Connect with us

Horvátország

VILLANYKÚT: Terjeszkedik a Tesla Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az Elon Musk-féle Tesla horvátországi leányvállalata kecsegtető ajánlatot tett a horvát állampolgároknak: amennyiben legalább 8 parkolóhellyel rendelkező ingatlan felett rendelkeznek, jelentkezzenek a Tesla-féle Supercharger felállítása ügyében. A töltőállomást – villanykút? – a Tesla térítésmentesen telepíti és üzemelteti, a bolt, étterem, stb. tulajdonosa pedig a nagyobb forgalmat remélhet a töltőállomásra behajtó autósoktól.

Csak Teslákat lehet tölteni

Az amerikai cég annak alapján elbírálja el a jelentkezőket, hogy a felkínált lokáció milyen szolgáltatásokat nyújt a villanyjárgánnyal közlekedő publikumnak, ingyen wifi, illemhely, kaja-pia, közszükségleti cikkek beszerzésének lehetősége, illetve, hogy főút, autópálya, városi gócpont közelében vannak-e.

Ha a Tesla megfelelőnek találja a helyszínt, a tulajdonosnak további teendőjük nincs a töltőállomás létesítésével, csak egy beleegyezését kell adniuk, minden egyéb a Tesla gondja.

VILLANYKÚT: Terjeszkedik a Tesla Horvátországban

A töltőállomást az ő szerelőcsapataik állítják fel, a Tesla végzi a karbantartást és állja az elhasznált villanyenergia költségeit.

A dolog szépséghibája, hogy a Superchargert jelenleg csupán akkor veheti az ember igénybe, ha Tesla márkájú gépkocsija van.

Állítólag tervben van más gyártmányú elektromos autó töltésének lehetősége is, de az még a jövő zenéje.

A Tesla különben 2020 novemberében nyitotta meg első szalonját Horvátországban, a zágrábi Avenue Mallban, és azóta szaporodnak a sikertörténetek a horvát sajtóban.

Például egy IT cég tulajdonosa 14 hónap alatt 34.000 kilométert tett meg S3-as Teslájával és ez idő alatt kereken 25.000 kunát (kb. 3000 eurót) takarított meg az üzemanyag árán.

A Tesla Európa-szerte terjeszkedik

A horvátországi terjeszkedés a kaliforniai cég összeurópai terjeszkedésnek részét képezi, ugyanis jelenleg egész Európában alig több mint 600 helyen található Tesla töltőállomás.

Magyarországon 7 Supercharger van: Debrecenben, Fóton, Győrben, Miskolcon, Sormason (az M7-es főútvonal 215 kilométerén), Szegeden és Törökbálinton.

A horvátok ebből a szempontból jobban állnak, nyilván az idegenforgalomnak köszönhetően: 8 településen (Karlovac, Otočac, Senj, Slavonski Brod, Split, Vrgorac, Zadar és Zágráb) 44 Tesla-kút található.

A pályázat május 30-án zárul le, így a küszöbönálló idegenforgalmi idényben – már ha ilyen lesz egyáltalán – a Teslával páváskodó úrhölgyek és úrvezetők nagyobb biztonságban közlekedhetnek a horvát utakon.

A járgány navigációs berendezése ” ismeri” minden létező Supercharger koordinátáit, és amíg töltődik a kocsi – 45-60 perc -, az ember bekaphat némi nyárson sült bárányt, malacot, vagy csevapot.

Miután Közép- Európáról, illetve a Balkánról van szó, a lakosság műszakilag megpatkolt részének nem kis hányada foglalkozhat azzal a kérdéssel, hogyan lehetne a Superchargert meghekkelni, hogy a 83.000 kunát (kb. 11.000 euró) kóstáló elektromos Dáciát is lehessen tölteni vele.

Ahogy a horvát ezermestereket ismerem, még a turistaidény kezdete előtt lesz megoldás a problémára. Ha meg végképp elakadnának, még mindig marad Mate Rimac, aki a kocsmában, heccből lerajzolja a kütyüt egy szalvétára…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Sakkozó Török, csak másként: Zágrábban megnyílt Horvátország első okos boltja

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

okos bolt konzum
FORRADALMÁROK: Semmi pénztár, semmi gond: a horvát Konzum kiskereskedelmi lánc forradalmat csinált az értékesítés terén, de még ők sem tudják, hogy mennyibe kerül a revolúció (Forrás: X-platform, Dnevno Marketing)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Kempelen Farkas találmányához hasonlatosan, amely a 18. században tartotta lázban előbb Bécset, majd az egész világot, a Fortenova konglomerátumhoz tartozó horvát Konzum kiskereskedelmi hálózat zágrábi Konzum Smart boltja is meglepő élményt nyújt. A horvát főváros központjában, a zágrábi Liszt Intézet, azaz a Magyar Kulturális Központ szomszédságában, szerdán megnyitották az ország első okos boltját. A bolt attól okos, hogy nincs benne sem elárusító, sem kassza, minden vásárolt árucikket a mennyezetről vizsgálódó mintegy 150 kamera rögzíti és számolja el, levonva az áru értékét a bankkártyánkról. Magyarán – némi procedúra után, mert egy alkalmazás segítségével be kell jelentkezni a rendszerbe az okostelefonunkkal – aztán az ember besétál a boltba, leveszi a polcról, ami éppen kell neki, és kisétál vele. Ezzel szemben, és itt hasonlít a kempeleni törökre, a raktári munkát, a polcok feltöltését, és nyilván a felügyeletet, továbbra is ember végzi.

Ha tetszik, ha nem: az okos bolt a jövő

Most lehetne morfondírozni azon, hogy az ilyesmi csak az emberek további elidegenedését vetíti előre – e sorok írója mindig is szívesen elegyedett szóba a bolti személyzettel, néhol ez az interakció már olyan fokra hágott, hogy megtekinthettem a gyermekek, unokák fényképét is -, de ebben az esetben is ugyanolyan haszontalan a méltatlankodás, mint mondjuk, ha az ember megpróbálná lebeszélni a szaúdi koronaherceget arról, hogy bazi nagy várost építsen a sivatag közepébe.

A progressz dübörög, nem az űrhajó, hanem a haladás, legjobb félreállni az útjából, mert úgy átgázol az emberen, hogy attól koldul. Szóval, sutba vetve a bölcselkedést, az okos boltot nagy hírverés övezte, többek között Fabris Peruško, a Fortenova vezérigazgatója is megszólalt.

Peruško úr annak a véleményének adott hangot, hogy ez a bolt is bizonyítja, hogy a Fortenova szeretné megőrizni vezető piaci pozícióját, és hogy ez az újítás is a cég digitális transzformációval kapcsolatos stratégiájának a része, stb.

okos bolt konzum

Itt kitől lehet megkérdezni, hogy hol van a sütőpor? (Forrás: X-platform, JaTrgovac)

A Konzum vezérigazgatója, Zoran Mitreski nem fogta vissza magát, és elmondta az újságíróknak, bámészkodóknak, hogy ők voltak az első kiskereskedelmi lánc, amely webáruházat hozott létre, elsőként vezettek be mobilalkalmazást, majd önkiszolgáló pénztárgépeket, elsőként kezdtek kriptovalutákat elfogadni, majd olyan mobilalkalmazásokat használtak, mint például a KeksPay, újabban pedig virtuális, elektronikus számlákat is kínálnak.

Mitreski szerint ez a Konzum digitális átalakulásának következő lépése, amelynek az a célja, hogy új felhasználói élményt nyújtson a vásárlóknak.

– A Konzum SMART egy új koncepció, amely modern vásárlási módot biztosít az egész család számára

– összegezte Mitreski, és ugyanakkor elmondta, hogy más kiskereskedelmi láncokhoz hasonlóan ők is munkaerőhiánnyal küszködnek, és ennek enyhítésére automatizálnak.

De, mint rámutatott, az okos bolt nem nélkülözheti az alkalmazottakat. A boltban továbbra is az alkalmazottak gondoskodnak a készletekről, töltik fel a polcokat, ellenőrzik az áru szavatosságát, takarítanak stb.

Műszaki részletek

Jozo Džakula, a Konzum informatikai részlegének igazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az okos bolt műszaki rendszerét a kaliforniai székhelyű i5 vállalat szállította, amely vezető szerepet tölt be az ágazatban.

Az amerikai cég eddig mintegy 100 ilyen üzlet kialakításában vett részt, ami azt jelenti, hogy a globális piac körülbelül 50% -át tartja ellenőrzése alatt. Džakula elmondása szerint több cég megoldásait vizsgálták, köztük az Amazonét is, de végül az i5 mellett döntöttek.

Egyúttal azt is hozzátette, hogy ez egy olyan technológia, amely egyszerre biztonságos és teljes mértékben megfelel a szabályozásnak, kezdve a fiskalizációtól egészen a GDPR-ig, azaz az adatvédelmi rendelet tiszteletben tartásáig.

– Szeretnék rámutatni, hogy nagyon óvatosak voltunk a GDPR-rel kapcsolatban. Bár a kamerák a vásárlók minden lépését rögzítik – mivel fizetéskor is a kamerák dolgoznak, felismerve, hogy ki és milyen terméket vett le a polcokról -, gondosan elkülönítettük a vásárlási adatokat a vásárlók személyazonosságától

– mondta Džakula, viszont arra a kérdésre, hogy tervezi-e a Konzum további okos boltok megnyitását, sem ő, sem más nem volt hajlandó válaszolni: nyilván még nincsenek tisztában azzal, hogy milyen mértékben lesz kifizetődő a drága és bonyolult rendszer működtetése.

A nyilvánvaló PR értéktől eltekintve, a cég ezzel a bolttal elsősorban tapasztalatot szeretne gyűjteni, amely különösen abban az esetben lesz értékes, ha tovább romlik a helyzet a munkaerőpiacon.

Érzésünk szerint a jelen pillanatban még mindig jóval olcsóbb klasszikus módon működtetni egy boltot, még ha kiemelt bérezéssel is kell a munkavállalókat a céghez édesgetni, de ez gyorsan változhat.

Elég, ha csak a robotikában történik valamilyen áttörés, és hirtelen sokkal olcsóbb lesz a teljesen automatizált bolt a klasszikusnál, nem is beszélve arról, hogy a lakosság fogyatkozása és elöregedése területén a helyzet előreláthatólag tovább romlik, legalábbis Európában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava