Connect with us

Járvány

KÓRHÁZ A PUSZTÁBAN: Letették az újvidéki Covid-kórház alapkövét, Vučić is lapátolt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A Duna szerémségi oldalán letették az újvidéki Covid-kórház alapkövét, az ünnepségen Aleksandar Vučić is lapátolt. Ez lesz a harmadik ilyen jellegű intézmény Szerbiában, Vajdaságban viszont az első. Az alapkőletételen ott volt mindenki, akinek hivatalból illett ott lennie: Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Nebojša Stefanović védelmi miniszter, Igor Mirović tartomány kormányfő, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Az új Covid-kórház a tervek szerint szeptember 1-jére elkészül, illetve akkor már fogadhatja az első pácienseket.

– Büszke vagyok azokra a kórházakra, amelyeket Szerbiában építettünk és építünk. Nagy pénzekről van szó, amelyeket befektetünk. Teljesen összeomlott volna az ország, ha nem épül fel a kórház Batajnicában, később pedig Kruševacban

– írta a szerb elnök az Instagramon, ahol hozzátette, hogy a most épülő újvidéki kórház rendkívül jelentős minden vajdasági ember számára.

A 930 férőhelyes batajnicai kórházat tavaly december 4-én adták át, Vučić két héttel később, vagyis december 20-án megnyitotta a 493 férőhelyes kruševaci Covid-kórházat is. Az újabb kórházra minden bizonnyal azért volt szükség, mert márciusban mindkét Covid-kórház dugig megtelt.

Az újvidéki Covid-kórházban hatszáz ágy lesz, ebből kétszáz a legsúlyosabb esetek, vagyis az intenzív ellátásra szorulók számára.

Újvidék tehát a harmadik város Szerbiában, ahol új kórház épül, ezek a járvány “lecsengését követően” a helyi egészségügyi rendszer részei maradnak.

Az újvidékiek többsége azt fájlalja, hogy a kórház a város szerémségi oldalára került, vagyis kimondottan messze esik a város legnagyobb részétől.

Milanko Šekler szerb virológus és mikrobiológus nemrégiben úgy fogalmazott, hogy ha az elkövetkező hónapokban több mint négymillió állampolgárt beoltanak, akkor az országnak csak egy Covid-kórházra lesz szüksége.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava