Connect with us

Horvátország

VILLANYKÚT: Terjeszkedik a Tesla Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az Elon Musk-féle Tesla horvátországi leányvállalata kecsegtető ajánlatot tett a horvát állampolgároknak: amennyiben legalább 8 parkolóhellyel rendelkező ingatlan felett rendelkeznek, jelentkezzenek a Tesla-féle Supercharger felállítása ügyében. A töltőállomást – villanykút? – a Tesla térítésmentesen telepíti és üzemelteti, a bolt, étterem, stb. tulajdonosa pedig a nagyobb forgalmat remélhet a töltőállomásra behajtó autósoktól.

Csak Teslákat lehet tölteni

Az amerikai cég annak alapján elbírálja el a jelentkezőket, hogy a felkínált lokáció milyen szolgáltatásokat nyújt a villanyjárgánnyal közlekedő publikumnak, ingyen wifi, illemhely, kaja-pia, közszükségleti cikkek beszerzésének lehetősége, illetve, hogy főút, autópálya, városi gócpont közelében vannak-e.

Ha a Tesla megfelelőnek találja a helyszínt, a tulajdonosnak további teendőjük nincs a töltőállomás létesítésével, csak egy beleegyezését kell adniuk, minden egyéb a Tesla gondja.

VILLANYKÚT: Terjeszkedik a Tesla Horvátországban

A töltőállomást az ő szerelőcsapataik állítják fel, a Tesla végzi a karbantartást és állja az elhasznált villanyenergia költségeit.

A dolog szépséghibája, hogy a Superchargert jelenleg csupán akkor veheti az ember igénybe, ha Tesla márkájú gépkocsija van.

Állítólag tervben van más gyártmányú elektromos autó töltésének lehetősége is, de az még a jövő zenéje.

A Tesla különben 2020 novemberében nyitotta meg első szalonját Horvátországban, a zágrábi Avenue Mallban, és azóta szaporodnak a sikertörténetek a horvát sajtóban.

Például egy IT cég tulajdonosa 14 hónap alatt 34.000 kilométert tett meg S3-as Teslájával és ez idő alatt kereken 25.000 kunát (kb. 3000 eurót) takarított meg az üzemanyag árán.

A Tesla Európa-szerte terjeszkedik

A horvátországi terjeszkedés a kaliforniai cég összeurópai terjeszkedésnek részét képezi, ugyanis jelenleg egész Európában alig több mint 600 helyen található Tesla töltőállomás.

Magyarországon 7 Supercharger van: Debrecenben, Fóton, Győrben, Miskolcon, Sormason (az M7-es főútvonal 215 kilométerén), Szegeden és Törökbálinton.

A horvátok ebből a szempontból jobban állnak, nyilván az idegenforgalomnak köszönhetően: 8 településen (Karlovac, Otočac, Senj, Slavonski Brod, Split, Vrgorac, Zadar és Zágráb) 44 Tesla-kút található.

A pályázat május 30-án zárul le, így a küszöbönálló idegenforgalmi idényben – már ha ilyen lesz egyáltalán – a Teslával páváskodó úrhölgyek és úrvezetők nagyobb biztonságban közlekedhetnek a horvát utakon.

A járgány navigációs berendezése ” ismeri” minden létező Supercharger koordinátáit, és amíg töltődik a kocsi – 45-60 perc -, az ember bekaphat némi nyárson sült bárányt, malacot, vagy csevapot.

Miután Közép- Európáról, illetve a Balkánról van szó, a lakosság műszakilag megpatkolt részének nem kis hányada foglalkozhat azzal a kérdéssel, hogyan lehetne a Superchargert meghekkelni, hogy a 83.000 kunát (kb. 11.000 euró) kóstáló elektromos Dáciát is lehessen tölteni vele.

Ahogy a horvát ezermestereket ismerem, még a turistaidény kezdete előtt lesz megoldás a problémára. Ha meg végképp elakadnának, még mindig marad Mate Rimac, aki a kocsmában, heccből lerajzolja a kütyüt egy szalvétára…

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava