Connect with us

Európai Unió

A BIRODALOM ÉS KOSZOVÓ: Brüsszel a Belgráddal történő párbeszéd irányába terelné a koszovói miniszterelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

 

Albin Kurti Koszovó új miniszterelnöke szerdán kezdte meg hivatalos látogatását Brüsszelben, a február 14-i választások utáni hivatalba lépése óta első alkalommal. Kurti kihasználja az alkalmat, hogy több napos programja során nemzetközi és helyi szervezetek vezetőivel is találkozzon, és mindeközben számít a nemzetközi média kiemelt figyelmére is.

Felkészülés a párbeszédre

A koszovói miniszterelnök egyik bejelentése kicsit megzavarta a jó öreg Európa csendes politikai hétköznapjait. Albin Kurti közölte ugyanis, hogy nem vesz részt a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd május 11-ére tervezett következő fordulóján, amelyet Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője már bejelentett.

– Nem tudok részt venni azon az ülésen, amelyen nem erősítettem meg előzetesen a részvételemet


– mondta Kurti, aki azt viszont megerősítette, hogy június közepén szívesen Brüsszelbe utazik a párbeszéd folytatása érdekében.

A mostani brüsszeli találkozót követő sajtótájékoztatón Kurti ezt azzal indokolta, hogy május elején hagyják jóvá a kormányprogramot, és ezidőtájt tárgyal az ellenzéki pártok képviselőivel, hogy megismerje az ő álláspontjukat is. Hozzátette, hogy a párbeszéd folytatásához több olyan dokumentumot is át kell nézni, amelyek a Belgráddal folyatott párbeszéd során korábban keletkeztek.

Az ellenérdekelt kritikusok azonnal megvádolták Kurtit, hogy elzárkózik a szerbekkel történő párbeszédtől. Petar Petković, a szerb kormány koszovói irodájának vezetője szerint Kurti távolmaradásával a május 11-i brüsszeli párbeszédtől azt bizonyította, hogy a Szerbiával történő kommunikáció nem szerepel a napirendjén még a prioritások “negyedik vagy hetedik” helyén sem, mint ahogy arról korábban beszélt.

– Kurti ismét megmutatta igazi arcát, hogy nem akar sem párbeszédet, sem kompromisszumot, mert igazából valóban az úgynevezett Nagy- Albánia megteremtése érdekli

– mondta Petković a Tanjug szerb hírügynökségnek, majd feltette a költői kérdést, hogy mi történne akkor, ha Belgrád nem lenne hajlandó részt venni a párbeszéd május 11-i folytatásán?

A Kurtival folytatott megbeszélés után az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő kicsit bírálta, kicsit bátorította a koszovói miniszterelnököt.

– Amikor egy vezető erős mandátumot kap az emberektől, ez azt jelenti, hogy egyértelmű lehetőséget kínálnak fel Önnek arra, hogy fontos reformokat hajtson végre, amelyek túl hosszú ideje vannak függőben, és amelyek közelebb viszik Koszovót az európai normákhoz és az Európai Unió felé vezető úton


– jelentette ki Borrell, aki megjegyezte, hogy az Európai Unió Koszovó legnagyobb pénzügyi támogatója.

– Néha olyan hangokat hallok, amelyek szerint Az Európai Unió nem sokat tesz Koszovóért. Nos, a nem sok az a mennyiség, amit számszerűsíteni kell. 2007 óta Koszovó csaknem 1,3 milliárd eurót kapott előcsatlakozási támogatásként, ami, ha gyorsan kiszámolom, nagyjából évi 100 millió euró. Sok, vagy nem sok ez a szám, de meglehetősen lenyűgöző

– tette hozzá Borrell további számokat sorolva. Terjedelmi korlátok miatt ezek ismertetésére itt nincs lehetőség, de megtalálhatók Borrell nyilatkozatának leiratában.

Maradjunk azonban még egy pillantra a Kurti által tett bejelentésnél, amely szerint május 11-én nem vesz részt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd újabb fordulóján. Borrell ezzel kapcsolatban leszögezte:

– Koszovó európai útja ezen a párbeszéden keresztül vezet. Nincs más út. Nincs alternatíva. Az európai perspektíva felé történő elmozduláshoz elengedhetetlen egy átfogó, jogilag kötelező érvényű megállapodás elérése a Szerbiával fenntartott kapcsolatok normalizálásáról. Enélkül az út le van zárva. Ezért biztattam Kurti miniszterelnököt, hogy konstruktívan vegyen részt ebben. Biztos vagyok benne, hogy tökéletesen megérti.

Borrell egy újságírói kérdésre válaszolva még megjegyezte:

– Főleg Koszovó érdeke, hogy részt vegyen ebben a párbeszédben. Nem nekem tesznek szívességet. Én próbálok segíteni.

A non-paper koszovói szemmel

A koszovói miniszterelnök most először kommentálta a média által közzétett “non-papert”, a lehetséges megoldásokat Koszovó és Szerbia között, valamint a határok módosításának lehetőségét a Nyugat- Balkánon.

– Nem engedhetjük meg, hogy újjáéledjenek a sikertelen területi csereprojektek vagy Koszovó bosnyákosítása. Úgy gondolom, hogy ezekre a hírekre a legjobb válasz, ha nem kommentálom, vagy nem válaszolom meg, mert a válaszok révén életre kelhetnek olyan vélelmek, amelyek ismeretlenek, főleg ami a szerzők szándékát illeti.

Szerinte Koszovónak az európai és euro-atlanti integráció felé kell elmozdulnia, a balkáni viszonyokat pedig “csak elvi párbeszéd útján lehet szabályozni”.

Kurti fenti nyilatkozatával két dolgot “a priori” kizárt. Az egyik az, hogy nem hajlandó egy olyan alkura, mint amilyen évekkel ezelőtt jött létre Aleksandar Vučić jelenlegi szerb és Hashim Thaçi akkori koszovói államfő között.

A Koszovó “bosnyákosítására” vonatkozó megjegyzés pedig azt jelenti, hogy Koszovó nem engedi meg egy olyan képződmény létrejöttét saját területén, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, illetve a Republika Srpska.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava