társtulajdonosát, és Josip Šurjakot, a Ügyvédi Kamara ét, mert a gázzal sefteltek, és óriási pénzekre tettek szert.

Ügyes fiú, büszke atya

A nyomozók azt gyanítják, hogy Damir Škugor 2020 júniusa és 2022. augusztus 27-e között Zágrábban, Šibenikben és Vinkovciban a többi gyanúsítottat közös fellépésre bujtogatta, hogy az INA rendelkezésére bocsátott földgázt a piaci ár alatti áron adja el az OMS Kft-nek, amivel körülbelül egy milliárd kunával károsítva meg a MOL és a horvát állam tulajdonában lévő INA kőolajipari vállalatot.

A tájékozatlanok kedvéért, a jelzett összeg majdnem 150 millió eurót tesz ki, azaz semmiképpen sem számít aprópénznek. A biznisz alapvetően abból állt, hogy az OMS a gáz megawatt/óráját 19,46 euróért vásárolta az INA-tól és 210 euróért adta tovább. A lefölözött összeg oroszlánrésze, 500 millió kuna (kb. 75 millió euró) Dane Škugor, Damir Škugor nyugdíjas apja számlájára került átutalásra. A pénzt ingatlanok vásárlásával igyekeztek tisztára mosni, de ez nem volt túlzottan sikeres.Dióhéjban ennyi lenne a történet, és még csak annyit, hogy a rendelkezésünkre álló értesülések alapján a fináncok buktatták le őket, illetve a által is foganatosított -s, a pénzmosás meggátlását célzó mechanizmusok.

Viszont, mint ezt a címben is bejelentettük, az eset kapcsán számos kérdőjel merült fel. Az első, és talán a legfontosabb kérdés, hogy miután a seftelés kerek két éven át tartott, a korporációs szervek (belső ellenőrzés, ellenőrző bizottság, stb.) miért nem mozdították meg a fülük botját sem.

Ezt a is furcsállotta, mondván, hogy nem érti, hogyan kerülhette el a figyelmüket. természetesen a maga malmára hajtotta a vizet, miközben gratulál az akcióban részt vevő szerveknek.

Jó, hogy működik a jogállamiság és az intézményrendszer, és hogy van együttműködés a pénzügyminisztérium és az igazságügyi hatóságok között. A legfontosabb az, hogy ezeket a pénzeket lefoglalták, biztosítva ezzel, hogy a lehető legkevesebb anyagi kár keletkezzen

– mondta a horvát kormányfő a kormányt ily módon magasztalva.

Befolyásos személyek védelmezték

Az örökké gyanakvó újságírók azonban jóval nagyobb botrányt szimatolnak. Horvát elemzők szerint szinte holtbiztos, hogy Škugor valaki/valakik utasítása alapján dolgozott, illetve ezen befolyásos személyek védelme alatt állt.A szemtelen, szinte már együgyű módszer, amellyel az ügyletet igyekeztek elkendőzni, arra enged következtetni, hogy meg voltak győződve arról, hogy a szélhámosság soha nem fog kiderülni, annál is inkább, hogy az öt gyanúsított között ott van a Horvát Ügyvédi Kamara elnöke, Josip Šurjak is.

Ha valaki tisztában volt a pénzmosás elleni jogszabályokkal, akkor az biztosan ő lehetett, hiszen az ügyvédi kamara annak idején szemináriumokat szervezett a tagság számára éppen ezzel a témával kapcsolatban.

A kollégák továbbá azt is szerfelett gyanúsnak találják, hogy a “zsákmányból” Škugor részesedése a törvényellenesen megszerzett haszon körülbelül felére rúgott. Ez véleményük szerint arra utal, hogy ebből kellett leadni a jattot a háttérben lapuló értelmi szerzőnek/szerzőknek.

Köd előttem, köd utánam

Amíg az értetlenkedés általános, a MOL mossa kezeit, mondván, hogy a médiákból értesültek a dologról, és el sem tudják képzelni, miről is van szó, stb., minden arra utal, hogy az igazság sosem derül ki, mint számos egyéb horvátországi “bűvészmutatvány” esetében.

A bíróságok majd jól elhúzzák az ügyet, amíg mindenki megfeledkezik róla, aztán valamilyen tessék-lássék ítélet születik, hogy a vétkesek legrosszabb esetben pár év börtön után kipihenhessék a fáradalmaikat valamelyik adriai villában.

Örvendetes viszont, mint ezt a miniszterelnök is kifejtette, hogy mindeközben ezerrel működik a jogállamiság, azaz nem érheti szó a ház elejét, én is szurkolok nekik. A napnál is világosabb, hogy pályát tévesztettem.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: