Connect with us

Járvány

IDŐMÉRŐ: Négy hónap alatt épül fel az új Covid-kórház Újvidéken

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

covid korhaz
hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Olvasási idő: 3 perc


Két héten belül lerakják az újvidéki Covid-kórház alapkövét, négy hónapon belül pedig meg is építik – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő hétfőn a Pink televízióban vendégeskedve. A hírt kedden Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is megerősítette: a városvezetés a szerémségi oldalon fekvő Mišeluk negyedben helyezné el az új épületet, amelyet a járványt követően városi kórházként működtetne. A batajnicai és a kruševáci kórházak után az újvidéki lesz a harmadik járványkórház Szerbiában. Az államfő bejelentése még akkor is váratlanul érte az újvidékieket, hogy a tavalyi év értékelésében Vučić már egyszer megemlítette: „Vajdaság is megérdemelne egy Covid-kórházat”.

Nagyobb lesz a kruševáci kórháznál

A szerb elnök hangzatos bejelentéséből az is kiderült az újvidéki projektről, hogy egy 600 ágyas intézményről van szó, amelyben 200 ágy számára biztosított az intenzív ellátás. Ez azt jelzi, hogy jórészt súlyos esetek ellátására készülnek.

A kórház építése a batajnicai és a krusevaci covid-kórházak mintáját követi, de Vučić szerint a befejezéshez ez alkalommal csupán négy hónapra lesz szükség.

A hétfő esti bejelentést követően az újvidéki városi vezetés már másnap reggel előrukkolt az ajánlattal, hogy az új Covid-kórházat a Mišeluk városrészben építsék meg. Miloš Vučević polgármester elmondta, hogy az előzetes tervek szerint egy 30.000 négyzetméteres, háromszintes épületet emelnek, amelyet park vesz körül. Hozzátette, hogy már tárgyalásokat folytatnak azokkal a vállalatokkal, amelyek képesek rövid határidőn belül kivitelezni a munkálatokat. ujvidek miseluk

A polgármester szerdán pedig már azt közölte, hogy az építkezés április 20-án már meg is kezdődik.

Arról viszont egyelőre sem a polgármester, sem pedig az államfő nem számolt be a nyilvánosságnak, hogy mennyit visz el a büdzséből a rekordidő alatt megvalósuló projekt.

Miért Mišeluk?

Az újvidékiek egy része értetlenül áll a döntés előtt, hogy az új épületet egy olyan közlekedési csomópont közelében helyeznék el, amely leginkább az autók és motorok szerelmeseinek gyülekezőhelyeként ismert. A lakosok a közösségi oldalakon és a helyi hírportálokon fejezték ki elégedetlenségüket, hogy a kijelölt telek a nyári motoros és autós fesztiválokról híres helyszíntől csupán 120 méterre fekszik, Pétervárad irányában.

A városrendezési szakemberek a 021 hírportálnak megerősítették, hogy a szóban forgó telket eredetileg idősotthon építésére szánták, de környezetei adottságaiból kifolyólag egészségügyi intézménynek is megfelel. A város szerémségi oldalán épülő ideiglenes Covid-kórház ugyanakkor nagyon közel lesz a kamanci (Sremska Kamenica) tüdőgondozóhoz, amelyben jelenleg koronavírusos betegeket is ápolnak, így az új létesítmény tehermentesítené a kamanci intézményt.

A helyiek is abban reménykednek, hogy az új Covid-kórház nemcsak a kamanci szív-, tüdő- és onkológiai intézetet tehermentesíti, hanem a Vajdasági Klinikai Központot is. Ezzel pedig valamelyest normalizálódhatnának azok a szakorvosi ellátások, amelyek több mint egy éve szünetelnek.

Az újvidékiek többsége azonban azt fájlalja leginkább, hogy a város szerémségi oldalára kerül az épület, amelyet a járvány után városi kórházként működtetnének.

A tartományi székvárosnak ugyanis Szabadkától, Zombortól, Nagykikindától, Nagybecskerektől, Újverbásztól és Versectől eltérően az eddig nem volt városi kórháza: az újvidéki betegeket a Vajdasági Klinikai Központban, vagyis a tartományi központi kórházban kezelték. Ezért az általános ellátást biztosító városi közkórház létesítéséről már évek óta szó van, legutóbb az Újvidék központjában levő, többnyire üres kaszárnyát tervezték átalakítani városi kórházzá.

A járvány azonban felülírta ezeket a terveket (is): ezért most úgy tűnik, hogy a járvány lecsengése után az újvidékiek kénytelenek lesznek átkelni a Dunán ahhoz, hogy általános kórházi ellátásban részesüljenek.

A süllyedő űrhajó

A lakosok közül sokakat aggaszt az államfő leghangzatos bejelentése, miszerint csak négy hónapra lesz szükség annak az épületnek a megépítéséhez, amelynek a későbbiek folyamán komoly rendeltetést szánnak. Sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy az újvidéki épületből is könnyen olyan „süllyedő űrhajó” lehet, mint a batajnicai Covid-kórházból.

December végén az ellenzéki Nova.rs portál arról számolt be, hogy „süllyedő tengeralattjáróként működik az új batajnicai Covid-kórház, amelyet az egy héttel korábbi átadáskor űrhajóhoz hasonlítottak a legfontosabb kormányzati vezetők”.

A Nova TV állítását egy helyszínen készített videóval is alátámasztotta, amelynek tanúsága szerint a kórház majd tíz centiméteres vízben úszott.


https://twitter.com/LjubomirSubara/status/1343143761593958401

A felvételt Ljubomir Šubara, a Privatizációs Ügynökség egykori igazgatója tette fel Twitter-oldalára. A felvételek szerint a kórházat elárasztó víz a meghibásodott tűzvédelmi rendszerből ömlött a kórtermekbe és folyosókra. A tűzivízi vezetékek ismeretlen eredetű meghibásodás miatt árasztotta el a 18 ezer négyzetméteres épületet, így a 35 millió euróból felépített kórházban bokáig érő vízben sétáltak az emberek.

A batajnicai Covid-kórházat a „szerb egészségügy űrhajójaként” emlegette a tavaly december 20-án tartott megnyitóján Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić kormányfő. Kiemelték, hogy négy hónap alatt sikerült megépíteni azt, amit korábban 40 évig senkinek sem sikerült.

Az újvidékiek attól tartanak, hogy a szerb vezetés újabb rekordkísérletének áldozataivá válnak. Azt pedig már csak halkan kérdezik, hogy a folyamatos szakemberhiány közepette kik dolgoznak majd az újonnan épülő Covid-kórházban?
__________________________
Forrás: Twitter, internet

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split-Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split-Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Horvátország

HORVÁT DILEMMA: Vajon melyik lesz az az egészségügyi felügyelő, aki megbírságolja a köztársasági elnököt?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

zagreb oltastagado
hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A horvát miniszterelnök kitart amellett, hogy Horvátországban nem vezetik be a kötelező oltást. Közben az igazságügyi és közigazgatási miniszter közölte, hogy súlyos büntetéseket rónak ki azokra az intézményi vezetőkre, akik nem tartják be a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket. Ezek közé tartozik Zoran Milanović köztársasági elnök is, így ő az egyetlen uniós államfő, aki ellenzi a covid-igazolványok használatát.

Oltás vagy heti két teszt

Andrej Plenković úgy nyilatkozott, hogy továbbra sem kötelezik a vakcina felvételére azokat, akik nem akarják beoltatni magukat.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségének országos tanácsülése után a zágrábi kormány vezetője úgy fogalmazott, hogy ennek elkerülése érdekében vezették be az oltási igazolásokat.

A Plenković-kabinet a múlt keddtől tette kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését.

Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Meghallottunk azoknak az állampolgároknak az üzenetét, akik félnek a vakcinától, de ha nem akarják beoltatni magukat, akkor tesztelni kell

– mondta Plenković, aki egyúttal megjegyezte, hogy a horvát kormány ezzel tiszteletben tartotta az emberek jogait, és fenntartotta a lehető „legnormálisabb életfeltétleket”.

Jönnek a büntetések

A horvát miniszterelnök már a múlt héten megelégelte a fejetlenséget, és a kormányintézkedések elleni nyilvános zúgolódást.

Már akkor felmerült az oltásellenesek megbüntetése, mivel több polgármester, és maga a köztársasági elnök is jelezte, hogy nem tartja tiszteletben az oltási bizonyítvánnyal kapcsolatos intézkedéseket, ezzel nem „nyaggatják” az embereket.

Zoran Milanović „hülyeségnek, infantilisnak és az emberek terrorizálásának” nevezte az új intézkedéseket, ami nyilván felbátorította a hétvégi tüntetőket, akik körülbelül tízezren demonstráltak Zágráb központjában.

A miniszterelnök és az államfő „eposzi méreteket öltő” viadalának „egyik következő éneke lehet” az alábbi kormányfői jóslat beteljesülése.

Jön az egészségügyi felügyelő és azt mondja, jó napot, jövök megnézni, hogy mi a helyzet. Mi van, nem engedik be? Az elnöki hivatal nem katonai objektum, de a kormány, és az országgyűlés sem az.

Ezek után már csak egy kérdés maradt: melyik lesz az az egészségügyi felügyelő, aki megbírságolja a köztársasági elnököt.

(Az eposzi küzdelem újabb fejleményeit holnap énekeljük meg, mert a francia elnök horvátországi érkezésével/látogatásával kapcsolatban is vannak már fejlemények.)

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: