Connect with us

Szerbia

Szétverték a megfigyelők autóját, a választási bizottság legerőteljesebben elítélte az incidenst

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A CRTA vezetője a bevert szélvédőjű autóról készült fotókat mutatja a megfigyelőszervezet sajtótájékoztatóján
A CRTA vezetője a bevert szélvédőjű autóról készült fotókat mutatja a megfigyelőszervezet sajtótájékoztatóján (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

Több incidens is történt Szerbiában, ahol rendkívüli parlamenti, tartományi és részleges helyhatósági választásokat tartanak. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 8 óráig vannak nyitva. A többpártrendszer bevezetését követően ez a 14. parlamenti választás a balkáni országban, ahol 11 alkalommal idő előtt szólították az urnákhoz az ország lakosságát. A legutóbbi választások óta valamivel több mint másfél év telt el, az utolsó megmérettetés ugyanis 2022. április 3-án volt. A szerbiai választási bizottság (Republička izborna komisija, RIK) adatai szerint a mostani országgyűlési választáson 6.500.666 személy rendelkezik szavazati joggal, ők 8273 helyen adhatják le a voksaikat.

Hányan szavaztak a délelőtti órákban?

A szerbiai választási bizottság szerint minden szavazóhelyet sikeresen megnyitottak, három esetben azonban meg kellett változtatni a helyszínt, az egyik szavazókört áramhiány, a másik kettőt pedig csőtörés miatt kellett máshova áttenni, a második esetben Zomborról van szó.

A szerbiai statisztikai hivatal adatai szerint a parlamenti választásokon 12 óráig a szavazásra jogosultak 21,33%-a vett részt, ami egy árnyalattal több, mint másfél évvel ezelőtt. A Vajdaságban még nagyobb volt a választási kedv, délig ugyanis 22,88%-os volt a részvétel.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (Centar za slobodne izbore i demokratiju, CeSID) közben közölte, hogy 11 óráig a szerbiai szavazók 15,1%-a járult az urnákhoz, ami egy százalékkal több, mit tavaly áprilisban, és másfél százalékkal nagyobb szám, mint 2020-ban.

Szétverték a megfigyelők autóját, a választási bizottság sajnálkozik

A választási bizottság elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a civilszervezetek részéről megengedhetetlen a pánikkeltés, valamint a nyomásgyakorlás a választásokat lebonyolító szervekre, ami főleg a közösségi média által történik, amely – mint emlékezetes – nem esik a kampánycsend hatálya alá.

Egyúttal tételesen is cáfolta azokat az állításokat, hogy több helyütt is párhuzamos listák vezetése történik a választásokkal kapcsolatban, például Kabolban (Kovilj) vagy Zimonyban (Zemun), illetve hogy az egyik szavazóhelyen fizikai leszámolás történt.

Vladimir Dimitrijević a délelőtt 11 órakor tartott sajtóértekezleten ugyan még azt mondta, hogy az addig beérkezett adatok szerint a szavazás szinte minden szavazóhelyen a lehető legnagyobb rendben zajlik, 13 órakor azonban már arról számolt be, hogy legalább két incidens is történt.

Az egyik – amely Hódságon (Odžaci) történt – kimondottan durva volt, mostanra már beazonosított tettesek szétverték a CRTA megfigyelő csoportjának az autóját, amit a választási bizottság a legerőteljesebben elítélt, és kilátásba helyezte, hogy az elkövetőket előállítják és szankcionálják.

A szerbiai választási bizottság elnöke máris pánikkeltéssel és nyomásgyakorlással vádolja a civileket

A szerbiai választási bizottság elnöke megerősítette a hírt – mást nemigen tehetett – az összefüggésekről azonban nem beszélt (Screenshot)

Dimitrijević arról nem szólt, hogy a megfigyelők az incidenst megelőzően feljelentést tettek, mert a Szerbiában csak “bolgár vonat” néven ismert választási csalásra lettek figyelmesek, amely szerint az elkövetők szavazólapokat hoztak ki a szavazóhelyiségből, amelyeket a Szerb Haladó Párt közeli irodájába vitték.

A csalás lényege az, hogy a szavazóhelyiségbe tartó választóknak előre kitöltött szavazólapokat adnak, aki bent azokat dobják az urnába, a szavazóhelyen kapott üres lapokat pedig kihozzák, és átadják a megbízóknak.

A bizottsági elnök szerint történt egy másik incidens is, amely során egy előállított személy négyezer dinárt kínált egy szavazatért.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ korábban azt közölte, hogy már a szavazás első két órájában több, mint 50 szabálytalanság történt, amelyek miatt néhány helyen rövid időre fel kellett függeszteni a szavazást.

A CeSID szerint a választási bizottság tagjai több helyütt nem ellenőrizték a szavazók identitását vagy nem fújták be az ujjukat, megpróbálták befolyásolni a szavazókat, de az is előfordult, hogy a választópolgárok lefotózták a szavazólapot.

Az utóbbi azért probléma, mert a közalkalmazottakkal szemben elvárás lehet, hogy a Szerb Haladó Pártra szavazzanak, és ezt a munkahelyükön igazolni is tudják az állásuk megőrzése érdekében.

A szerbiai választási bizottság sajtótájékoztatóján felmerült az is, hogy vajon törvénysértő volt-e az N1 ellenzéki csatorna reggeli műsorának az a riportja, amelyben a választópolgárok arról nyilatkoztak, hogy változásokat várnak a mostani választásoktól.

Valóban volt ilyen riport, amely során a szavazásra jogosultak közül többen is az említett módon foglaltak állást. Dimitrijević nem nevezte egyértelműen törvénysértőnek ezt a magatartást, ugyanakkor arra kérte az említett csatornát, hogy a választások lezárásáig ne tegyen fel ilyen kérdéseket a szavazóknak.

A szerb elnök kivárta a sorát

A szerb elnök kultúremberhez méltóan kivárta a sorát, arról nincs hír, hogy ugróiskolázott volna (Forrás: X-platform, Szerb Haladó Párt)

Délelőtt szinte minden fontos ember szavazott

Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a Szerb Haladó Párt listájának a névadója, nyolc óra körül szavazott egy újbelgrádi óvodában létesített szavazóhelyen, ugyanott, ahol tavaly is.

A jelentések szerint a szerb elnök egyedül érkezett a szavazóhelyre, és a többi állampolgárral együtt várakozott a sorban.

Dragan Đilas, az ellenzéki Szabadság és Igazság Pártjának vezetője már 7 óra 20 perckor szavazott a Belgrád elit városrészének számító Vračarban.

Ivica Dačić szerbiai külügyminiszter, aki a miniszterelnöki posztról álmodozik, hét óra körül adta le a voksát a még elitebb Dedinje városrészben, ahol a fiával és a feleségével együtt kereste fel a számára kijelölt szavazóhelyet.

dr. Pásztor Bálint is a koradélelőtti órákban szavazott (Forrás: VMSZ)

dr. Pásztor Bálint is a koradélelőtti órákban szavazott (Forrás: VMSZ)

A korai órákban szavazott Ana Brnabić szerb miniszterelnök, Siniša Mali pénzügyminiszter, Goran Vesić építési és közlekedési miniszter, Aleksandar Šapić belgrádi polgármester, Usama Zukorlić, a kormánybarát szandzsáki bosnyák párt vezetője és Pásztor Bálint, a szintén kormánybarát Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

A sajtójelentések szerint mindeközben nagy erőkkel folyik a szavazás abban a négy dél-szerbiai városban, ahol a koszovói szerbek adhatják le a voksaikat, akiket autóbuszokkal szállítanak a kijelölt szavazóhelyekre.





Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava