Connect with us

Lengyelország

“MENKÜLTTAGSÁG” AZ EU-BAN: Kit terelne még vissza Moszkva az orosz érdekszférába?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Radnóti András, a londoni székhelyű Millennium Emerging Europe tanácsadó cég ügyvezetője igazgatója nemrég arról beszélt a BALK-nak nyilatkozva, hogy ha Putyin a délnyugat-ukrajnai területeket elfoglalja, akkor nem áll meg ott, hanem igyekszik Moldova visszakerülését is biztosítani az orosz érdekszférába, mert ahogy Ukrajnában, úgy most Moldovában is megbukni látszik az a terv, hogy egy befagyott konfliktussal Oroszország elég befolyást gyakorol Moldova egészére ahhoz, hogy megakadályozza a nyugati integrációt. Ennek a fényében érdemes elolvani a következő hírt.

“Menekülttagság” az EU-ban

A moldovai kormányfő országa uniós tagjelölti státuszát szorgalmazta Varsóban, vagyis úgymond “menekülttagságot” kért az Európai Uniótól, de nem csak hazája számára.

Moldova, valamint Ukrajna és Grúzia (Georgia) európai uniós tagjelölti státuszának megadását szorgalmazta Natalia Gavrilița moldovai kormányfő pénteken Varsóban azon a sajtóértekezleten, amelyet lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tartott közösen.

A kétoldalú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Gavrilița felidézte: országa március 3-án nyújtotta be uniós tagfelvételi kérelmét. Beismerte: Moldova jelenleg még nem készült fel az uniós tagságra, mindazonáltal mindent megtesz a csatlakozás érdekében.

– Az európai modell útján haladunk, nagy reményeket fűzünk hozzá

– jelentette ki a moldovai miniszterelnök Varsóban, ahol felszólította az uniós tagállamokat: vegyék fel országát, valamint Ukrajnát és Georgiát is az Európai Unióba (EU).

Ukrajna az ellene zajló orosz támadás elindítása után néhány nappal, február 28-án, Georgia pedig március 3-án indítványozta uniós csatlakozásának felgyorsítását.

A lét a tét

Az ukrajnai háborúról Gavrilița elmondta: Moldova már 390 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, ők jelenleg négy százalékát képezik a 2,6 millió lakosú országnak. Beszélt arról is, hogy a háború negatívan befolyásolja a gazdasági helyzetet Moldovában, amelynek Ukrajna fontos kereskedelmi partnere.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten az ukrajnai háború kapcsán “minden bűnügyi jellegű cselekedet, háborús bűntett és népirtás” beszüntetését szorgalmazta. Megismételte az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket vizsgáló nemzetközi bizottság létrehozásáról e héten tett javaslatát.

Emellett megígérte: Lengyelország “jó nagykövete” lesz Moldovának az EU-ban. Fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok a tagjelölti státusz megadásával reményt adjanak Moldovának arra, hogy “megmarad, és a jövőben normálisan működhet”.

A sajtóértekezleten szerződést írtak alá egy 20 millió eurós hosszúlejáratú kölcsönről, amelyet Lengyelország nyújt Moldovának.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava