Connect with us

Horvátország

BYE-BYE, COVID: A horvát válságtörzs feloldott szinte minden járványügyi korlátozást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

siraly maszk
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A horvát válságtörzs ma (péntek) éjféltől számítva feloldott szinte minden járványügyi korlátozást az országban, az egészségügyi és szociális intézményekben bevezetett különleges intézkedéseken kívül. Így már a zárt helyiségekben sem kötelező a maszk viselése – a gyógyszertárak kivételével – és a tömegrendezvényekre sem vonatkoznak többé a megszorítások, aminek legjobban a szurkolók örülnek, mert a horvát NB I. rendkívül izgalmas hajrája éppen folyamatban van.

Bye-bye, Szergej!

A kormányülésen Andrej Penković miniszterelnök üdvözölte a válságtörzs határozatát, mondván, hogy az élet ezzel közelít a járvány előtti normális állapotokhoz, aminek kedvező hatása lesz a gazdasági helyzetre is.

A horvát kormányfő gratulált Tomislav Žigmanovnak a vajdasági horvátok vezetőjének, akinek sikerült bejutni a szerbe parlamentbe, és a kormány nevében elítélte az orosz rakétatámadást a kramatorszki vasúti pályaudvar ellen, aminek nagyszámú civil esett áldozatul.

Amint a tengerparti sajtószervek (Dubrovački list, Slobodna Dalmacija) hírül adták, Kupari a Jugoszláv Néphadsereg egykori legendás hírű nyaralója ismét tulajdonost cserélt. Orosz kézből most szingapúri gazdához került a dubrovnik közeli reszort, amely az ifjabb Kalapis közvetlen tapasztalatai alapján (a múlt ősszel éjszakázott itt) igencsak lepukkant állapotban van.

A sztori különben úgy szól, hogy Szergej Glyadelykin orosz beruházó 2015-ben 99 évre szóló koncessziót szerzett a volt katonai nyaraló felett. Ígéretei szerint az új luxusszállónak és kísérő létesítményeknek 2020-ban kellett volna fogadniuk a turistákat. A tervekbe nyilván berondított a covid, majd az Ukrajna elleni orosz támadás, illetve a válaszul meghozott nyugati szankciók.

A lényeg, hogy a szingapúri HPL (Hotel Properties Ltd.), amelynek tulajdonában világszerte 38 luxusszálló van, köztük 18 a Four Seasons láncból, tavaly megvásárolta a részvények 50, majd az idén a részvények további 40 százalékát, és így a Kupari reszort többségi tulajdonosává vált.

A szingapúriak, pontosabban Ong Beng Seng, a HPL 75 éves alapítója és tulajdonosa már régebbtől fogva szeretett volna egy Four Seasons szállót dubrovnik közelében, és e kívánsága most egészen közel került a megvalósításhoz. Ha minden igaz, a megújult Kupari szálló 2025-ben fogadja az első vendégeket.

Horvát “hadigatya”

A tengerparti portálokat olvasgatva lettem figyelmes egy hírecskére, amelynek értelmében a Split közeli Omiš városkában tevékenykedő Galeb (Sirály) alsónemű gyár aláírta a szerződést a védelmi minisztériummal 34-34 ezer olajzöld póló és alsónadrág leszállításra, kisebb mennyiségű homokszín és sötétkék alsóneművel egyetemben.

Miután korábban maszkokat gyártottak a Covid ellen, így most zökkenőmentes lesz az átállás.

De hogy a hadigatya komolyabb biznisz, mint ez az első pillantásra tűnik, kiviláglik abból is, hogy az omiši üzem az utóbbi nyolc évben kétszer is megfelelt a NATO beszerzési pályázatai követelményeinek.

Ha tehát egy NATO-katonát lát bárki is, jusson eszébe, hogy esetleg horvát gatya van rajta.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava