Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

CVIJIĆ UTCA: Balašević elment felszántani az örök vadászmezőket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

cvijic utca balasevic
A cikk meghallgatása


Jovan Cvijić az egyik legismertebb szerb földrajztudós, de ezúttal ő úgy kerül ide, mint Pilátus a krédóba, a róla elnevezett utcában lakott ugyanis Đorđe Balašević, akit három nappal ezelőtt kétoldali tüdőgyulladással vittek be az újvidéki kórházba. Ahonnan már soha nem tér haza, mert végzett vele a koronavírus. Nélküle kihaltabb lesz a Cvijić utca, ahol új srácok rúgják a bőrt.

Cvijić utca

Amikor Újvidékre vetődtem, jó ideig a Jovan Cvijić utcában laktam, ahol Đorđe Balašević is élt.

Álmos kis utca volt az újvidéki vasútállomás közelében, két nagy forgalmú sugárút között. Olyan környék, mint Budapesten a Vajda Péter utca és az Üllői út közé szorult Tisztviselőtelep.

Egy kisváros a nagyvárosban, ahova szívesen születnek különleges személyiségek. Most nem Szenes Ivánra gondolok, bár gondolhatnék rá is.

De inkább az újvidéki Jovan Cvijić utcáról beszélnék még, ahova az egyik legismertebb szerb és jugoszláv énekes-szövegírót, Đorđe Balaševićet vetette minden szerbek istene.

Félelmetes volt most látni ismét a Cvijić utcát a televízióban, ahol Balašević hódolói virágot helyeznek el a háza előtt, és Újvidék főterét, ahol gyertyák gyúlnak az emlékére.

Mert hogy Đorđe elment, elment felszántani az örök vadászmezőket, ahogy nagyapja is tette valaha régen.

Erről énekelt első igazi nagy slágerében, amely a Valami új srácok (a Cvijić utcában) címet viselte. Vagyis: Neki novi klinci.

Balašević a dalban megemlékezett egy kis nyusziról is, amely később plüssé szelídült formában jelent meg a koncertjein.

Csak háború ne legyen!

Balašević három hónappal 68. születésnapja előtt örökre távozott a Cvijić utcából.

Szerb médiahírek szerint az orvosok két és fél órán át küzdöttek az életéért.

Mielőtt átvitték az intenzív osztályra, Balašević beszélni szeretett volna legnagyobb szerelmével, vagyis a feleségével, Oliverával, másképpen Oljával, akinek több mint négy évtizedig volt boldog házastársa. Van ilyen is.

– Úgy tűnt, hogy Balašević hamarosan felépül, mielőtt hirtelen fulladni kezdett. Lélegeztetőgépre került, de az sem segített

– mondták a zenész közeli ismerősei, akik szerint kórházba kerülése előtt Balaševićet hozzátartozói tíz napig ápolták otthon, a Cvijić utcában.

Az “örök újvidéki” énekes, a Pannon Tengerész, 2019 végén szívrohamot kapott, ami miatt négy sztentet ültettek be a szervezetébe, ezért elhalasztották a koncertjeit, például az eszékit és a zágrábit is.

Merthogy a kilencvenes években ő volt a szerbség lelkiismerete, ezért a délszláv testvérgyilkos háború után is szívesen látták szinte bárhol a volt Jugoszlávia területén. Halálát követően öt róla szóló cikk volt egy időben a zágrábi Večernji list internetes kiadásának címoldalán.

Đorđe Balašević dalaival küzdött Slobodan Milošević rezsimje ellen, például a Csak háború ne legyen (Samo da rata ne bude) című szerzeménnyel is, amely egyféle háborúellenes himnusz lett Szkopjétől Ljubljanáig.

Természetesen ez a dal is a Cvijić utcából indít, első sora arról szól, hogy katonának készülő részeg legények verik fel az utca csendjét.

Balašević, mint ellenség

Đorđe Balašević sosem volt a rendszer kedvence.

Többször is szembe került Aleksandar Vučićtyal, először annak “véresszájú, bujtogató” korszakában, amikor a mostanra elnökké felfejlődőtt államférfi még azt hirdette a szerb parlamentben, hogy egy szerbért száz muszlimot kell megölni (1995. július 20.).

Huszonkét évvel később ismét az utca két oldaláról néztek farkasszemet egymással, 2017-ben ugyanis Balašević írt egy dalt, amely ezúttal nem a háború-, hanem a Vučić-ellenes tábor himnusza lett.

A belgrádi ablakokból ez a szám bömbölt, amikor a szerbiai ellenzék még képes volt valamit tenni azért, hogy komolyan vegyék. Ennél már nincs lejjebb, énekelte Balašević, nem az ellenzékre, hanem a kormányra utalva.

Aleksandar Vučić az államiság napja alkalmából a héten több zenészt tüntetett ki: Stefan Milenkovićot, Momčilo Bajagić Bajagát, Bora Đorđević Čorbát és Goran Bregovićot. Đorđe Balašević nem volt köztük.

És nem csak azért, mert már készült, hogy a nagyapjával közösen szántsa fel az örök vadászmezőket.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava