Connect with us

Szerbia

Szerbia három új zászlóaljat alakít felderítő és különleges feladatokra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Három zászlóaljjal növelik a szerb hadsereg különleges egységeit
A SZERB ELNÖK ALÁÍRTA: Három zászlóaljjal növelik a szerb hadsereg különleges egységeit (Forrás: Twitter)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb hadsereg három új zászlóaljat alakít különleges műveletek végrehajtására, és megerősíti a felderítő egységeket is. Ezt a szerb vezérkari főnök jelentette be, aki közölte, hogy ezekbe az egységekbe azok is jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek letöltött katonai szolgálattal. A nyilatkozatot megelőzően a szerbiai Hivatalos Közlönyben megjelent a szerb elnöki rendelet a különleges egységek megerősítéséről.

Az elnöki döntés

A szerb elnök azért adta ki a rendeletet, mert szükségesnek látja a hadsereg különleges erőinek bővítését és szervezeti korszerűsítését a béke- és a háborús időkre tervezett célok megvalósítása érdekében. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök adja ki a végrehajtásához szükséges utasításokat.

A rendelet a meghozás napján, vagyis 2023. február 13-án lépett életbe, mindössze egy nappal a szerb államiság (február 14-i) ünnepe előtt, amivel az 1804-es első szerb felkelésre, illetve az 1835-ös első szerb alkotmány elfogadására (Sretenje) emlékeznek.

A szerb elnök január közepén már jelezte, hogy a szerbiai hadsereg a következő időszakban nagyobb hangsúlyt fektet a hazai gyártású drónokra és pilóta nélküli repülőgépekre, és további erőfeszítéseket tesz a speciális egységek megerősítésére és fejlesztésére.

– A szerb államiság napján a hadsereg főparancsnokaként rendeletet adok, a vezérkari főnök pedig pályázatot ír ki ötezer fiatal fiú és lány felvételére a speciális egységekbe

– közölte akkor Aleksandar Vučić, aki a rendelet kiadásával be is váltotta a januári ígéretet.

– Sokkal inkább a szerbiai védelmi ipar felé kell fordulnunk az új eszközök előállítása terén, és kiemelten kell foglalkozunk elsősorban a hazai gyártású pilóta nélküli légi járművekkel és drónokkal, de sokat fektetünk majd a honvédség életszínvonalának további növekedésébe is

– hangoztatta a szerb elnök, és erre már példák is vannak, akár a szerb önjáró tarackok, akár a szerb drón kifejlesztése terén.

Az ígéretek szerint a szerbiai katonák életszínvonala is növekedni fog, és ez is megvalósulhat, a szerbiai hadseregben ugyanis 25%-os béremelés várható az idei év során.

Új zászlóaljak bármilyen helyzetre

Ezek után már nem meglepő, hogy a szerbiai hadsereg három új zászlóaljat hoz létre.

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök az erősítéssel kapcsolatban a szerb állami televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az államfő által megígért számban növelik a katonák létszámát.– Készen állsz-e a kihívás elfogadására? – a szerb hadsereg és a szerbiai védelmi minisztérium ezzel a szlogennel tette közzé a fenti toborzó videót, körülbelül ezen cikk keletkezésével egyidőben. Az ügyesen vágott videó azzal a felszólítással zárul, hogy “mutasd meg, mire vagy képes – tettekkel”!


Mojsilović tábornok elmondta, hogy azokat a fiatalokat is várják, akik nem töltötték le a katonai szolgálatot, hozzátette azonban, hogy esetükben öt héttel meghosszabbodik a kiképzés, azok viszont azonnal megkezdhetik a beilleszkedést és a szelektív felkészülést, akik már voltak katonák.

A szerb vezérkari főnök az elnöki ígéretek nyomán beszélt a pénzről is, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a speciális egységek tagjainak kezdő fizetése 200 ezer dinár, vagyis 1700 euró felett lesz.

A szerb tábornok megjegyezte, hogy két év is kell ahhoz, hogy valakit felkészítsenek a különleges egységekben történő szolgálatra, ráadásul nem csak a kiképzés költséges, hanem drága a felszerelés is, amivel egy-egy ilyen katonát ellátnak.

– A hadsereg főparancsnokának döntése alapján az emberi potenciál mellett a felszerelésre is összpontosítunk, vagyis mindarra, ami a modern hadviselés dinamikáját alkotja

– jelentette ki Mojsilović tábornok, és újfent megerősítette, hogy ötezerrel szeretnék növelni a különleges egységek számát, amelyekre Szerbia egy esetleges váratlan válság alkalmával számíthat.

A vezérkari főnök szerint a projekt befejezését követően a szerbiai fegyveres erők kapacitásai magasabb szintre emelkednek a szárazföldi, a légi, a vízi és a víz alatti különleges műveletek tervezése és végrehajtása tekintetében, ami Szerbiát azon kevés országok közé emeli, amelyek rendelkeznek az említett képességekkel.

Fokozatos bővítés

A szerbiai vezérkari főnök arról is beszélt, hogy fokozatosan kívánják növelni a különleges egységek létszámát.

Szerbia "felismerte az idők szavát", három új zászlóaljjal bővíti a különleges egységeket

Szerbia “felismerte az idők szavát”, három új zászlóaljjal bővíti a különleges egységeket (Screenshot)

Az első szakasz a meglévő különleges műveleti egységek, például a 63. ejtőernyős és a 72. különleges műveleti dandár egységeinek a korszerűsítését tartalmazza, de növelik a Kobra néven ismertté vált katonai rendőrség létszámát és ütőképességét is.

Egy enyhe kitérővel itt kell megjegyezni, hogy a szerb kormánypárti bulvársajtó szerint a koszovói válság decemberi kulminációja idején a szerb elnök elsírta magát, amikor megtudta, hogy testőrségét alkotó Kobrák 99%-a Koszovóba akart menni.

Visszatérve a szerb hadsereg különleges egységeinek jelentős mértékű bővítéséhez, a következő, második fázisban kerül sor a három új különleges hadműveleti zászlóalj megalakítására, valamint a páncélos felderítő zászlóalj korszerűsítésére.

A szerb hadsereg átalakításának lesz egy harmadik fázisa is, ami a meglévő felderítő egységek korszerűsítését jelenti a szárazföldi hadsereg egységein belül.

A szerbiai vezérkari főnök szerint a szerb hadseregben jelenleg ezerötszáz katona szolgál a különleges egységekben, ami azt jelenti, hogy a létszám 5000 főre növelése – hogy is mondjuk – igencsak nagy ugrás, merthogy a mostani létszám megtriplázását jelenti, aminek még föle is van.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava