Connect with us

Horvátország

KÖZELEG A VILÁGVÉGE: A horvát fociválogatott is rendszeresen látogatja Međugorjét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Számos jele van annak, hogy közeleg a világvége
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Számos jele van annak, hogy közeleg a világvége. Itt nem a kelet-európai szörnyű vágóhídra gondolok, ahol a lefitymált orosz tüzérség “buta lövedékei” városokat, falvakat törölnek el a föld színéről – csak az összehasonlítás erejéig, a legutóbbi iraki invázió folyamán a szövetségesek összesen 60 ezer gránátot lőttek ki, míg az oroszok most körülbelül napi 50 ezer tüzérségi lövedéknél tartanak. Ennyit a háborús helyzetről, vissza az Armageddón szaporodó jeleire.

Megszállta a szentlélek

Valószínűleg mindenki hallotta már a hercegovinai Međugorje zarándokhely nevét, amely még az múlt évszázad 80-as éveiben vált világszerte ismeretessé, miután a “látók” (vidilice) néven emlegetett hat gyermek azt újságolta, hogy ismételten megjelent nekik Szűz Mária, aki mondott mindenféle dolgokat.

A Vatikán által csak 2019-ben “legalizált” zarándokhelyre azóta is tódulnak a hívek az élelmes hercegovácok őszinte örömére. Rengeteg sztori fűződik Međugorjehez, amelyet a horvát fociválogatott is rendszeresen látogat.

A legutóbbi eset azonban mindenen túltesz. Patrick Latta kanadai milliomos mindig is istentagadó életet folytatott, és gyermekeit is ebben a szellemben nevelte. Felesége Nancy Latta a zágrábi Večernji list hercegovinai kiadásának adott interjújában azt mesélte, hogy egyszer fiának adott húsz dollárt azzal a megjegyzéssel, hogy “itt van fiam az igazi Isten”.

Szóval ez az úr valamikor a 90-es évek elején kezébe fogta a Szűz međugorjei üzeneteit tartalmazó könyvecskét, és miután felütötte, sírva fakadt, a könyv ugyanis annál az idézetnél nyílott ki, hogy “Utoljára figyelmeztetlek, hogy térj meg. Azért jöttem, hogy elmondjam neked, Isten létezik.”

Nancy asszony tanúsítása szerint Patrickot ebben a pillanatban elárasztotta a mennyei kegyelem, és zokogva fohászkodott a Szűzanyához. Az esemény után kinyilvánította, hogy többé nem érdekli semmi a világon, és hogy Međugorjeben akarja leélni fennmaradó napjait. Úgy is lőn.

Elköltöztek a vadregényes Kanadából, és a kies hercegovinai hegyek között leltek új otthonra, nem is akármilyenre. Patrick egy elképesztő kastélyt építtetett – állítólag a Szentegyháznak ajánlva. A kastély – harminc év után! – még a mai napig is épül, eddig 2000 teherautónyi követ építettek be hercegovinai Disneylandbe.

A Večernji list tudósítása szerint három nappal ezelőtt, az interjú készítésének pillanatában a kastélyban egy 180 fős lengyel zarándokcsoport tartózkodott, arról viszont nem érkezett hír, hogy ez az elszállásolás kommerciális alapon történt-e, vagy csak úgy, ingyen laktak ott a lengyelek, a Szűz és Patrick kegyelméből.

Sonkás, szalonnás csokoládé

Bogdan Komparić pólai (Pula) hentesmester története nem kevésbé borzasztó. A biblikus stílusnál maradva úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Sátán incselkedett vele, amikor gondolt egyet, és sonkás (prosciutto) meg szalonnás (pancetta) csokoládét dobott a piacra. Korunkra jellemző módon – az emberek belehülyültek a jómódba – a szörnyűség átütő sikert aratott, különösen az Adria eme részére látogató turisták körében.

A Glas Istre (Isztria Hangja) napilap híradása szerint egy Pólába tévedő svájci csokoládékészítő mestert olyannyira elragadtatta készítmény, hogy ennek Svájcba történő exportálása is szóba került. Lucifer közben a padlón fetrengve röhögött.

A szépreményű hentes ugyanakkor további termékkülönlegességek fejlesztését is bejelentette. Miután méhészkedéssel is foglalkozik, úgy gondolta, összeköti a kellemeset a hasznossal, és az elkövetkező időszakban mézes szalámival kedveskedik a vevőknek. Nem hiszem, hogy a szegedi Picknek aggódnia kellene, de hát, az ember sohasem tudja…

Szöcskeinvázió Šibeniknél

Ha mindez még nem volt elég, a Šibenski portal tudóstása szerint a hátországban, Štikovo faluban szöcskeinvázióval kellett megküzdeniük a helybelieknek. A szó szoros értelmében tűzzel-vízzel harcoltak a milliós tömegekben támadó rovarok ellen.

Az egyik szemtanú beszámolója értelmében annyi szöcske volt, hogy nem látszott tőlük az aszfalt.

Szóval meglehetősen világos, hogy közeleg a világvége, ezért melegen ajánlom mindenkinek, hogy még egyszer, talán utoljára, menjen el nyaralni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava