Connect with us

Szerbia

Szerbia három új zászlóaljat alakít felderítő és különleges feladatokra

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Három zászlóaljjal növelik a szerb hadsereg különleges egységeit
A SZERB ELNÖK ALÁÍRTA: Három zászlóaljjal növelik a szerb hadsereg különleges egységeit (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb hadsereg három új zászlóaljat alakít különleges műveletek végrehajtására, és megerősíti a felderítő egységeket is. Ezt a szerb vezérkari főnök jelentette be, aki közölte, hogy ezekbe az egységekbe azok is jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek letöltött katonai szolgálattal. A nyilatkozatot megelőzően a szerbiai Hivatalos Közlönyben megjelent a szerb elnöki rendelet a különleges egységek megerősítéséről.

Az elnöki döntés

A szerb elnök azért adta ki a rendeletet, mert szükségesnek látja a hadsereg különleges erőinek bővítését és szervezeti korszerűsítését a béke- és a háborús időkre tervezett célok megvalósítása érdekében. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök adja ki a végrehajtásához szükséges utasításokat.

A rendelet a meghozás napján, vagyis 2023. február 13-án lépett életbe, mindössze egy nappal a szerb államiság (február 14-i) ünnepe előtt, amivel az 1804-es első szerb felkelésre, illetve az 1835-ös első szerb alkotmány elfogadására (Sretenje) emlékeznek.

A szerb elnök január közepén már jelezte, hogy a szerbiai hadsereg a következő időszakban nagyobb hangsúlyt fektet a hazai gyártású drónokra és nélküli repülőgépekre, és további erőfeszítéseket tesz a speciális egységek megerősítésére és fejlesztésére.

– A szerb államiság napján a hadsereg főparancsnokaként rendeletet adok, a vezérkari főnök pedig pályázatot ír ki ötezer fiatal fiú és lány felvételére a speciális egységekbe

– közölte akkor Aleksandar Vučić, aki a rendelet kiadásával be is váltotta a januári ígéretet.

– Sokkal inkább a szerbiai védelmi ipar felé kell fordulnunk az új eszközök előállítása terén, és kiemelten kell foglalkozunk elsősorban a hazai gyártású pilóta nélküli légi járművekkel és drónokkal, de sokat fektetünk majd a honvédség életszínvonalának további növekedésébe is

– hangoztatta a szerb elnök, és erre már példák is vannak, akár a szerb önjáró tarackok, akár a szerb drón kifejlesztése terén.

Az ígéretek szerint a szerbiai katonák életszínvonala is növekedni fog, és ez is megvalósulhat, a szerbiai hadseregben ugyanis 25%-os béremelés várható az idei év során.

Új zászlóaljak bármilyen helyzetre

Ezek után már nem meglepő, hogy a szerbiai hadsereg három új zászlóaljat hoz létre.

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök az erősítéssel kapcsolatban a szerb állami televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az államfő által megígért számban növelik a katonák létszámát.– Készen állsz-e a kihívás elfogadására? – a szerb hadsereg és a szerbiai védelmi minisztérium ezzel a szlogennel tette közzé a fenti toborzó videót, körülbelül ezen cikk keletkezésével egyidőben. Az ügyesen vágott videó azzal a felszólítással zárul, hogy „mutasd meg, mire vagy képes – tettekkel”!


Mojsilović tábornok elmondta, hogy azokat a fiatalokat is várják, akik nem töltötték le a katonai szolgálatot, hozzátette azonban, hogy esetükben öt héttel meghosszabbodik a kiképzés, azok viszont azonnal megkezdhetik a beilleszkedést és a szelektív felkészülést, akik már voltak katonák.

A szerb vezérkari főnök az elnöki ígéretek nyomán beszélt a pénzről is, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a speciális egységek tagjainak kezdő fizetése 200 ezer dinár, vagyis 1700 euró felett lesz.

A szerb tábornok megjegyezte, hogy két év is kell ahhoz, hogy valakit felkészítsenek a különleges egységekben történő szolgálatra, ráadásul nem csak a kiképzés költséges, hanem drága a felszerelés is, amivel egy-egy ilyen katonát ellátnak.

– A hadsereg főparancsnokának döntése alapján az emberi potenciál mellett a felszerelésre is összpontosítunk, vagyis mindarra, ami a modern hadviselés dinamikáját alkotja

– jelentette ki Mojsilović tábornok, és újfent megerősítette, hogy ötezerrel szeretnék növelni a különleges egységek számát, amelyekre Szerbia egy esetleges váratlan válság alkalmával számíthat.

A vezérkari főnök szerint a projekt befejezését követően a szerbiai fegyveres erők kapacitásai magasabb szintre emelkednek a szárazföldi, a légi, a vízi és a víz alatti különleges műveletek tervezése és végrehajtása tekintetében, ami Szerbiát azon kevés országok közé emeli, amelyek rendelkeznek az említett képességekkel.

Fokozatos bővítés

A szerbiai vezérkari főnök arról is beszélt, hogy fokozatosan kívánják növelni a különleges egységek létszámát.

Szerbia "felismerte az idők szavát", három új zászlóaljjal bővíti a különleges egységeket

Szerbia „felismerte az idők szavát”, három új zászlóaljjal bővíti a különleges egységeket (Screenshot)

Az első szakasz a meglévő különleges műveleti egységek, például a 63. ejtőernyős és a 72. különleges műveleti dandár egységeinek a korszerűsítését tartalmazza, de növelik a Kobra néven ismertté vált katonai rendőrség létszámát és ütőképességét is.

Egy enyhe kitérővel itt kell megjegyezni, hogy a szerb kormánypárti bulvársajtó szerint a koszovói válság decemberi kulminációja idején a szerb elnök elsírta magát, amikor megtudta, hogy testőrségét alkotó Kobrák 99%-a Koszovóba akart menni.

Visszatérve a szerb hadsereg különleges egységeinek jelentős mértékű bővítéséhez, a következő, második fázisban kerül sor a három új különleges hadműveleti zászlóalj megalakítására, valamint a páncélos felderítő zászlóalj korszerűsítésére.

A szerb hadsereg átalakításának lesz egy harmadik fázisa is, ami a meglévő felderítő egységek korszerűsítését jelenti a szárazföldi hadsereg egységein belül.

A szerbiai vezérkari főnök szerint a szerb hadseregben jelenleg ezerötszáz katona szolgál a különleges egységekben, ami azt jelenti, hogy a létszám 5000 főre növelése – hogy is mondjuk – igencsak nagy ugrás, merthogy a mostani létszám megtriplázását jelenti, aminek még föle is van.

Szerbia

INCIDENSEK: Akasztott Vučić-baba és egy amerikai állampolgár megverettetése

Közzététel:

a megjelenés dátuma

incidens, Népi Járőrség
Az egyik demonstráló bűzösnek tartja a Pink televíziót, és felakasztaná a szerb elnököt (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Szerb kormányközeli médiajelentések szerint vasárnap letartóztatták azt a személyt, aki azzal idézett elő incidenst Belgrádban, hogy akasztott Vučić-babával jelent meg a szombati ellenzéki tüntetésen. A másik incidens során több férfi támadt meg egy amerikai állampolgárt. Az erőszak elleni megmozdulást azt követően tartja meg az ellenzék minden hétvégén, pénteken vagy szombaton, hogy május 3-án az egyik diák lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, valamint hogy egy fiatal férfi nyolc embert ölt meg Mladenovac környékén.

Incidens akasztott Vučić-babával

A kormánybarát Srpski Telegraf értesülése szerint Belgrádban letartóztattak egy B. S. iniciálékkal megnevezett producert, aki a pénteken (május 3-án) tartott ellenzéki tüntetésen egy transzparenssel jelent meg, amelyre egy Aleksandar Vučićot ábrázoló babát akasztott, nyaka köré tekert kötéllel.

A baba feje már félrebillent, az utalás egyértelmű, a voodoo-baba helyett használt Vučić-baba eléggé direkt módon ábrázolja, hogy miként kellene a szerb elnököt eltávolítani, bár a tömeg alternatív megoldást is talált, a szerb elnököt léggömbök segítségével „eresztette szélnek.

A Vučić-babával „lázító” férfit az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtással vádolják, és emiatt 48 óráig bent marasztalták a rendőrségen, majd kihallgatásra a belgrádi főügyész elé állítják.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a transzparenst olyan személyek hurcolták be, akik diszkreditálni akarják az ellenzéki megmozdulást, miután ez a transzparens állítólag más tüntetéseken is feltűnt, az viszont biztos, hogy a szerbiai udvari média eléggé erőteljesen kiaknázza az esetet.

A szerb elnök azonban kizárta, hogy az akasztott Vučić-baba véletlenül keveredett a tüntetők közé, mert mint fogalmazott, „elege van az ilyen hazugságokból”, szerinte ugyanis az ellenzék már régóta ilyen gyalázatos.

– Elegem van azokból az értelmetlen hazugságokból, hogy ezt a babát valaki behozta. Nem, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is akasztófával tüntettek ellenem

– jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy neki köztársasági elnökként az ilyen disznóságokat és aljasságokat tűrnie kell, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez benne van-e a munkaköri leírásában.

Vučić az erősen bólogató Bratislav Gašić belügyminiszterre tekintve azt is kijelentette, hogy személyét naponta mintegy kétszáz halálos éri, ennek folytán ehhez már igazán hozzászokott.

Érdekes módon a szerbiai közbeszédben a transzparens másik erős üzenete nem került feldolgozásra, pedig a Pink Televízió logóját felhasználva az transzparens készítője azt is sugallta, hogy az említett csatorna bűzt (stink) sugároz, illetve bocsát ki magából.

Pofánvertek egy amerikai állampolgárt

A BALK két héttel ezelőtt azt írta, hogy az akkori ellenzéki tüntetésen feltűntek a Wagner Csoporthoz közeli Népi Járőrség (Narodna Patrola) tagjai, akik két nőbe is belekötöttek.

A főkolompos akkor Ilija Vuksanović volt, de az incidensek helyszínén ott volt Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője is, ezt akkor a helyszínen készült felvételek elemzésével bizonyítottuk is, akárcsak azt, hogy Vuksanović és legalább még egy férfi a Wagner Csoport jelvényét is megszellőztette.

Egyes belgrádi körökben Ilija Vuksanovićot a rezsim provokátorának tartják.

Akkor elkerülte a figyelmünket, hogy Vuksanović fejét két héttel ezelőtt ugyanolyan micisapka fedte, mint amilyet a drogkereskedelemmel foglalkozó kavači klán egyik szerbiai szervezetének lefogott vezetője hord, és amilyet május 26-án a KFOR-verő erők viseltek, akik között más fekete micisapkások is feltűntek. Ott is, és a belgrádi tüntetéseken is van belőlük szép számmal.

Miután a bűnöző Veljko Belivuk többször is azt állította, hogy tett különböző szolgálatokat a szerbiai kormánynak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy most is valami hasonlóról van szó a hasonszőrűek részéről, továbbá az sem kizárt, hogy a Belivuk-csoport és a Népi Járőrség között van átjárás, ami ad absurdum azt is jelentheti, hogy mindenki mindenkivel kapcsolatban van, kormányostól, wagnerestől, mindenestől, ami igencsak hajmeresztőnek tűnik, ha igaz.

És akkor térjünk itt vissza arra, ami az alcímben szerepel, miszerint az ellenzéki tüntetésen pofánkaptak egy amerikai állampolgárt.

Az elkövetők között most is feltűnt Ilija Vuksanović és Damjan Knežević, mivel hogy az incidens ismét csak a Népi Járőrség nevéhez kötődik, az amerikai állampolgárt bántalmazók egyike-másika ugyanis a Narodna Patrola feliratot viselte a pólóján, és a felvételeken – nem feltétlenük ezen – felismerhető a név szerint említett két személy is, Vuksanović az N1 televízió riporterével is kötekedett.

A belgrádi rendőrök vasárnap előállítottak egy huszonkét éves férfit, a nevét nem árulták el, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton este többször is megütött egy amerikai állampolgárt, aki a gyanú szerint provokálta a körülötte tartózkodó embereket.

Az interneten látható felvételek alapján az amerikai férfi valószínűleg kötekedett, bár ez hitelt érdemlően soha nem derül ki, az viszont biztos, hogy a verés nem csak egy helyről érkezett, többen is bántalmazták, és erősen szidták az amerikai férfi női felmenőjét.

Az ügyészséggel folytatott konzultációkat követően az előállított férfi és az amerikai állampolgár ellen is feljelentést tettek, az utóbbi ráadásul tartózkodási engedéllyel sem rendelkezett Szerbiában.

A belgrádi szabálysértési bíróság úgy döntött, hogy az amerikai állampolgárt 30 nap előzetesbe helyezi, a huszonkét éves férfit pedig 15 nap börtönbüntetésre ítélték, amelynek letöltésére azonnal el is vitték.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava