Connect with us

A Háború

A HASONLÓSÁG ELVE: Egy horvát hazafi szerint a szerb diplomatákat is utasítsák ki Horvátországból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

PRESS SAJTO
MACSKÁZNAK: Beszabadultak a fotóriporterek Bucsába, a legnépszerűbb egy macska volt, ha hinni lehet a fotónak, és nem manipulációról van szó (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát külügyminiszter Brüsszelben bejelentette, hogy Horvátország is kiutasít néhány diplomatát, ahogy azt már számos EU- és NATO-tag megtette. Gordan Grlić Radman hangsúlyozta, hogy ezt a Bucsából és más ukrán régiókból érkező borzalams felvételeket látva teszik.

Szolidaritás

A horvát külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a mostani események őt erősen a 30 évvel ezelőtti vukovári tragédiára emlékeztetik, a horvátok ottani hősies védekezésére és természetesen a vukovári áldozatokra.

Grlić Radman szerint az oroszok kiutasítása szolidaritásként is értelmezhető a Bucsában történtekkel kapcsolatban.

 A mellékelt videót 18 éven aluliaknak nem ajánljuk, felülieknek se nagyon. 

A horvát Večernji list azt írja: egyelőre nem tudni, hogy hány orosz diplomatának kell elhagynia Horvátországot. A zágrábi esti lap szerint Horvátország esetében ezek a számok nem lehetnek impozásak, merthogy ilyenkor általában a reciprocitás elve érvényesül, és mivel Horvátországnak kis missziója van Moszkvában, így a kiutasítások esetében nincs túl nagy mozgástér.

Magyarán: ha a horvátok „túl sok” orosz diplomatatát küldenek haza, akkor lábon lövik magukat, mivel a reciprocitás elve alapján a Moszkvában tartózkodó összes horvát diplmatának csomagolnia kellene.

Hazafias buzgóság

A jobboldali Hazafias Mozgalom egyik országgyűlési képviselője azonnal buzgólkodni kezdett: ő is párhuzamot vont a vukovári és a bucsai események között, csak nem egészen arra a következtetésre jutott, mint az előbb említett külügyminiszter.

Stipo Mlinarić ugyanis kijelentette, hogy az orosz diplomaták mellett Horvátországnak ki kellene utasítania a szerb diplomatákat is, ha már hasonlóságról van szó.

– Én kiutasítanám a szerb diplomatákat, ezért felszólítom a külügyminisztert és a miniszterelnököt, hogy utasítsák ki a szerb nagykövetet Zágrábból

– mondta a buzgó horvát hazafi, amikor arról kérdezték, hogy Horvátország – néhány más európai országhoz hasonlóan – utasítson-e ki orosz diplomatákat.

Mlinarić elmondta hogy az ukrán védelmi miniszter is összehasonlította Bucsa városát, ahol 300 ember vesztette életét egy szörnyű bűncselekményben, a horvátországi Vukovárral, ahol a város eleste előtt 1200 embert öltek meg a szerb erők & Jugoszláv Néphadsereg, utána pedig további 260-at.

Ha már a Vukovár és a Bucsa közötti hasonlóságoknál tartunk, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vukovári események miatt több szerb katonatisztet is felelősségre vontak háborús bűncselekmények elkövetésének okán, előfordulhat-e ez esetleg a bucsai gyilkosok esetében is, a hasonlóság elve alapján?

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava