Connect with us

Állatok

HORVÁT NAGY TESTVÉR: Szigorúan ellenőrzött horgászok, avagy büntetik azokat, akiknek nincs appjuk

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

mribic baranja 718x410 1
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Horvátország az idei évtől kötelezővé teszi, mRibič mobiltelefonos applikáció használatát az édesvízi horgászok számára. A fejlesztés célja a horgászok felügyelete, valamint az édesvizek lehorgászásának elkerülése.

Minden kifogott halat regisztrálni kell

Horvátországban minden horgászengedéllyel rendelkező személy az engedélye mellé kap egy kódot is, amellyel az okostelefonján minden alkalommal be kell jelentkeznie egy mobilapplikációba, amikor horgászni indul – derül ki a sib.hr horvát portál cikkéből.

Hasonló kódot kapnak az egyszeri horgászatra induló alkalmi pecások és turisták is, akiknek kedvük támad horgászni Horvátországban.

Az applikáció GPS alapon regisztrálja a horgász helyzetét, illetve a pecázás kezdetét és végét. Ezen kívül minden kifogott halat regisztrálni be kell a rendszerben, meghatározva a fajtáját és méretét.

Azt is jelezni kell, hogy a halat hazaviszik-e, vagy visszaengedik. EuWGya9XEAEdgEh

Utóbbi azért fontos, mert egy hobbi horgász évente csak 38 kilogramm halat vihet haza, amit eddig papíralapon kellett vezetni. Azoknak a sporthorgászoknak, akik minden esetben visszaengedik a zsákmányukat, egyelőre nem kell az appal bajlódniuk.

Akiknek nincs appjuk

Az applikáció nagy segítség nyújt a halőrök számára is, akik valós időben ellenőrizhetik az appal, hogy éppen ki horgászik az általuk felügyelet területen, illetve, hogy van-e az illetőnek engedélye.

A halőröknek mostantól jogukban áll ellenőrizni a horgászok zsákmányát, és akinek fel nem töltött, azaz be nem bejelentet fogás van a birtokában, akkor azt megbüntetik.

A fent említett horvát portál szerint büntetés jár azoknak is, akik anélkül horgásznak, hogy bejelentkeznének az appba. A figyelmetlenség ára 1000-től 3000 kunáig (47000 -141000 forint) terjed.

A horgászok egy része üdvözli az új technológiát, de azért a legtöbben ellenzik.

Az utóbbiak legfőbb érve az, hogy a horgászok jelentős része idősebb, netalán nyugdíjas ember, aki nem feltétlenül ért az új technológiához.

A másik probléma, hogy a jó horgászhelyek olykor az erdők mélyén vannak, ahol nem mindig megfelelő a térerő, és ez további galibát okozhat, ha a halőr fel nem töltött halra bukkan.

És végül vannak olyan horgászok is, akik a horgászhelyüket féltik, hiszen ha az applikációból kiderül, hogy hol harap a hal, akkor az másokat is odavonzhat, arról már nem is beszélve, hogy egyes internetes fórumozók szerint a Nagy Testvér ismét csak belegázol az emberek magánszférájába.
_________________
Forrás:


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Állatok

MONTENEGRÓI KRIPTOMARHA: Bitcoinért vettek tehenet

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bitkoinka bitcoin tehen
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Egy montenegrói mezőgazdasági portál szervezésben első alkalommal vásároltak bitcoinért tehenet a balkáni országban, de valószínűleg az egész Balkánon. A tehenet új tulajdonosa „bitkoinkának” nevezte el.

Betört a digitalizáció a fekete országába, ahol a térségben egyelőre egyedülálló dolog történt: bitcoinnal fizetettek egy tehénért.

Az üzletet a seljak.me (a szó jelentése paraszt, falusi) mezőgazdasági kereskedelmi portál szervezte, amelynek alapítója szerint az új tulajdonos 0,03 bitcoint fizetett a tehénért. Ez mintegy 440 ezer forintnak felel meg.

Ennek a tranzakciónak az volt a célja, hogy munkánk révén ismét rámutassunk az innováció és a mezőgazdaság közötti összefüggésekre. A kriptovaluták, amelyek közül a leghíresebb a bitcoin, mindennapossá váltak. Nemrégiben a labdarúgás terén történt meg az első transzfer, ami kriptovalutában zajlott, így arra gondolatunk, hogy miért ne lehetne ezt a mezőgazdaságban is bevezetni

– mondta Marko Maraš, a seljak.me weboldal alapítója, amelynek segítségével az üzlet köttetett.

Anđela Bojić – aki egyébként a portál munkatársa és szülei révén a tehén új tulajdonosa – ezt a lépést a mezőgazdaság és a modern technológiák találkozásának tartja.

Amikor Marko kollégámnak elmondtam, hogy a szüleim szeretnének egy tehenet vásárolni, akkor ő azt javasolta, hogy válaszunk egy innovatív megoldást: legyen ez az állat az első kriptovalutával vásárolt tehén Montenegróban, és talán az egész régióban. Fiatal nőként, aki a családi termelés és a jelenlegi munkám által részt veszek a mezőgazdaságban, úgy gondolom, hogy a mezőgazdaság jövője a mezőgazdaság és az új technológiák kombinációjában rejlik

– nyilatkozta Bitkoinka tehenecske új tulajdonosa.

A seljak.me mezőgazdasági-kereskedelmi portál célja egyébként, hogy a digitalizáció és az internet által magasabb szintre emelje a mezőgazdasági termelést, valamint hogy korszerűsítse és felgyorsítsa a mezőgazdasági folyamatokat, amivel új távlatokat nyit például a mezőgazdasági termékek kriptovalutákban történő adásvétele előtt is.
_________________________________
Fotó: a bitcoinért vásárolt tehén


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Állatok

POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

vadaszgoreny
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Szlovéniában első esetben igazolódott be, hogy a átterjedt egy házikedvencre. A szlovén Országos Állategészségügyi Intézet közlése szerint egy vadászgörényről van szó, amelynek pozitív lett a koronavírus tesztje.

A ljubljanai állatorvosi karhoz tartozó intézet a koronavírus jelenlétének vizsgálata során Szlovéniában első ízben állapította meg, hogy COVID-pozitív egy vadászgörény, amelynek emésztési problémái voltak, és olyan háztartásból származik, ahol korábban beigazolódott a betegség jelenléte.

A ljubljani Delo beszámolója szerint az állategészségügyi intézetvezető helyettese kifejtette, hogy a fertőzött állat folyamatosan egy háztartásban volt a tulajdonosokkal, ezért nem terjesztette a betegséget.

Ismeretes, hogy az emberek mellett a görények és a hörcsögök, ritkán pedig a macskák és kutyák is megfertőződhetnek a vírussal. A megfertőződő háziállatoknál a betegség enyhe, és olyan szempontból pedig nem jelent veszélyt, hogy a fertőzést visszaviszik az emberekre

– mondta Uroš Krapež azzal kapcsolatban, hogy Szlovéniában először mutatták ki a koronavírus jelenlétét egy háziállat szervezetében.

A betegség átkerülését az állatokról az emberekre eddig csak Hollandiában és Dániában regisztrálták a nagy nyércfarmokon, ahol a gondozók naponta szoros kapcsolatban álltak több mint ezer fertőzött állattal.

Dániában a koronavírus mutációjának és terjedésének megakadályozása érdekében több mint 15 millió nyércet mészároltak le. Hasonló intézkedést fontolgattak Írországban, és az első eseteket a múlt héten fedezték fel Lengyelországban.

A nyércfarmokhoz kapcsolódó koronavírus eseteket eddig hat országban erősítették meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi beszámolója szerint ilyen eseteket Dániában, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban jegyeztek fel.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: