Connect with us

Lengyelország

“MENKÜLTTAGSÁG” AZ EU-BAN: Kit terelne még vissza Moszkva az orosz érdekszférába?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nem oromteli moldovai lengyel
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Radnóti András, a londoni székhelyű Millennium Emerging Europe tanácsadó cég ügyvezetője igazgatója nemrég arról beszélt a BALK-nak nyilatkozva, hogy ha Putyin a délnyugat-ukrajnai területeket elfoglalja, akkor nem áll meg ott, hanem igyekszik Moldova visszakerülését is biztosítani az orosz érdekszférába, mert ahogy Ukrajnában, úgy most Moldovában is megbukni látszik az a terv, hogy egy befagyott konfliktussal Oroszország elég befolyást gyakorol Moldova egészére ahhoz, hogy megakadályozza a nyugati integrációt. Ennek a fényében érdemes elolvani a következő hírt.

“Menekülttagság” az EU-ban

A moldovai kormányfő országa uniós tagjelölti státuszát szorgalmazta Varsóban, vagyis úgymond “menekülttagságot” kért az Európai Uniótól, de nem csak hazája számára.

Moldova, valamint Ukrajna és Grúzia (Georgia) európai uniós tagjelölti státuszának megadását szorgalmazta Natalia Gavrilița moldovai kormányfő pénteken Varsóban azon a sajtóértekezleten, amelyet lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tartott közösen.

A kétoldalú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Gavrilița felidézte: országa március 3-án nyújtotta be uniós tagfelvételi kérelmét. Beismerte: Moldova jelenleg még nem készült fel az uniós tagságra, mindazonáltal mindent megtesz a csatlakozás érdekében.

– Az európai modell útján haladunk, nagy reményeket fűzünk hozzá

– jelentette ki a moldovai miniszterelnök Varsóban, ahol felszólította az uniós tagállamokat: vegyék fel országát, valamint Ukrajnát és Georgiát is az Európai Unióba (EU).

Ukrajna az ellene zajló orosz támadás elindítása után néhány nappal, február 28-án, Georgia pedig március 3-án indítványozta uniós csatlakozásának felgyorsítását.

A lét a tét

Az ukrajnai háborúról Gavrilița elmondta: Moldova már 390 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, ők jelenleg négy százalékát képezik a 2,6 millió lakosú országnak. Beszélt arról is, hogy a háború negatívan befolyásolja a gazdasági helyzetet Moldovában, amelynek Ukrajna fontos kereskedelmi partnere.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten az ukrajnai háború kapcsán “minden bűnügyi jellegű cselekedet, háborús bűntett és népirtás” beszüntetését szorgalmazta. Megismételte az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket vizsgáló nemzetközi bizottság létrehozásáról e héten tett javaslatát.

Emellett megígérte: Lengyelország “jó nagykövete” lesz Moldovának az EU-ban. Fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok a tagjelölti státusz megadásával reményt adjanak Moldovának arra, hogy “megmarad, és a jövőben normálisan működhet”.

A sajtóértekezleten szerződést írtak alá egy 20 millió eurós hosszúlejáratú kölcsönről, amelyet Lengyelország nyújt Moldovának.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Migráció

KARÓRÁK: Fehérorosz határőrök érdeklődnek a migránsok karórái iránt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

uj feherorsoz.hatar gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A tavaly novemberi migránsfránszt követően a lengyelek azt állítják, hogy az ukrán hatóságok továbbra is segítik a migránsok bejutását az Európai Unióba. Ezzel kapcsolatban egy Fehéroroszországgal foglalkozó Twitteres hírcsatorna drónfelvételeket tett közzé a migránsok és a fehérorosz határtőrök barátkozásáról. A videót állítólag a lengyel határőrség készítette egy drón segítségével.

A Fehéroroszországról szóló és a Fehéroroszországból érkező információkat terítő MotolcoHelp csatorna tette közzé a lengyel határőrség videóját, amelyen jól látható, hogy két fehérorosz határőr migránsokkal barátkozik a litván-fehérorosz-lengyel hármashatár közelében, valahol a Szviszlacs folyó mentén, kisebb anyagi haszon reményében.

A videóból körülbelül az derül ki, hogy a határőrök civilben órásmesterséget űzhetnek, mert több migráns karóráját is alaposan megvizsgálták, majd amikor meglátták a drónt, szégyenlősen a fejükre húzták a kapucnijukat.

Miután a videónak nincs hangja, így arra nem derült fény, hogy a belarusz határőröknek melyik karóra tetszett meg leginkább, és hogy netalán barterozásról volt-e szó a természet lágy ölén. Erre a portál nem tért ki, pedig köztudott, hogy a keleti szláv kultúrákban igen erős az órák iránti vonzódás.

A MotolkoHelp inkább a politikai összefüggésekre összpontosít, és így arra helyezi a hangsúlyt, hogy a lengyel határőrség által közzétett videón két fehérorosz határőr látható, amint migránsokat segít a határ átlépésében.

A hírcsatorna szerint a videót egy quadrocopter készítette október 26-án a Szviszlacs folyó közelében, Bobrovniki (Babrouniki) térségében.

– Ez világosan mutatja, hogy az illegális bevándorlók, akik a közelmúltban jóval aktívabban próbálták meg átlépni az EU határát, nem csupán erkölcsi támogatást kapnak Lukasenka (fehérorosz elnök) embereitől

– állapítja meg végül a MotolkoHelp, amely számára a videó kitűnő eszköznek bizonyul a fehérorosz TSZ- és egyéb elnök rezsimje elleni küzdelemben, miközben figyelmen kívül hagyja a fehérorosz határőrök érdeklődését a karórák iránt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava