Connect with us

Bosznia

DODIK: Európa behívta a migránsokat, majd kerítést emelt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A boszniai Szerb Köztársaság, vagyis a Republika Srpska fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint területén nem épülnek befogadó központok a migránsok számára. Ezt Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség tagja és soros elnöke mondta a boszniai szerb hírügynökségnek, a Srnanak, miután telefonon beszélt Josep Borrellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. A boszniai szerb politikus hozzátette, hogy erről tájékoztatta Borrellt is, de mondott még neki mást is. A jelek közben arra utalnak, hogy az Európai Unió hivatalosan is felvállalja azt a politikát, amellyel migránsbázissá változtatja Bosznia- Hercegovinát és Szerbiát. Ennek kiépítését és fenntartását anyagilag is támogatja, vagyis a “humánum leple alatt” megfinanszírozza a migránsok vonulását a Balkánon át, igencsak embertelen körülmények között.

Borrell akart beszélni Dodikkal

Dodik szerint az uniós főképviselő kérte, hogy beszéljenek a migránskérdésről.

– Alapvetően az iránt érdeklődött, hogy miért nem került sor a bihácsi Bira gyárcsarnok aktivizálására a migránsok elhelyezése érdekében. Elmondtam neki, hogy ez nem tartozik a bosznia-hercegovinai elnökség vagy a boszniai Szerb Köztársaság hatáskörébe, mert a Bira a Bosznia- Hercegovinai Föderáció (FBiH) területén van, és ezért nekik kell megoldani a kérdést

– jelentette ki Dodik, aki szerint Bosznia- Hercegovinában súlyos, szinte már-már humanitárius katasztrófával fenyegető helyzet alakult ki a migránsválság terén, de ezt azoknak kell megoldaniuk, akik illetékesek a kérdésben.

A boszniai szerb vezető rámutatott arra, hogy az EU különféle független szervezetek bevonásával biztosítja az anyagi eszközöket, nem pedig Bosznia- Hercegovina, a Szerb Köztársaság vagy a bosnyák-horvát föderáció intézményeinek ad pénzt a migránsok elszállásolására, ezért ezt a pénzt nem lehet olyan segélynek minősíteni, amelyet Bosznia- Hercegovinak nyújtanak.

– Borrell – valószínűleg szarajevói hatására – azt követelte, hogy a migránsokat Bosznia- Hercegovina egész területén helyezzék el, függetlenül a Szerb Köztársaság egyértelmű álláspontjától. Közöltem vele, hogy a Szerb Köztársaságnak joga van saját álláspontra a migránsválsággal kapcsolatban, és ezen nem is változtat, vagyis nem lesznek migránsközpontok a Republika Srpska területén

– nyilatkozta Milorad Dodik, aki hangsúlyozta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nem kér pénzt a migránsok elhelyezésére, de nem is fogadja be őket.

Behívták őket, majd kerítést emeltek

A boszniai szerb politikus hangsúlyozta, hogy ki kell tartani az eddigi politika mellett, amely szerint nem fogadnak migránsoklat a Szerb Köztársaság területén, mert csak ez a politika eredményes.

– Az EU emberek millióit ösztönözte arra, hogy induljanak el Európa felé, majd drótot húzott ki a határon, ami jól jelzi, hogy miként viszonyulnak a migránsokhoz. Ez kizárólag Európai Unió problémája, és nem a miénk. Mi Bosznia- Hercegovinában nem maradtunk ugyan passzívak, de a migránsokkérdéssel kapcsolatos okokat nem Bosznia- Hercegovinában, hanem az Európai Unióban kell keresni, ezért az EU-nak kell vállalnia a teljes felelősséget a problémáért

– jelentette ki a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja és soros elnöke a boszniai szerb hírügynökségnek, a Srnanak nyilatkozva.

Brüsszelben közben közölték, hogy Borrell telefonon beszélt Bosznia- Hercegovina elnökségének szerb tagjával, aki egyben a testült soros elnöke.

Az uniós közlés szerint a beszélgetés középpontjában azok a nehéz körülmények voltak, amelyekkel több száz migráns találja magát szemben Bosznia- Hercegovinában.

Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólította a bosznia-hercegovinai hatóságokat, hogy dolgozzanak ki “fenntartható megoldásokat” a migránsok számára, elsősorban befogadó központok létesítésével az ország egész területén.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava