Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

ÉRZELMEK LAVINÁJA: Balašević halálával egyesítette a volt Jugoszláviát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

balasevic1
A cikk meghallgatása


Đorđe Balaševićet a volt Jugoszlávia gyászolja, a volt-ország a volt-énekest. Balašević halála révén kiderült, hogy most is sokan vannak, akik számára a volt-énekes a volt-ország szimbóluma Ljubljanától Szkopjéig – oda és vissza.

Gyásznap

A volt Jugoszláviában most sokan egy kicsit újvidékiek, Újvidéken pedig a halál fekete madara takarja el a napot.

A város főterén péntek este százak és százak gyújtottak gyertyát Đorđe Balašević emlékére, nem törődve a mindenfelé settenkedő koronavírussal.


A szerb, a vajdasági és a jugoszláv dalszerző-énekes temetésének napját, gyásznappá nyilvánítja Újvidék. Ezt Miloš Vučević újvidéki polgármester jelentette be a belgrádi Happy TV-ben.

– A városházán lekapcsoltuk a villanyt, hogy kifejezzük fájdalmunkat és együttérzésünket a családdal. Ez egy nehéz pillanat, elsősorban a Balašević család, de az egész város, az ország és a régió számára. Halálát követően Újvidék már biztosan nem lesz ugyanaz, mint eddig volt

– mondta Vučević, aki mellékesen, vagy éppenséggel nem mellékesen szólva a Szerb Haladó Párt egyik alelnöke.

A párt elnöke, Aleksandar Vučić, a “szerbiai mindenek megmondhatója” ezúttal nem exponálta magát, a BALK egyik olvasója szerint “szégyen is lett volna”, ha megszólal. Számára lehet a legkényelmetlenebb, hogy meghalt legnagyobb “ideológiai ellenfele”, akit gyanú szerint sokszor tilalmi listára tetetett. Ezért most Ana Brnabić miniszterelnök képviselte az államot.

– Sokat köszönhetünk Balaševićnek, és örökre emlékezni fogunk a dalaira, mert a művészet nem ismer időt, nem ismer határokat és soha nem szűnik meg. A Szerb Köztársaság kormánya nevében és a saját nevemben mély részvétemet fejezem ki a Balašević családnak

– üzente a nagy Belgrádból a szerb kormányfő a nagy Újvidékre, amely a váratlanul magára ébredő fiktív Jugoszlávia eszmei fővárosa lett.

Gyertyák

Szarajevóban is gyertyák gyúltak, szombaton este nyolc órakor pedig a Skenderija sportcsarnokban és környékén minikoncertet szervez a Dnevni avaz napilap, valamint a szarajevói óvárosi rádió.

A legolvasottabb bosnyák napilap/hírportál mindenkit arra szólít fel, hogy tartsa tiszteletben az epidemiológiai előírásokat, és ha nem tud részt venni a koncerten, akkor az erkélyén vagy a lakása ablakában gyújtson gyertyát, amikor a rádióban megszólalnak Đorđe Balašević szerzeményei.

A most elhunyt szerb dalszerző a kilencvenes évek vérzivatarait követően 1998-ban koncertezett először a dugig megtelt Skenderija sportcsarnokban.
Balašević emlékére gyertyák gyúltak Zágrábban is

-Đorđe Balašević elhagyta az evilági életet, de dalai, és az a képesség, hogy megénekelje és megossza az érzelmeit a hallgatóságával, mindazokkal, akik szerették, örök és felejthetetlen nyomot hagyott. Nyugodj békében költő és barát

– olvasható a szarajevói kantonális kormány közleményében.

Zágrában is megemlékeztek Balaševićről. A horvát főváros Ilica városrészében cirill betűkkel jelent meg a “bećarac” felirat, illetve leirat a járdán, utalva az újvidéki énekes egyik dalában elhangzó kívánságra.

Szintén gyertyák gyúltak a pólai vasútállomáson is, amely Balašević egy másik számában szerepel.

A zágrábi politikusok közül Jadranka Kosor volt miniszterelnök írt néhány sort a Twitteren az énekesről, jelezve, hogy most zágrábi szíve hírtelen és váratlanul Újvidékre költözött.


A végeken

Balašević halálhíre a végen – Szlovéniában, Montenegróban és Macedóniában – is vezető hír volt.

A szlovén Delo annak az interjúnak az újraközlésével idézte meg az énekest, amelyet Balašević 2018-as ljubljanai koncertje alkalmából adott a lapnak.

A Delo megjegyezte, hogy az egyik dala után “Pannon Tengerészként” is emlegetett szerző Szlovéniában is nagy népszerűségnek örvendett, és pályafutásának legfontosabb zenei fordulópontja éppen Ljubljanában volt, mivel a szintén nagy slágernek számító “U razdeljak te ljubim (Csókolom a választékod) című dalt éppen a szlovén fővárosban rögzítette még a Žetva (Aratás) együttessel. A szerzemény a régi korok egyik hölgyéről szól, aki beleszeret egy férfi választékába, és ettől üldözési mániát kap.

Erre a szerzeményre hivatkozott a montenegrói Vijesti is, amelynek szerzője szerint a dal hallatán megelevenedett szeme előtt a Vajdaság Habsburg típusú elsüllyedt világa – bárók, hölgyek, bálok – és a választék a srácok fején, mint amilyennel a balaševići életműben szereplő von Ligenstuhl is dicsekedhetett. Mindezt tangóval és szatírával fűszerezve.

A macedón Nova Makedonija arról ír, hogy az “érzelmek lavinája” temette maga alá a volt Jugoszláviát, amelyet Balašević a hazájának tartott. És mint a fent elmondottakból kiderül: a volt Jugoszlávia – legyen is bármennyire szerteszét – egyik legnagyobb fiát siratja, a Pannon Tengerészt, aki – mint a szkopjei hírportál cikkében megjegyzi – elhajózott az örökkévalóságba.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava