Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Lengyelország

“MENKÜLTTAGSÁG” AZ EU-BAN: Kit terelne még vissza Moszkva az orosz érdekszférába?

nem oromteli moldovai lengyel
INDOKOLATLAN FÉLMOSOLY: Nem örömteli a helyzet, Moldova nagyobb veszélyben van, mint Lengyelország
Olvasási idő: 1 perc

Radnóti András, a londoni székhelyű Millennium Emerging Europe tanácsadó cég ügyvezetője igazgatója nemrég arról beszélt a BALK-nak nyilatkozva, hogy ha Putyin a délnyugat-ukrajnai területeket elfoglalja, akkor nem áll meg ott, hanem igyekszik visszakerülését is biztosítani az érdekszférába, mert ahogy Ukrajnában, úgy most Moldovában is megbukni látszik az a terv, hogy egy befagyott konfliktussal elég befolyást gyakorol Moldova egészére ahhoz, hogy megakadályozza a nyugati integrációt. Ennek a fényében érdemes elolvani a következő hírt.

“Menekülttagság” az EU-ban

A moldovai kormányfő országa uniós át szorgalmazta Varsóban, vagyis úgymond “menekülttagságot” kért az Európai Uniótól, de nem csak hazája számára.

Moldova, valamint és Grúzia (Georgia) európai uniós tagjelölti státuszának megadását szorgalmazta Natalia Gavrilița moldovai kormányfő pénteken Varsóban azon a sajtóértekezleten, amelyet hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tartott közösen.

A kétoldalú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Gavrilița felidézte: országa március 3-án nyújtotta be uniós tagfelvételi kérelmét. Beismerte: Moldova jelenleg még nem készült fel az uniós tagságra, mindazonáltal mindent megtesz a csatlakozás érdekében.

Az európai modell útján haladunk, nagy reményeket fűzünk hozzá

– jelentette ki a moldovai Varsóban, ahol felszólította az uniós tagállamokat: vegyék fel országát, valamint Ukrajnát és Georgiát is az Európai Unióba (EU).

Ukrajna az ellene zajló orosz támadás elindítása után néhány nappal, február 28-án, Georgia pedig március 3-án indítványozta ának felgyorsítását.

A lét a tét

Az ukrajnai háborúról Gavrilița elmondta: Moldova már 390 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, ők jelenleg négy százalékát képezik a 2,6 millió lakosú országnak. Beszélt arról is, hogy a háború negatívan befolyásolja a gazdasági helyzetet Moldovában, amelynek Ukrajna fontos kereskedelmi partnere.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten az kapcsán “minden bűnügyi jellegű cselekedet, háborús bűntett és népirtás” beszüntetését szorgalmazta. Megismételte az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket vizsgáló nemzetközi bizottság létrehozásáról e héten tett javaslatát.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Emellett megígérte: “jó nagykövete” lesz Moldovának az EU-ban. Fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok a tagjelölti státusz megadásával reményt adjanak Moldovának arra, hogy “megmarad, és a jövőben normálisan működhet”.

A sajtóértekezleten szerződést írtak alá egy 20 millió eurós hosszúlejáratú kölcsönről, amelyet Lengyelország nyújt Moldovának.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: