Connect with us

Szerbia

LELKI KÖZELSÉG: Putyin az orosz-szerb kapcsolatok teljeskörű fejlődését szeretné

A szerb nemzeti ünnep egyik alapjául szolgáló Boldogasszony napi alkotmány megszüntette a rabszolgaságot és a feudális viszonyokat, külön érdekessége pedig, hogy már akkor szavatolta az állampolgárok egyenlőségét vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül, tehát igencsak liberális szellemben íródott

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Putyin üzenetet írt a szerb elnöknek
Putyin üzenetet írt a szerb elnöknek (Forrás: Freepik)
A cikk meghallgatása

Vlagyimir Putyin orosz elnök a “lelki közelséget” kifejezve gratulált Aleksandar Vučićnak a szerb államiság napja alkalmából. A szerb parlament 2001. július 10-én döntött úgy, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, (szerbül – Sretenje Gospodnje, röviden Sretenje) legyen az államiság és egyúttal az alkotmány napja is. A munkanapok tekintetében ez két napos ünnep. Szerbiában egyébként a nemzeti ünnepek egyetlen kivétellel az év első felére esnek, így júliusig letudják az ünnepeket, a második félévben csak november 11-ét, vagyis a Fegyverszünet napját ünneplik meg, amellyel az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményre emlékeznek.

Putyin lelki közelsége

A nemzeti ünneppel kapcsolatos gratulációk általában a nulla fontosságú hírek közé tartoznak, viszont jól jelzik, hogy egy ország milyen kapcsolati hálóval rendelkezik mert a legnagyobb ellenségének senki sem kíván boldog születésnapot, így Putyin sem gratulál az ukrán és az amerikai elnöknek, vagy esetleg Ursulának.

Viszont a szerb elnöknek igen, és a magyar miniszterelnökről sem feledkezik meg, legutóbb tavaly december végén írt nekik, ráadásul az európai vezetők közül csak Vučićot és Orbán Viktort köszöntötte karácsony és újév alkalmából.

Az orosz elnök most is elővette a penkalát, és arra kérte Vučićot, hogy fogadja őszinte gratulációját a nemzeti ünnep, vagyis Szerbia államiságának napja alkalmából.

– Országaink kapcsolatai a barátság, a kulturális és lelki közelség évszázados hagyományain alapulnak. Meggyőződésem, hogy folytatjuk az orosz-szerb stratégiai partnerség átfogó megerősítését, és a konstruktív együttműködés kialakítását a különböző területeken

– írta Putyin szerb kollégájának, és egyúttal megjegyezte még, hogy ez kétségtelenül megfelel a két testvéri nép, mármint a szerb és az orosz nemzet alapvető érdekeinek.

Az orosz elnök végül őszinte jókívánságát fejezte ki a szerb elnök egészségi állapotát illetően, hasonlóképpen sikereket, valamint boldogságot és jólétet kívánt Szerbia minden polgárának, természetesen mindezt szintén őszintén.

Még egy kis történelem

A mostani nemzeti ünneppel egy hosszú történelmi folyamatra emlékeznek a szerbek, ezt néha “Szerb Forradalom” néven is emlegetik, amely a török ellen folyt 1804 és 1835 között, végeredményeként pedig a Belgrádi Pasalik, más néven a Szendrői Szandzsák területén létrejött a félig-meddig független szerb állam.

Sretenjski Ustav

A Szerb Forradalom 1804-ben robbant ki, miután a janicsárok vették át az uralmat a Belgrádi Pasalik felett, és megkezdték a szerb vezetők legyilkolását (Seča knezova), ami ellen a szerbek az orašaci gyülekezeten lázadtak fel 1804 február közepén az “első szerb felkelés” által.

Ezt követte 1815-ben a második szerb felkelés, végezetül pedig megszületett a francia és belga mintára kidolgozott Boldogasszony napi alkotmány (Sretenjski ustav), amelyet 1835-ben hoztak meg Kragujevacban a hercegi réteken mintegy tízezer ember jelenlétében, másnap pedig ünnepélyes keretek között (értsd: zenés parádé közepette) olvastak fel.

Az alkotmány a kormányzást törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalomra osztotta fel, a hatalmat pedig a fejedelem, az államtanács és a nemzetgyűlés gyakorolta az akkor még csak félig független Szerbiában. Manapság ez a felosztás az elnököt, a kormányt és a parlamentet jelentené.

A Boldogasszony napi alkotmány megszüntette a rabszolgaságot és a feudális viszonyokat, külön érdekessége pedig, hogy már akkor szavatolta az állampolgárok egyenlőségét vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül, tehát igencsak liberális szellemben íródott. Ezért nem csoda, hogy a szerbek az akkori nagyhatalmak, vagyis Törökország, Oroszország és Ausztria nyomására 55 nappal később kénytelenek voltak sutba vágni.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


4
Az orosz elnök gratulált szerb kollégájának a nemzeti ünnep alkalmából

Kinek gratuláljon még Putyin a nemzeti ünnep alkalmából?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava