Connect with us

Lengyelország

„MENKÜLTTAGSÁG” AZ EU-BAN: Kit terelne még vissza Moszkva az orosz érdekszférába?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nem oromteli moldovai lengyel
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Radnóti András, a londoni székhelyű Millennium Emerging Europe tanácsadó cég ügyvezetője igazgatója nemrég arról beszélt a BALK-nak nyilatkozva, hogy ha a délnyugat-ukrajnai területeket elfoglalja, akkor nem áll meg ott, hanem igyekszik Moldova visszakerülését is biztosítani az érdekszférába, mert ahogy Ukrajnában, úgy most Moldovában is megbukni látszik az a terv, hogy egy befagyott konfliktussal Oroszország elég befolyást gyakorol Moldova egészére ahhoz, hogy megakadályozza a nyugati integrációt. Ennek a fényében érdemes elolvani a következő hírt.

„Menekülttagság” az EU-ban

A moldovai kormányfő országa uniós tagjelölti státuszát szorgalmazta Varsóban, vagyis úgymond „menekülttagságot” kért az Európai Uniótól, de nem csak hazája számára.

Moldova, valamint Ukrajna és Grúzia (Georgia) európai uniós tagjelölti státuszának megadását szorgalmazta Natalia Gavrilița moldovai kormányfő pénteken Varsóban azon a sajtóértekezleten, amelyet lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tartott közösen.

A kétoldalú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Gavrilița felidézte: országa március 3-án nyújtotta be uniós tagfelvételi kérelmét. Beismerte: Moldova jelenleg még nem készült fel az uniós tagságra, mindazonáltal mindent megtesz a csatlakozás érdekében.

Az európai modell útján haladunk, nagy reményeket fűzünk hozzá

– jelentette ki a moldovai miniszterelnök Varsóban, ahol felszólította az uniós tagállamokat: vegyék fel országát, valamint Ukrajnát és Georgiát is az Európai Unióba (EU).

Ukrajna az ellene zajló orosz támadás elindítása után néhány nappal, február 28-án, Georgia pedig március 3-án indítványozta uniós csatlakozásának felgyorsítását.

A lét a tét

Az ukrajnai háborúról Gavrilița elmondta: Moldova már 390 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, ők jelenleg négy százalékát képezik a 2,6 millió lakosú országnak. Beszélt arról is, hogy a háború negatívan befolyásolja a gazdasági helyzetet Moldovában, amelynek Ukrajna fontos kereskedelmi partnere.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten az ukrajnai háború kapcsán „minden bűnügyi jellegű cselekedet, háborús bűntett és népirtás” beszüntetését szorgalmazta. Megismételte az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket vizsgáló nemzetközi bizottság létrehozásáról e héten tett javaslatát.

Emellett megígérte: Lengyelország „jó nagykövete” lesz Moldovának az EU-ban. Fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok a tagjelölti státusz megadásával reményt adjanak Moldovának arra, hogy „megmarad, és a jövőben normálisan működhet”.

A sajtóértekezleten szerződést írtak alá egy 20 millió eurós hosszúlejáratú kölcsönről, amelyet Lengyelország nyújt Moldovának.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Migráció

KARÓRÁK: Fehérorosz határőrök érdeklődnek a migránsok karórái iránt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

uj feherorsoz.hatar gigapixel standard scale
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A tavaly novemberi migránsfránszt követően a lengyelek azt állítják, hogy az ukrán hatóságok továbbra is segítik a migránsok bejutását az Európai Unióba. Ezzel kapcsolatban egy Fehéroroszországgal foglalkozó Twitteres hírcsatorna drónfelvételeket tett közzé a migránsok és a fehérorosz határtőrök barátkozásáról. A videót állítólag a lengyel határőrség készítette egy drón segítségével.

A Fehéroroszországról szóló és a Fehéroroszországból érkező információkat terítő MotolcoHelp csatorna tette közzé a lengyel határőrség videóját, amelyen jól látható, hogy két fehérorosz határőr migránsokkal barátkozik a litván-fehérorosz-lengyel hármashatár közelében, valahol a Szviszlacs folyó mentén, kisebb anyagi haszon reményében.

A videóból körülbelül az derül ki, hogy a határőrök civilben órásmesterséget űzhetnek, mert több migráns karóráját is alaposan megvizsgálták, majd amikor meglátták a drónt, szégyenlősen a fejükre húzták a kapucnijukat.

Miután a videónak nincs hangja, így arra nem derült fény, hogy a belarusz határőröknek melyik karóra tetszett meg leginkább, és hogy netalán barterozásról volt-e szó a természet lágy ölén. Erre a portál nem tért ki, pedig köztudott, hogy a keleti szláv kultúrákban igen erős az órák iránti vonzódás.

A MotolkoHelp inkább a politikai összefüggésekre összpontosít, és így arra helyezi a hangsúlyt, hogy a lengyel határőrség által közzétett videón két fehérorosz határőr látható, amint migránsokat segít a határ átlépésében.

A hírcsatorna szerint a videót egy quadrocopter készítette október 26-án a Szviszlacs folyó közelében, Bobrovniki (Babrouniki) térségében.

Ez világosan mutatja, hogy az illegális bevándorlók, akik a közelmúltban jóval aktívabban próbálták meg átlépni az EU határát, nem csupán erkölcsi támogatást kapnak Lukasenka (fehérorosz elnök) embereitől

– állapítja meg végül a MotolkoHelp, amely számára a videó kitűnő eszköznek bizonyul a fehérorosz TSZ- és egyéb elnök rezsimje elleni küzdelemben, miközben figyelmen kívül hagyja a fehérorosz határőrök érdeklődését a karórák iránt.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Magyarország

SZAKÉRTÜNK: Viktor Zokival vacsorázik, miközben lengyel szekta hódít Međugorjéban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Piotr Natanek
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Miután az utóbbi időben igencsak divatba jött a spekulálás, vagyis a különféle módon történő „szakértés” – hol ingyen, hol nem -, megpróbálkozom én is vele. Mert a világ tele van furcsaságokkal, az ember néha csak áll, és bámul. Például az Oroszország elleni szankciók olyan jól sikerültek, hogy az angol gazdaság 1709 óta most zuhant a legnagyobbat, összhangban a Bank of England adataival.

Alkalmi paparazzi & Co.

Miután az Egyesült Királyság még nem „balkanizálódott”, ezt annyiban hagyom, mert horvátországi tudósítóként van nekem elég furcsaságom itt helyben is.

Első helyen említeném itt a magyar miniszterelnök és a horvát köztársasági elnök meghitt kettesben elköltött vacsoráját, amiről különben a BALK már igen terjedelmesen beszámolt. A jelzett estebéd elsősorban azért furcsa, mert ha az ember évi szabadságon van, és otthagyja a családját, hogy találkozzon valakivel, akkor azt kellene feltételezni, hogy a szóban forgó személlyel szoros baráti kapcsolatokat ápol.

Hogy a magyar miniszterelnök barátjának tartja-e Milanovićot, azt nem tudom, viszont az biztos, hogy Zoki nem szereti különösebben sem Orbán Viktort, sem a magyarokat, úgy általában.

Ugyanakkor készségesen fényképezkedtek az étteremben, ami arra utal következtetni, hogy találkozójukat nem igyekeztek titokban tartani. Sőt, mondhatni szándékosan hagyták, hogy kiszivárogjon, mert különben valamelyik tagbaszakadt kísérő nyomatékosan figyelmeztette volna az alkalmi paparazzit, hogy ezt ne tegye.

Meg különben is, ha titokban akartak volna találkozni, arra igazán lett volna alkalom is, meg mód is.

Zoki Bond volt a postás?

A horvát kormány csendesen szereti járni a saját útjait – ezt pedzegettem már néhányszor: és erre most itt a legfrissebb példa, miszerint Zágráb elutasította a kínai 16+1 együttműködési keretből történő kivonulást, szemben a balti országokkal, és a Huawei 5G-s felszerelésének használatát is sűrű köd fedi.

Azt kell gondolnom, hogy Horvátország valószínűleg készül a jövőre, azaz egy jobboldali fordulatra az EU-ban. Különösen az után, hogy Olaszországban szeptemberben választások lesznek, amelyeken valószínűsíthető a jobboldali győzelem.

Miután Plenković meglehetősen óvatos duhaj, nem találkozhatott még titokban sem Orbánnal, tekintettel az árgus szemekkel figyelő nyugati és egyéb szolgálatokra. Viszont ezt Milanović megengedhette magának – Zoki Bond-i reputációjának hála – amiért azt sem furcsállná senki, ha Putyinnal kvaterkázna valamelyik útszéli csapszékben.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) különben is inkább csak kényszerűségből pengeti a „brüsszelista húrokat”, alapállásban sokkal közelebb van a magyar, lengyel álláspontokhoz, mint ezt a kedves Ursula gondolja, jusson itt eszünkbe a Janez Janšával ápolt szívélyes viszony is.

Szóval, véleményem szerint Milanović valamilyen üzenetet továbbított, és akármi volt is ez, Orbánnak nem volt ellenére, hogy leüljön vele vacsorázni. Hogy ez mi volt, az majd kiderül, de az is lehet, hogy tévedtem, és tényleg csak egy kellemes estét töltöttek némi halak és borok felett.

Lengyel szekta Međugorjéban

Međugorjéban közben egy nagy lengyelországi csoport vonja magára a figyelmet. Piros köpenyeket magukra öltve, hátukon Krisztus király képével, ott nyüzsögnek a Podbrdón és a templom mögötti szabadtéri területen.

Bár Međugorje hivatalos honlapja, valamint a „Mir Međugorje” rádió, ezeket a „vörös lengyeleket” egyáltalán nem említi, egyes vallási magánportálok, valamint Facebook-profiljukon mások is többször figyelmeztették a híveket, hogy a fent említettek egy „szektához” tartoznak.

A „vörös lengyelek” a Krisztus Király Lovagjainak Rendjéhez tartoznak, amelyet Piotr Natanek tiszteletes alapított. Ugyanaz a Natanek, akit 2011-ben eltávolítottak (scomunicato a divinis) a katolikus egyházból viselkedése, vagyis az egyház hierarchiája iránti engedetlensége, és az egyház által nem jóváhagyott, magán kinyilatkoztatásokból származó hamis tanítások terjesztése miatt.

A vallási életet követő kollégák Savonarolához hasonlítják, ami szuper, mert még csak ez hiányozna szegény Európánknak, egy kis katolikus fundamentalizmus. (Girolamo Savonarola itáliai domonkos szerzetes, prédikátor volt, aki elítélte a papi korrupciót, a despotikus uralmat és a szegények kizsákmányolását. Elsöprő erejű beszédeivel megszerezte a firenzeiek támogatását, majd a tömeg elűzte az uralkodó Mediciket, és köztársaságot hozott létre. A pápa kiközösítése után máglyán égették meg.)

A furcsaságok sorát két amerikai B-52-es bombázó feltűnése zárja Dubrovnik közelében. A szövetségesek megnyugtatására megszervezett túra folyamán, a hidegháborús relikviák előbb a macedón kormány épülete felett repültek át, majd a tiranai Skenderbeg-tér felett tűntek fel, hogy a montenegrói partok érintésével valahol fél négy tájt érkezzenek az egykori horvát városállam fölé.

Mondhatom, marhára megnyugodtam.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: